– Ookkonää nykyään josaki töisä?”
– Oon meijän makkuuhuoneesa.
– Ai joo, etätöisä!
Olen työskennellyt etänä meidän makuuhuoneesta käsin tammikuusta lähtien. Työporukkamme työskentelee kukin tahollaan, olen vain yhden heistä tavannut ruudun ulkopuolella kasvotusten. Muiden kanssa olemme tutustuneet pelkästään Teams-sovelluksen kautta kameran välityksellä. Työ on edistynyt hyvin fyysisestä välimatkastamme huolimatta.
Kotona tilanteet ovat vaihdelleet. Enimmäkseen olen pystynyt keskittymään hyvin ja saanut olla rauhassa etäpalavereissa. Asia jännitti aluksi sen verran, että tulostin papu.netistä toiminnanohjaukseen tarkoitettuja kuvia, joista tämän tekstin kuvituksena olevan kuvan laitan aina sinitarralla makuuhuoneen oveen, kun haluan olla rauhassa. Jos lapset keskeyttävät perustyöporukan välisen palaverin, se ei enää niin haittaa. Joskus langan päässä on kuitenkin oudompia ihmisiä, jolloin keskustelurauha olisi suotavaa.
Lasten päiväkoti- ja koulurajoitukset ovat tuoneet asiaan oman mausteensa. Kun hyvässä kunnossa oleva nuhanenä jää kotiin äidille kaveriksi, ovat hyvät neuvot kalliit. Ruutuaika saattaa toisinaan ylittyä. Kerran kävi niin, että 3-vuotias oli juuri menossa kylpyyn kesken äidin virallisen puheenvuoron. Tokaluokkalainen esti kylpyyn menemisen. 3-vuotias ilmaisi pahan mielensä asiasta sen verran äänekkäästi, että jouduin pahoittelemaan tilannetta linjan päässä kuunteleville ihmisille. Sain onneksi myöhemmin vertaistukea, kun samantapainen äänekäs itku kuului ihan kansallisen tason viranomaisen taustalta kerran Teamsissa, jossa oli useita kymmeniä osallistujia eri puolelta Suomea.
Kerran puhelimeni soi kesken palaverin. Vastasin puhelimeen. Poika siellä soitti, että nyt olisi se kasvatuskeskustelu. Kirjoitin Teamsin chat-kenttään, että “Joudun valitettavasti poistumaan. Kiitos tästä!” Sekunnissa roolin vaihto työminästä äidiksi. Toisella kertaa työkaverini ihasteli langan päästä, miten hienosti tyttäreni kutsuu isää pyyhkimään. Itsekin olen iloinnut siitä, että tytär on oppinut kuivaksi, mutta mikrofoni olisi silti tuossa kohden voinut olla kiinnikin. Sama työkaveri kysyi kerran palaverin päätteeksi, kun olimme enää kahdestaan linjoilla, lupaa yhden kysymyksen esittämiseen. Vastasin, että saahan minulta kysyä. Vähän hirvitti, kun en osannut aavistaa ollenkaan, minkälaista kysymystä odottaa. Kysymys kuului: “Oletko blogisti?” Hän oli kuulemma lukenut näitä tekstejäni.
Saimme keväällä pari uutta työkaveria, jotka olivat työskennelleet Norjassa. Kun ystäväperheemme oli Norjasta lomalla Suomessa, paljastui, että nämä uudet työkaverini olivat olleet samassa sisarkerhossa ystäväni kanssa Norjassa. Ystäväperheemme lähetti terveisiä uusille työkavereilleni. Olivat kuulemma Norjassa ihmetelleet, minne he olivat kadonneet. Vein tietenkin terveiset perille. Tosin sähköpostilla, koska en ole koskaan tavannut heitä kasvotusten.
Tällaisissa keskusteluissa on parasta se viesti, joka luetaan rivien välistä. Vaikka en mainitse sisarkerhoa tai muutakaan ääneen, kuulija lisää sen sinne itse ja saa samalla minulta viestin: minäkin olen uskovainen. Samalla Teamsin nimikirjainpallo alkaa tuntua aavistuksen tutummalta ja sen ympärillä vilkkuvan sinisen ympyrän väri muuttuu lämpimämmäksi. Mikrofonin unohtuminen auki ja lapsiperheen äänten kuuluminen muille etäkokoukseen osallistujille ei tunnu enää ihan niin nololta.
Etätyö on sopinut minulle ihan hyvin. Puutteita löytyy lähinnä tauoista. Ne saattavat täyttyä kotitöistä ja hätäisesti suuhun tungetusta leivästä. Joskus koneen äärellä tulee istuttua tauotta useita tunteja. Varttia vaille neljä napsautan kuitenkin itseni ulos työaikaseurantasovelluksesta, sammutan tietokoneen ja siirryn keittiöön kuorimaan pottuja.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys