JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Ikäihmisten enemmistö selviytyy koronasta kokemuksensa avulla

Uutiset
12.6.2021 9.00

Juttua muokattu:

11.6. 13:53
2021061113531620210612090000

Lasse Kokko

Lasse Kokko

Päi­vä­mies

Ra­joi­tuk­sil­la on saa­tu suo­jel­tua ikäih­mi­siä. Sel­viy­ty­mi­nen vaih­te­lee kui­ten­kin suu­res­ti, ja osal­la ikäih­mi­sis­tä il­me­nee iso­ja­kin on­gel­mia.

Tam­pe­reen yli­o­pis­ton pro­fes­so­ri Mar­ja Jyl­hän joh­ta­mas­ta Suo­men Aka­te­mi­an ra­hoit­ta­mas­ta tut­ki­muk­ses­ta sel­vi­ää, et­tä ikäih­mi­set ovat sel­viy­ty­neet enim­mäk­seen ko­ro­na-ajan ra­joi­tuk­sis­ta hy­vin. Täs­sä ovat aut­ta­neet so­peu­tu­mis­ky­ky, kek­se­li­äi­syys ja elä­män­ko­ke­muk­sen tuo­ma suh­teel­li­suu­den­ta­ju.

Vaih­te­lu on kui­ten­kin suur­ta. Var­sin­kin ko­ti­hoi­don va­ras­sa ole­vat huo­no­kun­toi­set ih­mi­set ovat koh­dan­neet suu­ri­a­kin vai­keuk­sia. Omai­set ja va­paa­eh­toi­set ei­vät voi­neet käy­dä hei­tä ta­paa­mas­sa, mikä li­sä­si yk­si­näi­syyt­tä. Hoi­va­ko­tien vie­rai­lu­kiel­lot vai­kut­ti­vat asuk­kai­den li­säk­si myös omai­siin.

Myös ak­tii­vi­set ih­mi­set kär­si­vät ra­joi­tuk­sis­ta

Ra­joi­tuk­sis­ta kär­si­vät tut­ki­muk­sen mu­kaan myös ak­tii­vi­set, suh­teel­li­sen hy­vä­kun­toi­set ja osal­lis­tu­vat ih­mi­set. Joil­la­kin taas eri­tyis­ti­lan­ne ei nä­ky­nyt mi­ten­kään, kos­ka he nor­maa­li­ai­kaan­kin viet­ti­vät ai­kaan­sa ko­to­na ja oli­vat vä­hän yh­tey­des­sä mui­hin ih­mi­siin. Joil­le­kin elä­män rau­hoit­tu­mi­nen oli po­si­tii­vis­ta, ja moni ar­vos­ti ikään­ty­nei­den suo­je­lua.

Pro­fes­so­ri Jyl­hän ryh­män CO­VID-19-eri­tyis­ra­hoi­tuk­sel­la teh­tä­vät tut­ki­muk­set liit­ty­vät kiin­te­äs­ti ai­kai­sem­paan tut­ki­muk­seen Suo­men Aka­te­mi­an Ikään­ty­mi­sen ja hoi­van tut­ki­muk­sen huip­pu­yk­si­kös­sä ja sii­hen kuu­lu­vas­sa hank­kees­sa ”Pit­käi­käi­syy­den val­lan­ku­mous – seu­rauk­set so­si­aa­li- ja ter­veys­pal­ve­lui­den tar­peel­le ja kus­tan­nuk­sil­le”. Tut­ki­muk­set liit­ty­vät myös hank­kee­seen ”Van­he­ne­mi­nen ja so­si­aa­li­nen hy­vin­voin­ti”, jon­ka pe­rus­ra­hoi­tus on saa­tu Päi­vik­ki ja Sa­ka­ri Sohl­ber­gin sää­ti­öl­tä.

– On tär­ke­ää, et­tä juu­ri ikäih­mi­siin koh­dis­tu­neet vai­ku­tuk­set saa­daan nä­ky­viin. Niis­tä voi saa­da myös nor­maa­li­a­jan ikä­po­li­tii­kan kan­nal­ta hyö­dyl­lis­tä tie­toa, pai­not­taa pro­fes­so­ri Jyl­hä.

Voit lu­kea ju­tun ko­ko­nai­suu­des­saan 16. ke­sä­kuu­ta il­mes­ty­väs­tä Päi­vä­mie­hes­tä.

23.4.2024

Vaikka vuoret järkkyisivät ja kukkulat horjuisivat, minun rakkauteni sinuun ei järky eikä minun rauhanliittoni horju, sanoo Herra, sinun armahtajasi. Jes. 54:10

Viikon kysymys