JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Kirkkohautamuseo avautuu Haukiputaalla

Uutiset
9.9.2022 9.00

Juttua muokattu:

8.9. 15:00
2022090815001220220909090000
Haukiputaan kirkon alla olevat haudat ovat säilyneet poikkeuksellisen hyvin.

Haukiputaan kirkon alla olevat haudat ovat säilyneet poikkeuksellisen hyvin.

Sanna Lipkin

Haukiputaan kirkon alla olevat haudat ovat säilyneet poikkeuksellisen hyvin.

Haukiputaan kirkon alla olevat haudat ovat säilyneet poikkeuksellisen hyvin.

Sanna Lipkin

Päi­vä­mies

Mu­se­os­sa pää­see tu­tus­tu­maan kir­kon al­le teh­tyi­hin hau­tauk­siin sekä tuon ajan hau­ta­kult­tuu­riin.

Hau­ki­pu­taan kir­kon en­ti­seen sa­kas­ti­huo­nee­seen pe­rus­te­tus­sa mu­se­os­sa on tie­toa kir­kon al­la ole­vien ark­ku­jen si­jain­nis­ta ja nii­hin hau­da­tuis­ta vai­na­jis­ta. Esil­lä on myös va­lo­ku­via kir­kon al­ta teh­dyis­tä löy­döis­tä.

Kir­kon al­ta on löy­det­ty pa­ri­kym­men­tä ark­kua. Suu­rin osa niis­tä si­jait­see kol­mes­sa ki­vis­tä ra­ken­ne­tus­sa hau­ta­kam­mi­os­sa, jois­sa on ark­ku­ja use­as­sa ker­rok­ses­sa. Useim­pien ark­ku­jen osal­ta vai­na­jan hen­ki­löl­li­syys on tie­dos­sa.

En­sim­mäi­nen kir­kon­kir­ja­mer­kin­tä Hau­ki­pu­taan kir­kon al­le teh­dys­tä hau­tauk­ses­ta on vuo­del­ta 1689. Vii­mei­sin hau­taus ta­pah­tui vuon­na 1765. Hau­dat ovat säi­ly­neet hy­vin.

– Tämä nä­kyy niin ar­kuis­sa kuin vai­na­jien hau­ta-asuis­sa. Vai­na­jis­ta vii­si on muu­mi­oi­tu­nut, mikä se­kin on har­vi­nais­ta. Olo­suh­teet ovat siis ol­leet säi­ly­mi­seen suo­si­ol­li­set, to­te­aa yli­o­pis­to­tut­ki­ja San­na Lip­kin.

Mu­se­on ava­jai­sia vie­te­tään Hau­ki­pu­taan kir­kon 260-vuo­tis­juh­las­sa 18. syys­kuu­ta. Juh­la al­kaa kir­kos­sa toi­mi­tet­ta­val­la mes­sul­la kel­lo 10. Sen jäl­keen oh­jel­mas­sa on lou­nas ja juh­la­ti­lai­suus Hau­ki­pu­taan seu­ra­kun­ta­kes­kuk­ses­sa.

Mu­se­on pe­rus­ta­mi­ses­sa on hyö­dyn­net­ty Ou­lun yli­o­pis­ton tut­ki­mus­tie­toa Hau­ki­pu­taan kirk­ko­hau­dois­ta. Hau­to­ja on tut­kit­tu 1990- ja 2010-lu­vuil­la. Ou­lun yli­o­pis­ton ar­ke­o­lo­git San­na Lip­kin ja Tii­na Väre ker­to­vat juh­las­sa Hau­ki­pu­taan kirk­ko­hau­to­jen tut­ki­mus­tu­lok­sis­ta.

Mu­seo on avoin­na juh­lan ajan sekä 19.–23. syys­kuu­ta kel­lo 17–20. Muul­loin mu­se­oon pää­see kir­kon au­ki­o­lo­ai­koi­na tai so­pi­mal­la vie­rai­lus­ta kirk­ko­her­ran­vi­ras­ton hen­ki­lö­kun­nan kans­sa.