JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Kotimaan kielivähemmistöille kaksi uutta raamatunkäännöstä

Uutiset
19.6.2021 8.00

Juttua muokattu:

18.6. 12:46
2021061812460420210619080000

Lasse Kokko

Lasse Kokko

Päi­vä­mies

Kie­li­vä­hem­mis­töil­le on il­mes­ty­nyt kak­si ko­ti­mais­ta raa­ma­tun­kään­nös­tä: Luuk­kaan evan­ke­liu­mi sel­ko­kie­lel­lä sekä Evan­ge­liu­meh anarâš­kielân eli Evan­ke­liu­mit ina­rin­saa­mek­si.

Teks­tit löy­ty­vät Raa­mat­tu.fi. verk­ko­si­vuil­ta. Nii­tä voi myös kuun­nel­la ää­ni­kir­ja­na Pip­lia-so­vel­luk­ses­sa.

Sel­ko­kiel­tä tar­vi­taan

Sel­ko­kie­len tar­ve Suo­mes­sa on kas­va­nut. Sitä tar­vit­see Suo­mes­sa Sel­ko­kes­kuk­sen ar­vi­on mu­kaan 650 000–750 000 hen­ki­löä eli noin 11–14 pro­sent­tia vä­es­tös­tä. Sel­ko­kiel­tä tar­vit­se­vat ih­mi­set, joil­la on vai­keuk­sia lu­kea tai ym­mär­tää yleis­kiel­tä.

– Yh­teis­työs­sä Suo­men evan­ke­lis–lu­te­ri­lai­sen kir­kon kans­sa pää­tim­me ai­na­kin ko­et­taa ra­ot­taa Raa­ma­tun ovea niil­le, joil­le ta­val­li­nen ny­ky­suo­mi on lii­an haas­teel­lis­ta, sa­noo Pip­li­a­seu­ran joh­ta­va raa­ma­tun­kään­nös­työn asi­an­tun­ti­ja Sep­po Si­pi­lä.

Sel­ko­kiel­tä on ole­mas­sa useil­la eri vai­keus­ta­soil­la. Jul­kais­ta­va Luuk­kaan evan­ke­liu­mi suo­mek­si on vaa­ti­vam­paa kiel­tä. Sel­ko­kie­len muo­toi­lus­ta vas­tan­nut Tuo­mas Jun­tu­nen ker­too, et­tä Luuk­kaan evan­ke­liu­mi sel­ko­kie­lel­lä on yh­tä laa­ja kuin muut­kin Luuk­kaan evan­ke­liu­min suo­men­nok­set.

– Ky­sees­sä on ai­to kään­nös, ei omin sa­noin ker­rot­tu mu­ka­el­ma evan­ke­liu­mis­ta. Sel­ko­kie­li­set teks­tit ovat yleen­sä ly­hyi­tä ja nii­hin on kel­puu­tet­tu kä­si­tel­tä­väs­tä ai­hees­ta vain olen­nai­sin. Kuka ta­han­sa voi sil­ti lu­kea sel­ko­kie­lis­tä Luu­kas­ta luot­ta­en sii­hen, et­tä kään­nös vä­lit­tää evan­ke­liu­min si­säl­lön luo­tet­ta­vas­ti.

Evan­ke­liu­mit ina­rin­saa­mek­si

Ina­rin­saa­mea pu­hu­taan pe­rin­tei­ses­ti Ina­rin­jär­ven alu­eel­ta, ja se on ai­noa saa­men kie­lis­tä, jota pu­hu­taan vain Suo­mes­sa. Ina­rin­saa­men kir­ja­kie­len ke­hit­tä­jä ja ina­rin­saa­men­kie­li­sen Raa­ma­tun kään­nös­työs­tä vas­taa­va Ou­lun yli­o­pis­ton leh­to­ri Mar­ja-Lii­sa Olt­huis ker­too ina­rin­saa­men pu­hu­jia ole­van noin 500

– Ta­so­kas äi­din­kie­li­nen kään­nös on tar­peen ina­rin­saa­men­kie­li­sen kir­kol­li­sen elä­män poh­jak­si. Ai­em­min ina­rin­saa­mek­si on ol­lut saa­ta­vil­la vain Mat­teus, van­ha Jo­han­nek­sen evan­ke­liu­min kään­nös sekä Pie­ta­rin 1. kir­je. Li­säk­si on kään­net­ty joi­tain kirk­ko­vuo­den teks­te­jä, ker­too Olt­huis.

Nyt jul­kais­ta­va Evan­ke­liu­mit ina­rin­saa­mek­si täy­den­tyy syk­syl­lä 2023 muul­la Uu­den tes­ta­men­tin kään­nök­sel­lä.

Jul­kais­ta­vat kään­nök­set on teh­nyt Suo­men Pip­li­a­seu­ra, ja mo­lem­piin kään­nös­hank­kei­siin on saa­tu avus­tus Suo­men evan­ke­lis–lu­te­ri­lai­sel­ta kir­kol­ta.

Kään­nös­ten te­ki­jät:

Luuk­kaan evan­ke­liu­mi sel­ko­kie­lel­lä:

Sel­ko­teks­tin muo­toi­lu: Tuo­mas Jun­tu­nen. Se­li­tyk­set: Mika As­pi­nen. Teks­tiä muo­kan­nut työ­ryh­mä: Mika As­pi­nen, Timo-Mat­ti Haa­pi­ai­nen, Niko Hut­tu­nen, Mark­ku Ko­ti­la, Kari Lat­vus ja Sep­po Si­pi­lä. Sel­ko­kes­kuk­sen asi­an­tun­ti­ja ja mo­net sel­ko­teks­tin käyt­tä­jät lu­ki­vat teks­tin ja eh­dot­ti­vat sii­hen muu­tok­sia, jot­ka otet­tiin huo­mi­oon teks­tin vii­meis­te­lys­sä.

Evan­ke­liu­mit ina­rin­saa­mek­si:

Kään­nös suo­mes­ta ina­rin­saa­mek­si: Mar­ja-Lii­sa Olt­huis ja Il­ma­ri Mat­tus. Te­o­lo­gi­set asi­an­tun­ti­jat: Chris­ti­ne Kla­ver, Mer­vi Sis­to­nen ja Tuo­mo Huus­ko. Kom­men­taat­to­ri­na toi­mi myös Han­nu Kan­gas­nie­mi. Työ­ryh­män ve­tä­jä: Mar­ja-Lii­sa Olt­huis.

18.4.2024

Vaikka minä kulkisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä sinä olet minun kanssani. Ps. 23:4

Viikon kysymys