JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Seurakuntien vapaaehtoistyöntekijät ovat sitoutuneita toimintaan

Uutiset
17.6.2021 11.07

Juttua muokattu:

17.6. 13:40
2021061713400420210617110700

Pixabay

Pixabay

Päi­vä­mies

Seu­ra­kun­nis­sa va­paa­eh­tois­työ­tä te­ke­vät eri­tyi­ses­ti eläk­keel­le siir­ty­neet suo­ma­lai­set, mut­ta myös kou­lu­lais­ten ja opis­ke­li­joi­den osuus on mer­kit­tä­vä.

Nuor­ten in­nok­kuus va­paa­eh­tois­työ­tä koh­taan nä­kyi Va­paa­eh­tois­työ Suo­mes­sa -tut­ki­muk­ses­sa, joka tee­tet­tiin maa­lis­kuus­sa 2021. Sama nä­kyy, kun tu­lok­sia ver­tail­laan seu­ra­kun­tien va­paa­eh­tois­työ­tä te­ke­viin. Nuor­ten eli 15–24-vuo­ti­ai­den osuus on yli nel­jän­nes kai­kis­ta seu­ra­kun­tien va­paa­eh­tois­työ­tä te­ke­vis­tä (27 %). Yli 65-vuo­ti­ai­den osuus on vas­taa­vas­ti yli kol­man­nes (37 %).

Va­paa­eh­toi­sil­la suu­ri mer­ki­tys

Va­paa­eh­tois­teh­tä­vis­sä ko­ros­tui­vat hen­gel­lis­ten teh­tä­vien ohel­la muun mu­as­sa aut­ta­mi­nen, neu­von­ta pu­he­li­mit­se tai ne­tis­sä, ope­tus ja kou­lu­tus sekä ryh­män tai ker­hon oh­jaa­mi­nen. Esi­mer­kik­si kir­kon kes­kus­te­lu­a­vun Pal­ve­le­va pu­he­lin ja net­ti sekä seu­ra­kun­tien eri­lai­set ker­hot toi­mi­vat pal­jol­ti va­paa­eh­tois­vas­tuul­la.

Mui­hin va­paa­eh­tois­työn­te­ki­jöi­hin ver­rat­tu­na seu­ra­kun­tien va­paa­eh­toi­set te­ke­vät to­den­nä­köi­sem­min pit­kä­kes­tois­ta kuin ly­hyt­kes­tois­ta ja en­nem­min sään­nöl­lis­tä kuin sa­tun­nais­ta va­paa­eh­tois­työ­tä. Myös ky­syt­tä­es­sä tu­le­vai­suu­des­ta lä­hes kak­si kol­mes­ta (64 %) seu­ra­kun­tien va­paa­eh­toi­ses­ta ker­toi ai­ko­van­sa teh­dä va­paa­eh­tois­työ­tä yh­tä pal­jon kuin nyt.

Kir­kon tut­ki­mus­kes­kuk­sen tut­ki­ja Veli-Mat­ti Sal­mi­nen to­te­aa, et­tä vaik­ka seu­ra­kun­tien va­paa­eh­tois­työn­te­ki­jät ovat tut­ki­muk­sen pe­rus­teel­la kes­ki­mää­räis­tä si­tou­tu­neem­pia pit­kä­kes­toi­seen va­paa­eh­tois­työ­hön, tren­di osoit­taa mo­nin ta­voin myös pro­jek­ti­luon­tei­sen, ma­ta­lan kyn­nyk­sen or­ga­ni­soi­mat­to­man toi­min­nan nou­suun.

– Seu­ra­kun­nis­sa oli­si syy­tä ava­ta täl­lai­si­a­kin mah­dol­li­suuk­sia va­paa­eh­tois­toi­min­nan laa­jen­ta­mi­sek­si, poh­tii tut­ki­ja.

25.4.2024

Jeesus sanoo: ”Minä näen teidät vielä uudelleen, ja silloin teidän sydämenne täyttää ilo, jota ei kukaan voi teiltä riistää.” Joh. 16:22

Viikon kysymys