JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Uskontojen tuntemus on osa sivistystä

Uutiset
2.9.2021 8.00

Juttua muokattu:

2.9. 10:23
2021090210230120210902080000

Pixabay

Pixabay

Päi­vä­mies

Ro­va­nie­men Ly­se­on­puis­ton lu­ki­on us­kon­non ja psy­ko­lo­gi­an leh­to­ri Sirk­ku Kin­nu­nen poh­tii mie­li­pi­de­kir­joi­tuk­ses­saan sitä, on­ko elä­män­kat­so­mus­tie­don opis­ke­lu sal­lit­ta­va kai­kil­le. Mie­li­pi­de­kir­joi­tus on jul­kais­tu La­pin Kan­san Lu­ki­jal­ta-pals­tal­la 31. elo­kuu­ta.

Kin­nu­sen mie­li­pi­de­kir­joi­tus on ot­si­koi­tu: On­ko elä­män­kat­so­mus­tie­don opis­ke­lu sal­lit­ta­va kai­kil­le? Kir­joi­tuk­ses­saan Kin­nu­nen to­te­aa kes­kus­te­lun elä­män­kat­so­mus­tie­don avaa­mi­ses­ta myös us­kon­to­kun­tiin kuu­lu­vil­le pe­rus­kou­lus­sa ja lu­ki­os­sa käy­vän kii­vaa­na. Hän ker­too, et­tä asi­as­ta on avat­tu kan­sa­lai­sa­loi­te.fi -si­vus­tol­la kan­sa­lai­sa­loi­te, jol­la ha­lut­tai­siin muut­taa ti­lan­net­ta niin, et­tä jo­kai­nen op­pi­las saa va­li­ta, opis­ke­lee­ko us­kon­toa vai elä­män­kat­so­mus­tie­toa.

Kin­nu­nen ei pidä kan­sa­lai­sa­loi­tet­ta jär­ke­vä­nä, ja muis­tut­taa, et­tä ala­kou­lui­käi­set ei­vät vie­lä ky­ke­ne täy­sin hah­mot­ta­maan, mis­tä va­lin­nas­sa us­kon­non ja elä­män­kat­so­mus­tie­don vä­lil­lä on kyse. ”Hei­tä ei tule al­tis­taa pää­tök­sel­le, joka ei ole hei­dän kog­ni­tii­vi­sen ke­hi­tys­ta­son­sa mu­kai­nen. Ny­kyi­nen käy­tän­tö, jos­sa huol­ta­jat päät­tä­vät lap­sen­sa kou­luun ja opis­ke­luun liit­ty­vis­tä ky­sy­myk­sis­tä, on pa­ras mah­dol­li­nen.”

Kin­nu­nen to­te­aa­kin us­kon­no­no­pe­tuk­sen ole­van ny­ky­päi­vä­nä yleis­si­vis­tä­vää, neut­raa­lia ja kes­kus­te­le­vaa, ku­ten muis­sa­kin op­pi­ai­neis­sa. ”Ope­tus­suun­ni­tel­man ja lain­sää­dän­nön mu­kaan ope­tuk­seen ei si­säl­ly us­kon­non har­joit­ta­mis­ta, vaan op­pi­tun­neil­la pe­reh­dy­tään laa­jas­ti myös mui­hin us­kon­toi­hin kuin kris­ti­nus­koon ja sii­hen, mitä us­kon­to il­mi­ö­nä tar­koit­taa.”

Kir­joi­tuk­ses­saan Kin­nu­nen poh­tii us­kon­nol­li­sen si­vis­tyk­sen puu­teen an­ta­van mah­dol­li­suuk­sia ää­ri­a­jat­te­luun ja vää­ri­nym­mär­ryk­siin. ”Kun tie­to li­sään­tyy, li­sään­tyy usein myös ym­mär­rys, kun­ni­oi­tus ja su­vait­se­vai­suus toi­sin ajat­te­le­via koh­taan. Tämä on kou­lun us­kon­no­no­pe­tuk­sen teh­tä­vä.”

16.4.2024

Hän virvoittaa minun sieluni, hän ohjaa minua oikeaa tietä nimensä kunnian tähden. Ps. 23:3

Viikon kysymys