Omannäköinen joulu on viime vuosina yleistynyt sanapari. Mitä se pitää sisällään? Kielitoimiston mukaan omannäköinen tarkoittaa omien mieltymysten ja arvojen mukaista, itsensä näköistä asiaa. Näin ollen omannäköisen joulun voi ajatella tarkoittavan juhlaa, jonka viettämisessä näkyvät sekä arvot että joulua viettävän henkilön persoona.
Joulunviettoon liittyy valtava määrä perinteitä ja tapoja; itse luotuja ja ympäriltä tulevia oletuksia siitä, missä ja miten joulua kuuluu viettää. Käsite omannäköinen joulu saa kysymään, mikä kaikki joulunvietossani on todella itse tilaamaani ja toivomaani. Saako totutusta poiketa ja tehdä siihen itselle sopivia muutoksia?
Totutut joulunviettotavat voivat ulottua kokonaisen perheen tai suvun jäseniin. Monelle joulu on tasapainoilua sukujoulun ja oman hiljentymis- ja rauhoittumistarpeen välillä. Kaikilla tätä valinnanmahdollisuutta ei ole: joku joutuu tahtomattaan viettämään joulun yksin. Jollekin toiselle joulu yksin tuntuu parhaalta vaihtoehdolta.
Kysyy herkkyyttä kuulla perheen tai lähisuvun kaikkien jäsenten joulun viettämiseen liittyviä toiveita. On tärkeää, että jokainen tulee kuulluksi ja jokaisen tarpeet mahdollisuuksien mukaan huomioiduksi. Läheisetkään ihmiset eivät osaa lukea toistensa ajatuksia, joten toiveet on hyvä tuoda rakentavasti esille. Kaikilla ei ole lähisukua tai mahdollisuutta viettää sen kanssa joulua, jolloin esimerkiksi uskonystävien merkitys voi korostua.
Joulunvietto lapsuudenkodissa isolla porukalla on ollut jo vuosia murroksessa. Perheet eivät kokoonnu enää automaattisesti lapsuudenkotiin viettämään joulua ja odottamaan täyttä palvelua perheen äidiltä. Tilalle on tullut kekseliäitä ratkaisuja. Yhteisiä jouluisia hetkiä on voitu viettää jo ennen joulua pikkujoulujen merkeissä. Jossakin perheessä vanhemmat kiertävät vuorovuosina aikuisten lastensa kodeissa. Yhteen kokoontuvissa perheissä työvuorot on saatettu jakaa jo etukäteen, jolloin kenenkään joulu ei kulu hellan ääressä.
Syvimmiltään omannäköinen joulu on kristitylle sitä, että saa rauhoittua joulun sanoman äärelle. Vapahtajan syntymästä kertova ilosanoma kuuluu jokaiselle joulunviettäjälle henkilökohtaisesti.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys