Häpeä on monessa tilanteessa tarpeellinen tunne, jota me ihmiset herkästi peittelemme. Sen taustalla voi olla ajatus siitä, että muut ihmiset pitävät meitä huonona tai väärin käyttäytyvänä. Häpeän kyljessä esiintyviä tuntemuksia ovat esimerkiksi kelpaamattomuus, huonommuus ja jopa mitättömyys.
Häpeä on tarkoituksenmukaista silloin, kun häpeämme väärää tekoa. Raamatun mukaan synti on kansojen häpeä (Sananl. 14:34). Syntiinlankeemuskertomus kuvaa, miten ensimmäinen ihmispari pakeni Jumalaa ja peitteli itseään langettuaan syntiin. Häpeän ohella syntiin langennut ihminen tuntee usein syyllisyyttä niin Jumalan kuin ihmisten edessä. Syyllisyys ja häpeä ovat kuitenkin eri asioita. Syyllisyyteen liittyy katumus väärin toimimisesta, häpeään nolostuminen joko oman toiminnan tai itsensä vuoksi.
Häpeä kääntyy meitä vastaan ja muuttuu haitalliseksi esimerkiksi silloin, jos alamme hävetä Luojan antamaa ulkonäköämme tai ominaisuuksiamme. Häpeää voi torjua puhumalla, kohtaamalla asiat, jotka sitä tuottavat. Lisäksi kannattaa opetella myötätuntoa itseä kohtaan. Joskus on tarpeen tutkia mekanismeja, joita häpeän synnyn taustalla on.
Omaan aikaamme liittyy myös häpeämättömyyttä. Monia synnin muotoja normalisoidaan ja tehdään hyväksyttäviksi. Häpeää työstetään pois ja omantunnon ääntä vaimennetaan esittämällä Raamatun syntinä pitämiä asioita luonnollisina ja oikeina. Raamattu toteaa tällaisesta ilmiöstä: “He ovat vaihtaneet Jumalan totuuden valheeseen, he ovat kunnioittaneet ja palvelleet luotua eivätkä Luojaa” (Room. 1:25).
Kristillinen usko ohjaa ihmistä Jeesuksen sovitustyön perusteella vapauteen synnistä. Se ohjaa sopimaan synnit ja uskomaan ne anteeksi. Synnin tuomaa häpeää ei tarvitse jäädä kantamaan, sillä Jumalan Poika on sovittanut ihmisten silmissä hävettävimmätkin synnit.
On inhimillistä, että uskovainen ihminen kokee joissakin tilanteissa häpeää uskostaan, vaikka hän samalla tietää sen olevan itselleen elämän tärkein asia. Häpeä uskosta voi kummuta esimerkiksi siitä, että uskovainen tietää monen ihmisen pitävän uskoa lapsellisena asiana. Paavalin sanat roomalaisille kannustavat kuitenkin seisomaan suorana ja kertomaan vapaasti siitä, mikä itselle on tärkeää (Room. 1:16). Jospa uskovaisesta saisi näkyä häpeän sijaan uskomisen ilo!
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys