Väkivallan käyttäminen toista ihmistä kohtaan on väärin. Silti väkivaltaa kohdataan niin kodeissa, kouluissa, kaduilla kuin julkisissa tiloissakin. Väkivaltaa kuvataan yhä useammin sen tapahtumaympäristössä ja näytetään esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Viime aikoina esille on noussut nuorten pahoinvointiin liittyvä väkivalta, sen syyt ja seuraukset.
Verkko ja sosiaalinen media ovat omalta osaltaan vaikuttaneet siihen, että väkivallasta on tullut pysyvä osa erilaisille media-alustoille. Ne ovat osalle ihmisistä ajanvietettä, jopa viihdettä. True crime -termillä viitataan tässä yhteydessä sisältöihin, joiden keskiössä ovat todelliset rikokset. Väkivalta saa aikaan kärsimystä. Se ei ole koskaan normaalia, saati viihdettä.
Väkivalta on oire ihmisen tilanteesta. Väkivaltaan turvautuminen kertoo usein henkilökohtaisen elämän kriiseistä. Tekijä saattaa itsekin kärsiä väkivallasta, turvallisten ihmissuhteiden ja kasvuympäristön puuttumisesta ja muista ongelmista. Ihminen on voinut ajautua sosiaaliseen yhteisöön, jossa väkivalta on hyväksyttävää ja sitä myös käytetään. Tällaisessa ympäristössä väkivalta voi tuoda tekijälleen hetkellistä etua, mutta pitkällä tähtäimellä se vahingoittaa häntäkin.
Ensimmäisen maailman lopulla, hiukan ennen vedenpaisumusta, Jumala totesi pahuuden lisääntyneen ihmisten keskuudessa. Raamattu kertoo, että eräs merkki tästä pahuudesta oli väkivalta. Jumala totesi, että ”maa oli ihmisten takia täynnä väkivaltaa” (1. Moos. 6:13), ja hukutti tuolloisen maailman. Väkivalta on jatkunut tämän jälkeenkin, sillä se on seurausta ihmisen syntisyydestä.
Vaikka yksilöinä ja yhteiskuntana emme voi estää väkivallan tapahtumista, voimme omalta osaltamme pyrkiä puuttumaan siihen. Voimme opettaa, että väkivaltaan turvautuminen tai ”samalla mitalla takaisin maksaminen” eivät ole oikein, eivätkä johda parempaan tulokseen. Sen sijaan kannattaa pysähtyä ihmisen väärän käyttäytymisen syihin ja etsiä niihin apua.
Väkivaltaa kokeneen kannattaa ilmoittaa asiasta viranomaisille, koulussa opettajille ja kotona vanhemmille. Yhteiskunta voi tarjota monenlaista apua niin väkivaltaa kokeneelle kuin väkivaltaisesti käyttäytyvälle.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys