Anne Similä pohti aihetta Jämsän opistoseurojen lomassa Keuruulla.
Opistoseurojen kuvapalvelu
Anne Similä pohti aihetta Jämsän opistoseurojen lomassa Keuruulla.
Opistoseurojen kuvapalvelu
Milena Määttä
Omaehtoinen henkisyys korostuu ajassamme. Mikä on sen suhde hengellisyyteen? Haastateltavana on psykiatrinen sairaanhoitaja Anne Similä Jämsästä.
Asettelemme jalkojamme nurmikolle ja sanoja suuhun. Aihe tuntuu isolta ja herkältä.
Puhumme henkisyydestä ja hengellisyydestä, niiden eroista ja yhtäläisyyksistä.
– Jossakin vaiheessa tuli itselle tosi voimakas tarve miettiä, että mikä näiden ero on ja mitä itse ajattelee näistä asioista, Similä kertoo.
Suomen kielessä henkisyys ja hengellisyys liittyvät yhteen, mutta tarkoittavat eri asioita. Kirkkohistorian dosentti Mikko Malkavaara selittää asiaa: ”Henkisyys on kiinnostusta elämän tarkoitusta, ihmisyyttä ja ihmisen menneisyyttä kohtaan. – – Hengellisyys on henkisyyden uskonnollinen ulottuvuus.”
Similä on määritelmistä samoilla linjoilla:
– Virallisesti ne tarkoittavat eri asioita. Hengellisyys liittyy uskoon. Henkisyys taas ei liity pelastumiseen, siinä puhutaan enemmän näistä ajallisista asioista, esimerkiksi omasta minästä ja itsestä suhteessa muihin.
Perinteinen jako hämärtyy
Aina jako ei kuitenkaan ole selkeä. Malkavaara kirjoittaa, että esimerkiksi uushenkisyydeksi kutsuttu ilmiö yhdistää aineksia näistä molemmista. Uushenkisyys korostaa yksilöllisyyttä ja ottaa vaikutteita esimerkiksi idän uskonnoista, luonnonuskonnoista ja humanistisesta psykologiasta.
Hengellisyys on osa uskovaisen ihmisen elämää.
– Tuntuu tärkeältä, että saa omistaa Pyhän Hengen, joka opastaa, neuvoo ja rohkaisee. Myös evankeliumi on Pyhän Hengen vaikuttamaa, Similä pohtii.
Uskonnollisesta vakaumuksesta riippumatta ihminen saattaa olla kiinnostunut myös henkisestä hyvinvoinnista tai henkisyydestä.
Toteamme yhdessä, että erityisesti henkisen hyvinvoinnin teema onkin tärkeä. Similä kertoo, että ajallisen elämän näkökulmasta on hyödyllistä pysähtyä itsensä äärelle, pohtia omia ajatusmallejaan ja niiden vaikutusta omaan ja läheisten elämään. Olla läsnä – se on Similän mukaan merkittävä asia mielekkyyden kokemisessa:
– Esimerkiksi hengitys- tai rauhoittumisharjoitukset voivat tuoda ajalliseen elämään hyvinvointia. Moni elää hektistä ja suorituskeskeistä elämää, ja on tärkeää keskittyä olemaan läsnä tässä hetkessä. Luonto ja liikkuminen tarjoavat sille hyviä mahdollisuuksia. Ajattelen, että henkisen kasvun teemoissa on myös paljon hyvää.
Similä toteaa, että oma hyvinvointi ja esimerkiksi omien vuorovaikutustaitojen kehittäminen tukevat läheistenkin hyvinvointia.
Vieraan tuntuista hengellistymistä
Henkisestä hyvinvoinnista erottuvaan henkisyyteen liittyy Malkavaaran mukaan hengellisyyteen kallistuvia asioita: puhutaan jumaluudesta tai uskotaan, että kaikilla elävillä olioilla on sielu. Similän mukaan henkisyyteen liittyy usein myös erilaisia harjoitteita tai rituaaleja.
Henkisten harjoitusten tavoitteena voi olla myös aistia erilaisia olemassaolon tiloja tai pyrkiä yhteyteen ympäröivän luonnon, maailmankaikkeuden tai jopa erilaisten henkien kanssa, eri lähteissä kerrotaan.
– Monet rituaalit tuntuvat aika vierailta, Similä pohtii, ja jatkaa, että Jumalan luoma luontokin on annettu meille virkistykseksi, viljeltäväksi ja varjeltavaksi, mutta ei kuitenkaan palvottavaksi.
– Ja kaikista suurin voima ja yhteys on siinä, miten Pyhä Henki yhdistää Jumalan seurakunnan ja herättää keskinäisen rakkauden, hän tiivistää.
Similä on huomannut, että useat henkisyyden opettajat korostavat sitä, että ihminen voisi löytää rauhan omasta itsestään. Vaikka ajallista ja henkistä hyvinvointia voi eri tavoin saavuttaakin, hän toteaa, että kestävä rauha löytyy vain syntien anteeksiantamuksen evankeliumista. Jumalan valtakuntaa ihmisen täytyy etsiä itsensä ulkopuolelta.
– Oleellisinta näissäkin aiheissa on, ettei mikään menisi tärkeysjärjestyksessä uskomisen asian edelle.
Lähteenä käytetty kirkkohistorian dosentti Mikko Malkavaaran Elämäni käsitteet -blogitekstejä.
Lue lisää teemaan liittyviä tekstejä tämän viikon Päivämiehestä ja Siionin Lähetyslehdestä.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys