JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Henkistä, hengellistä ja sosiaalista voimaantumista

Uutiset
15.10.2024 13.00

Juttua muokattu:

15.10. 12:26
2024101512260220241015130000

Ju­ha­ni Räi­hä

Haa­pa­jär­vi

Vart­tu­nei­den lei­ril­lä vir­kis­tyt­tiin mo­ni­puo­li­sen oh­jel­man ja Ju­ma­lan sa­nan ää­rel­lä. Vart­tu­nei­den ker­hon jär­jes­tä­mis­muo­dois­ta käy­tiin vil­kas­ta kes­kus­te­lua.

Vart­tu­nei­den ker­hon oh­jaa­jien vir­kis­tys­päi­vät jär­jes­tet­tiin 8.–9.lo­ka­kuu­ta Kal­li­on lei­ri­kes­kuk­ses­sa. Jär­jes­tä­jä­nä oli Kes­ki­sen alu­een vart­tu­nei­den lei­rien oh­jaus­ryh­mä Sa­mu­li Göö­sin joh­dol­la.

Lei­rin en­sim­mäi­se­nä päi­vä­nä lei­ril­lä vie­rai­li Pek­ka Kar­ju­la. Hä­nen alus­tuk­sen­sa kä­sit­te­li lei­ri­työ­tä osa­na vart­tu­nei­den toi­min­taa ja vart­tu­nei­den toi­min­taa osa­na lei­ri­työ­tä.

Tie­dot­ta­mi­nen eri muo­dois­saan näh­tiin tär­ke­ä­nä. Vart­tu­nei­den lei­ri­päi­vät tuo­vat lei­ri­kes­kuk­sil­le sekä ta­lou­del­lis­ta tu­kea et­tä myös toi­min­taa ar­ki­päi­vik­si.

Lei­rin toi­se­na päi­vä­nä Mart­ti Mur­to­pe­rä piti esi­tel­män les­ta­di­o­lai­ses­ta vir­si- ja lau­lu­pe­rin­tees­tä. Ma­ti­as Mu­ho­lan alus­tuk­sen ai­hee­na puo­les­taan oli Koh­taa­mi­nen ja osal­li­suus. Alus­tuk­ses­sa mai­nit­tiin, et­tä kuun­te­le­mi­nen on koh­taa­mi­sen ydin ja lä­him­mäis­ten teh­tä­vä on kul­kea rin­nal­la.

Oh­jel­ma­vink­ke­jä vaih­det­tiin

Lei­ril­lä käy­tiin vil­kas­ta kes­kus­te­lua ker­ho­jen toi­min­ta­muo­dois­ta. Hy­väk­si ha­vait­tu­ja oh­jel­mia vaih­det­tiin. Yh­des­sä to­det­tiin, et­tä ker­hoil­la on eri ni­miä: on tiis­tai-, ai­kuis­ten- ja vart­tu­nei­den ker­hoa ja ve­to­vas­tui­ta mo­nen­lai­sia. Suu­rem­mil­la rau­ha­nyh­dis­tyk­sil­lä on re­surs­se­ja vas­tuun ja­ka­mi­seen ja ker­ho­ja on myös ti­he­äm­min.

Vart­tu­nei­den toi­min­ta tar­jo­aa hen­kis­tä, hen­gel­lis­tä ja so­si­aa­lis­ta voi­maan­tu­mis­ta. Ker­hoi­hin pyy­de­tään eri­lai­sia asi­an­tun­ti­ja­vie­rai­ta ja usein vie­rail­laan naa­pu­ri­kun­tien ker­hois­sa. Jump­pa­het­ki on vart­tu­neil­le mie­lui­nen ja har­taus kuu­luu kiin­te­ä­nä oh­jel­maan.

Roh­ke­as­ti ker­hoon mu­kaan

Kar­ju­la nos­ti alus­tus­pu­heen­vuo­ros­saan esil­le ky­sy­myk­sen, mi­ten vart­tu­nei­den ker­hon toi­min­taan voi­tai­siin saa­da uu­sia osal­lis­tu­jia. Esil­le nou­si osal­lis­tu­mi­nen en­sin lei­ri­päi­vään ja sitä kaut­ta roh­kais­tu­mi­nen oman rau­ha­nyh­dis­tyk­sen­kin ker­ho­toi­min­taan.

Kes­kus­te­lus­sa ide­oi­tiin, mi­ten elä­kei­än vas­ta saa­vut­ta­nei­ta erik­seen lä­hes­tyt­täi­siin ja kut­sut­tai­siin mu­kaan. Kar­ju­la ke­hot­ti ky­sy­mään ker­hoon ve­tä­jik­si myös mui­ta­kin kuin elä­ke­läi­siä, ku­ten ko­ti­äi­te­jä tai var­hai­se­lä­ke­läi­siä.

Kal­li­on suun­ni­tel­mia

Ra­ken­nus­toi­mi­kun­nan jä­sen Os­mo Lai­ti­la ker­toi Kal­li­on lei­ri­kes­kuk­sen ra­ken­nus­hank­kees­ta. Kes­ki­sen alu­een rau­ha­nyh­dis­tys­ten toi­vei­den poh­jal­ta on teh­ty suun­ni­tel­mia ja ra­ken­ta­mis­lu­paan liit­ty­vät suun­ni­tel­mat ovat te­keil­lä. Lei­ri­läi­set to­te­si­vat jää­vän­sä ru­kouk­sen hen­ges­sä muis­ta­maan ra­ken­nus­hank­keen ete­ne­mis­tä.

Sa­mu­li Göös ker­toi, et­tä Kal­li­on vart­tu­nei­den lei­rien oh­jaus­ryh­mä aloit­ti vuon­na 2009. Työ­ryh­mä or­ga­ni­soi Kal­li­on alu­een vart­tu­neen väen alu­eel­li­sen toi­min­nan, ku­ten vir­kis­tys­päi­vät, lo­ma­lei­rit ja jou­lu­ruo­kai­lut. Vart­tu­nei­den toi­min­ta tu­kee mer­kit­tä­väs­ti Kal­li­on lei­ri­toi­min­taa.

Seu­raa­va Kal­li­on alu­een vart­tu­nei­den jou­lu­ruo­kai­lu on Kok­ko­las­sa 23. mar­ras­kuu­ta.

16.10.2024

Tulee aika, jolloin ihmiset eivät siedä kuulla tervettä oppia vaan haalivat itselleen halunsa mukaisia opettajia kuullakseen sitä mitä kulloinkin mieli tekee. 2. Tim. 4:3

Viikon kysymys