JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Matkaevääksi

Jeesus on esikuva armollisuudesta

Matkaevääksi
6.7.2022 6.00

Juttua muokattu:

5.7. 10:49
2022070510491520220706060000

Han­nu Aho­pel­to

En­si sun­nun­tain Raa­ma­tun teks­tit opet­ta­vat ih­mi­siä toi­mi­maan ar­mol­li­ses­ti toi­si­aan koh­taan. Ih­mi­sen teh­tä­vä­nä ei ole tuo­mi­ta lä­him­mäis­tään, sil­lä tuo­mi­o­val­ta kuu­luu yk­sin Ju­ma­lal­le. Kris­tit­ty on kut­sut­tu saar­naa­maan syn­tien an­teek­si­an­ta­mus­ta kai­kil­le luo­duil­le.

Esi­ku­van ar­mol­li­seen ja ar­mah­ta­vaan käy­tök­seen on an­ta­nut Ju­ma­lan poi­ka, syn­tis­ten Va­pah­ta­ja, Jee­sus Kris­tus. Jee­sus on opet­ta­nut tu­tun Her­ran ru­kouk­sen yh­tey­des­sä an­teek­si an­ta­mi­ses­ta: ”Sil­lä jos te an­nat­te an­teek­si ih­mi­sil­le hei­dän rik­ko­muk­sen­sa, niin tei­dän tai­vaal­li­nen Isän­ne myös an­taa teil­le an­teek­si; mut­ta jos te et­te an­na ih­mi­sil­le an­teek­si, niin ei myös­kään tei­dän Isän­ne an­na an­teek­si tei­dän rik­ko­muk­si­an­ne” (Matt. 6:14–15). Jo­kai­nen voi poh­tia, on­ko op­pi­nut tä­män Jee­suk­sen opet­ta­man läk­syn. Olen­ko minä al­tis an­ta­maan an­teek­si, kun mi­nul­ta pyy­de­tään an­teek­si, vai odo­tan­ko täy­del­lis­tä syn­nin­tun­nus­tus­ta?

Syn­nin­tun­nus­tus jää ih­mi­sel­tä ai­na puut­teel­li­sek­si, mut­ta Ju­ma­la pal­ve­li­jan­sa vä­li­tyk­sel­lä ju­lis­taa ih­mi­sel­le ai­na täy­del­li­sen syn­nin­pääs­tön eh­doit­ta ja lah­ja­na. Kaik­ki syn­nit on lupa us­koa an­teek­si Jee­suk­sen ni­mes­sä ja ve­res­sä. Tämä lah­ja kan­nat­taa ot­taa us­kol­la vas­taan, sil­lä se kan­taa ker­ran omis­ta­jan­sa ian­kaik­ki­seen elä­mään.

Ju­ma­lan ar­mo on täy­del­li­nen, ja hän on kär­si­väl­li­nen ja pit­kä­mie­li­nen luo­maan­sa ih­mis­tä koh­taan. Ai­no­as­taan täs­sä Ju­ma­lan ar­mol­li­suu­des­sa on ih­mi­sel­lä mah­dol­li­suus löy­tää Ju­ma­lan val­ta­kun­ta, syn­tien an­teek­si­saa­mi­nen ja oman­tun­non rau­ha.

Kris­ti­no­pis­sa ope­te­taan Ju­ma­lan ar­mos­ta seu­raa­vas­ti: ”Jee­sus et­si yh­tey­teen­sä eri­tyi­ses­ti sel­lai­sia, joi­ta pi­det­tiin ar­vot­to­mi­na ja syn­ti­si­nä. Tämä loh­dut­ti hei­tä, mut­ta louk­ka­si mui­ta. Näin Jee­sus osoit­ti Ju­ma­lan kä­sit­tä­mät­tö­män rak­kau­den, joka et­sii syn­ti­siä ja tah­too pe­las­taa hei­dät. Tätä rak­kaut­ta, joka tu­lee osak­sem­me il­man omaa an­si­o­tam­me, sa­no­taan ar­mok­si.” (KO 36.)

Jee­sus sa­noi it­se Mat­teuk­sen evan­ke­liu­mis­sa: ”En minä ole tul­lut kut­su­maan van­hurs­kai­ta, vaan syn­ti­siä” (Matt. 9:13).