Raamatullinen usko on ihmiselle edelleen elintärkeä. Ilman uskoa on mahdoton kelvata Jumalalle (Hepr. 11:6).
Tien iankaikkiseen elämään avaava usko syntyy Jumalan valtakunnan sanoman kuulossa. Siksi elämän suurin aarre kristitylle onkin ”Jumalan kunnian ja armon kaikkein pyhin evankeliumi”.
Langenneen ihmisen lunastus ja sovitus on vaatinut kaikkein suurimman uhrin: Jumalan Poika on täysin luopunut kaikesta omastaan, antanut meille kaikkensa jättämättä mitään itselleen (Iso Katekismus).
Elävä usko kantaa Hengen hedelmiä (Gal. 5:22).
Jumalan rakkauden kohteeksi tuleminen antaa halun ja voimia palvella Jumalaa ja lähimmäistä. Usko ei jätä kristittyä toimettomaksi, sillä Jumalan rakkaus avaa silmät näkemään avun ja tuen tarpeessa olevan lähimmäisen.
Kristitty elää Kristukselle ja lähimmäiselle, Kristukselle uskossa ja lähimmäiselle rakkaudessa (Martti Luther).
Raamattu ja historia opettavat, mitä Jumalan rakkaus saa aikaan. Rakkaus ei laskelmoi, ei arvioi, mitä ihminen on itse saamassa vastavuoroisuusperiaatteen mukaisesti.
Rakkauden tekojen perusteena ei ole hyvän ihmisen maine tai kunnia. Niitä ei tilastoida.
Paavali ilmaisi kristillisen diakoniatyön periaatteen: ”Antakoon kukin niin kuin hänen sydämensä vaatii, ei surkeillen eikä pakosta; sillä iloista antajaa Jumala rakastaa” (2. Kor. 9:7).
Uhraukset lähimmäisten hyväksi ja evankeliumin työhön saavat aikaan paljon, kun Jumala antaa siunauksensa.
Kristinoppi kiteyttää koko kristityn elämän sanoihin: Kun Jumala armosta antaa meille synnit anteeksi, se synnyttää sydämissämme rakkautta, kiitollisuutta ja uskonkuuliaisuutta. Nämä saattavat meidät palvelemaan Jumalaa ja lähimmäisiämme (KO 1948: 85).
Raamattu kertoo tilanteista, joissa kristityt ovat aivan erityisellä tavalla pysähtyneet keskustelemaan siitä, miten avun tarpeessa olevia voitaisiin tukea. Tästä esimerkkinä on Apostolien tekojen kuvaus, jossa alkuseurakunnan diakoniatyötä suunniteltiin ja järjesteltiin (Apt. 6: 1–4).
Lähimmäisen palveleminen nousee raamatullisesta ihmiskäsityksestä ja vastuusta, johon kuuluvat henkisen, hengellisen ja aineellisen tuen ulottuvuudet.
Jeesus, joka ei tullut palveltavaksi, vaan palvelemaan, vahvisti rakkauden kaksoiskäskyn (Matt. 22: 37–39). Hän opetti esimerkillään, miten meidän tulisi kohdata lähimmäisemme. Arvokkain palvelutehtävä on evankeliumin esillä pitäminen.
On tärkeä muistaa, että osallisina Kristuksen rakkaudesta voimme vastata lähimmäisemme syvimpään kaipaukseen, kysymykseen siitä, miten ihminen voi vapautua syyllisyydestään ja periä iankaikkisen elämän.
Juhani Liukkonen
Julkaistu Siionin Lähetyslehdessä 20.6.2018
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys