JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Pääkirjoitukset

Miksi joulua vietetään?

Pääkirjoitukset
18.12.2024 11.10

Juttua muokattu:

18.12. 11:07
2024121811074220241218111000

Jou­lu on juh­la, joka saa liik­keel­le ih­mi­siä ym­pä­ri maa­il­man. Jou­lun kris­til­li­nen pe­rin­ne ei ole kui­ten­kaan se, joka lii­kut­taa ih­mi­siä, vaan jou­lus­ta on tul­lut ku­lu­tuk­sen, kau­pal­li­suu­den ja viih­teen huip­pu­se­son­ki. Vii­meis­tään mar­ras­kuus­sa kaup­poi­hin tu­lee jou­lu­tee­ma. Jou­lu­ko­ris­teet, -lah­jat, -ruo­at ja -ta­va­rat täyt­tä­vät kau­pat ja ko­dit. Kai­ken pa­nos­tuk­sen ja ku­lu­tuk­sen pyör­teis­sä jou­lun al­ku­pe­räi­nen hen­gel­li­nen sa­no­ma on mo­nel­le etään­ty­nyt, jopa täy­sin unoh­tu­nut.

Ky­sy­mys ei ole sii­tä, et­tem­me­kö pien­ten las­ten ta­voin voi­si ko­kea iloa tont­tu- ja jou­lu­puk­ki­pe­rin­tees­tä, lah­jo­jen ja­ka­mi­ses­ta ja pi­meim­män vuo­de­na­jan jou­lu­va­lois­ta. Ky­sy­mys on pa­rem­min­kin sii­tä, et­tä jou­lun ar­vo ei ole niin­kään lah­jo­jen mää­räs­sä tai jou­lu­pöy­dän tar­joi­lu­jen run­sau­des­sa, vaan sii­nä, mitä jou­lun al­ku­pe­räi­nen sa­no­ma, ilo­sa­no­ma Va­pah­ta­jan syn­ty­mäs­tä meil­le mer­kit­see.

Voi­ko maa­il­mas­sa ol­la suu­rem­paa ilo­nai­het­ta kuin Va­pah­ta­jan syn­ty­mä tän­ne ih­mis­ten kes­kel­le. Bet­le­he­min pai­me­net kuu­li­vat ja nä­ki­vät, kun en­ke­lit tai­vaal­li­sen kirk­kau­den ym­pä­röi­mä­nä ker­toi­vat ilou­u­ti­sen. ”Tä­nään on teil­le Daa­vi­din kau­pun­gis­sa syn­ty­nyt Va­pah­ta­ja. Hän on Kris­tus, Her­ra.” (Luuk 2:11.) Vuo­si­tu­han­sia odo­tet­tu lu­paus oli to­teu­tu­nut: Ju­ma­la oli syn­ty­nyt ih­mi­sek­si.

Jou­luun liit­ty­väs­sä sym­bo­lii­kas­sa on mo­nil­ta osin yh­teys en­sim­mäi­seen jou­luun. Kynt­ti­löi­den valo muis­tut­taa sii­tä va­los­ta, joka lois­taa Kris­tuk­sen kas­vois­ta (Joh. 8:12, 2. Kor. 4:6). Tuo valo on tul­lut maa­il­maan jo luo­mi­sen aa­mus­sa (Joh. 1:1–3). En­ke­li­ko­ris­teet muis­tut­ta­vat ilo­sa­no­man tuo­jis­ta. Va­lo­täh­det ik­ku­nois­sa ja jou­lu­kuu­sen lat­vas­sa muis­tut­ta­vat Bet­le­he­min täh­des­tä, joka joh­dat­ti tie­tä­jät Va­pah­ta­jan sei­men ää­rel­le.

Py­hän Hen­gen avaa­ma Ju­ma­lan sana joh­dat­taa edel­leen ih­mi­siä Jee­suk­sen luok­se. Jee­suk­sen asuin­si­ja on mei­dän ai­ka­nam­me Ju­ma­lan seu­ra­kun­nas­sa. Jee­sus-lap­sen löy­tä­mi­nen ihas­tut­ti ja ilos­tut­ti tie­tä­jät. Kii­tol­li­si­na löy­tä­mäs­tään he oli­vat val­miit an­ta­maan hä­nel­le ar­vok­kaat lah­jat. Ajal­li­set lah­jat oli­vat sil­loin ja ovat edel­leen­kin vä­häi­siä sii­hen ver­rat­tu­na, mitä Va­pah­ta­jan omis­ta­mi­nen eli elä­vän us­kon saa­mi­nen mer­kit­see ih­mi­sel­le: syn­tien an­teek­si­an­ta­muk­sen osal­li­suut­ta, rau­haa, iloa ja va­paut­ta sekä ian­kaik­ki­sen elä­män toi­voa.