Meissä jokaisessa on kaipuu yhteyteen. Meissä on kaipuu yhteyteen Jumalan kanssa, kaipuu yhteyteen itsemme ja lähimmäistemme kanssa. Rakkauden kaksoiskäsky kehottaa: ”Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi” (Matt. 22:34–40, Mark. 12:28–31). Kun usko vaikuttaa rakkautena, se toimii kauttamme lähimmäisen parhaaksi.
Jos jää yhteyden ulkopuolelle, mielessä voi liikkua hylkäyksen ja tarpeettomuuden tunteita. Silloin lähimmäisen tuki ja lempeä lähestyminen on kallisarvoista. On oleellista, kuinka lähestyy hylkäyksen tunteen alla kulkevaa, jotta ei särkisi mitään arvokasta. Jotain voi olla hiljaa rakentumassa tai viimeinenkin toivo voi olla murentumassa. Ensiarvoista on nähdä ja kuulla, kohdata luonnollisesti. Teennäisyys syö yhteyttä.
Osaanko tarjota tukea lempeästi ja rohkeasti? Sosiaalisten tilanteiden välttely synnyttää helposti kierteen, jossa vuorovaikutustaidot heikkenevät, kun niitä ei pääse harjoittamaan. Kun jää syrjään, ei halua, osaa tai uskalla lähestyä muita. Kristillisyytemme keskellä on monia, joilla on rakkauden mieli kuulla ja kieli puhua erityisenä lahjana. Heitä tarvitaan tehtävissä, joissa rakkaudellinen kohtaaminen on erityisen tärkeää.
Osaammeko kutsua rauhanyhdistyksen tehtäviin niin, että jokainen löytäisi itselleen sopivan paikan toimia ja saada kokemuksen joukkoon kuulumisesta? Kristillisyyden toiminnassa autamme ja tuemme toinen toistamme. Apostoli muistuttaa saatujen lahjojen käytöstä: ”Palvelutehtävän saanut palvelkoon, opetustehtävän saanut opettakoon, rohkaisemisen lahjan saanut rohkaiskoon” (Room.12:7-8).
Erilaisissa keskusteluilloissa, kursseilla ja leireillä tarjoutuu mahdollisuuksia kohdata ja kannatella. Lasten, nuorten ja aikuisten omat ja yhteiset kokoontumiset suovat mahdollisuuden osallistua ja kokea joukkoon kuulumista. Erityisesti oman rauhanyhdistyksen yhteiset leirit lisäävät yhteyden kokemusta.
On aikoja, jolloin tuemme toista, ja on aikoja, jolloin tarvitsemme itse kannattelua. Auttamisen ja avunsaannin vastavuoroisuus lisää tasavertaisuutta ja yhteenkuuluvuutta. Levottoman ajan keskellä on erityisen tärkeää huolehtia, että lähimmäinen jaksaa tulla mukaan. On tärkeää olla hereillä, jotta emme kulkisi ohi.
Jo yksi aito ystävyyssuhde tuo turvaa ja merkityksellisyyttä. Kaikkien välille ei synny ystävyyttä, mutta jokaisen voi kohdata. Jos kuljemme ohi, emme tiedä, minkälaisen aarteen ohi kuljemme. Emme tiedä, mitä ihmisen kohtaaminen tarjoaisi.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys