Uskontunnustuksen sanat ovat kristitylle ihmiselle tutut muiden muassa jumalanpalveluksista. Kun ihminen kastetaan, kastejuhlaan osallistujat liittyvät yhteiseen uskontunnustukseen. Kastaminen tapahtuu kolmiyhteisen Jumalan nimeen. Kun kristitty rippikoulun päätteeksi konfirmoidaan, tunnustaa hän kristillisen uskonsa ja lupautuu osoittamaan sen elämässään.
Uskontunnustustamme kutsutaan apostoliseksi uskontunnustukseksi. Apostolinen se on siksi, että siinä ei ole mitään sellaista, mitä ei olisi kirjoitettu apostolisissa kirjoituksissa eli Uudessa testamentissa. Uskontunnustus se on siksi, että kaikki mitä siinä on kirjoitettu, on vain uskon kautta ymmärrettävissä. Asiat, jotka ovat järjellä ymmärrettävissä tai aistein havaittavissa, eivät tarvitse uskoa.
Vanhan perimätiedon mukaan apostolinen uskontunnustus olisi syntynyt apostolien yhteisesti sanelemana heidän kokouksissaan. Vaikka sen juuret ulottuvatkin apostoliseen aikaan, sen varsinaisena pohjana on paljon myöhäisemmältä ajalta oleva Rooman seurakunnan kastetunnustus. Lopullisen muotonsa uskontunnustus sai vasta 300-luvulla. Kasteoppilaan, katekumeenin, saatua opetusta kristinuskon keskeisestä sisällöstä ja hänen luvattuaan uskoa ja elää kristittynä hänet kastettiin. Ennen kastetta häneltä kysyttiin uskontunnustuksen varhainen ja pelkistetty muoto: uskoiko hän Isään, Poikaan ja Pyhään Henkeen.
Uskontunnustus laadittiin torjumaan vääriä käsityksiä ja harhaoppeja. Jo Paavalin kirjeistä on havaittavissa, että kristittyjen keskuuteen oli tullut virheellisiä evankeliumin tulkintoja. Sitä mukaa kun evankeliumi tavoitti pakanoita, heidän opettamisensa teki uskontunnustuksen entistä tärkeämmäksi.
Uskontunnustuksessa tunnustaudumme uskomaan kolmiyhteiseen Jumalaan. Luominen, lunastus ja pyhitys ovat kristillisen uskon keskeisimmät tapahtumat. Kaiken olemassa olevan perustana on yksi ainoa Jumala, itse elämä, joka voi antaa elämän toisille. Elämää antavana Jumalana hän on kolme eri persoonaa.
Uskontunnustus alkaa sanoilla ”minä uskon”. Jumalan todellisuus on niin paljon ihmisen ymmärryksen yläpuolella, ettei inhimilliseen kieleen voi sisällyttää hänestä täsmällisiä, kaiken kattavia määritelmiä. Hän on havaintomaailmamme tuolla puolen, mutta uskon kautta läsnä ja todellinen.
Mitä uskontunnustus kristitylle merkitsee? Kysymystä on hyvä pysähtyä pohtimaan omalle kohdalleen. Kristitty haluaa uskoa niin kuin siinä tunnustaa ja haluaa elää sen todeksi omassa elämässään. On turvallista sydämestään yhtyä uskontunnustuksen sanoihin.
Antti Paananen
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys