Ritva Löppönen
Dalarna
Översättning: Heidi Löppönen
Svenska sommarmötet inledde traditionsenligt en serie av större möten under sommaren.
Svenska sommarmötet anordnades i en liten skala 22–24/5 i Mockfjärds kyrka, varifrån SFC sände möten via internet. På plats fanns predikanter, arrangörer och en liten grupp av sångare. Programmet innehöll predikningar, söndagsskola, sångstund och ett anförande. Mötens huvudsyfte vara detsamma som alltid: läsa och betrakta Guds ord.
Tron är livets grund
Jyrki Pitkälä förklarade i sin predikan hur ett hus skulle byggas på en fast grund. Trons grund är att människan hör Guds ord och verkar utifrån detta. Motgångar prövar livets grund. I denna stund prövar pandemin hela världen. I Guds rike får människan synderna förlåtna och nycklar till den fasta grunden, den grund som inte härjas av stormar.
– Det finns plats i Kristusklippan, tröstade Pitkälä.
Assar Turunens predikan handlade om hur den förlorade sonen gjorde bättring. Gud väckte pojken till att se och ångra det faktum att han hade byggt sitt liv på en sandgrund. Han hade en nådig far som tog emot honom. En far som ordnade en stor glädjefest när den förlorade sonen återvände hem.
– På samma sätt vill Gud ha alla sina barn till sig i himmelen, sade Turunen.
Timo Löppönens predikan behandlade händelser vid Kristi himmelsfärd. Jesus testamente, den sista önskan till alla, var att människor skulle bevittna om Jesus. Lärjungarna kände att uppgiften var omöjlig att genomföra och de var rädda men Gud gav den Helige Anden till hjälp. Kristi Himmelsfärds tröstande budskap är att på samma sätt som Jesus togs upp till himlen på ett moln, kommer Han och hämtar sina egna hem till sig.
Den Gode Herden ger tryggheten
Matti Väyrynen betonade hur Hesekiels beskrivning om den Gode Herden lämpar sig i tiden idag, när många lever isolerade. Ett får är ett skyggt och försvarslöst djur som alltid behöver en herde. Ett får är som Guds barn som längtar till församlingens gemenskap, där den får omsorg. Den vilsegångna människan har kallats och kallas fortfarande tillbaka till Guds rike och den Gode Herdens omsorg.
Även Timo Lehtolas avslutningspredikan handlade om den Gode Herden.
– Det är viktigt att lita på Guds ledning och förstå att Gud även ger oss prövningar för att stärka tron, sade han.
Guds barn har en välsignelse i tiden och ett slutmål i himmelen, där det inte finns någon corona eller miljöförstöring. Gud har gett människor en visdom att kunna skapa teknik, vilket har möjliggjort sändningarna av mötet via internet. I karantän finns det möjlighet att lyssna på möten mer än vanligt och även förklarat med många olika gåvor.
Allt är i Guds kännedom
Pasi Juujärvi hade ett anförande om mötesmottot Herren är min tillflykt och min borg (Ps. 91:2). Det lilla barnets ”borg” är hemmet som ger skydd, trygghet och omsorg. Guds barn finner sin trygghet i Guds rike, ett rike som ger skydd mot fienden utanför med Guds ord och evangelium.
Alla människor möter prövningar i sina liv, till exempel genom någon sjukdom eller en ekonomisk kris. Krig och naturkatastrofer kan påfresta nationer. Alla kan drabbas av fysiska och psykiska sjukdomar och då behöva söka professionell hjälp.
– Deras förvärvade kunskap och skicklighet till att hjälpa är en Guds välsignelse, menade Juujärvi.
De troende har en förståelse genom tron att ingenting händer utan Guds vetskap. Likt ett litet barn får Guds barn känna tröst, trygghet och förlåtelse från Guds församling, som är på väg mot ärans himmel.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys