Työssäni sain toimia retkitohtorina, suunnitella retkeilyreittejä, opastusmateriaaleja ja olla mukana luontokeskusten toteuttamisessa. Tavoitteena oli saada mahdollisimman moni luontoon virkistymään niin fyysisesti kuin henkisestikin.
Entä miten eläköitynyt suutari itse? Tämä taisi olla mielessä tyttärillämme, kun he houkuttelivat isää ja äitiä luontoretkelle. Heillä oli suunnitteilla 125 kilometrin vaellus Abiskosta Kebnekaisen valloittamisen kautta Nikkaluoktaan. Kertoivat, että vaelluksen toteutusta helpottaisi, jos lähtisimme viemään heille auton päätepisteeseen. Samalla voisimme retkeillä omaan tahtiin. Talvella oli helppo luvata, olihan lupauksen toteuttamiseen sentään paljon aikaa.
Sitten koitti lupauksen toteuttamisen aika. Tytöt varasivat meille teltan, makuupussit, ilmapatjat, retkikeittimen, astiat ja runsaasti retkimuonaa. Tarkoitus oli lähteä matkaan maanantaiaamuna. Sunnuntaina mökiltä palatessa tuli mutkia matkaan. Auton ratti alkoi täristä. Ei muuta kuin aamulla pajalle. Iltapäivällä tulikin onnekas viesti: auto on kunnossa. Etujarru oli jumittunut, oli pitänyt vaihtaa jarrusatula. Kyllä sillä nyt uskaltaa lähteä matkaan. Lähtö oli joka tapauksessa siirtynyt päivällä.
Iltapäivällä alkoi talon sähkömittari paukahdella. Lopulta saatiin tuttu sähkömies puhelimeen. Hän antoi ensiapuohjeet ja lupasi tulla seuraava päivänä katsomaan, mikä on tilanne.
Tiistaina päästiin sitten lähtemään. Ajoimme Tornioon ja Ruotsin puolta Kiirunaan. Toisen auton veimme odottamaan vaeltajia. Tytöillä oli ajatus, että yöpyisimme teltoissa jo ensimmäisenä yönä. Vähän vastustelimme. Ehkä heitä sitten alkoi säälittää. Pienen googlailun jälkeen Kiirunasta löytyikin vapaa huoneisto leirintäalueelta. Ilma oli helteinen. Puhallin yritti viilentää huonetta. Matkalaisille oli huomaavaisesti tarjolla silmälaput, jotta uni voisi tulla keskiyön auringon loistaessa.
Maittavan aamupalan jälkeen jatkoimme Abiskoon. Tytöt laittoivat valtavat rinkat selkäänsä ja lähtivät vaeltamaan. Kohta tuli viesti: “Käykää kävelylenkillä, tässä on lähistöllä hieno kanjoni.” Teimme työtä käskettyä ja komea nähtävyys se olikin. Oli aika jatkaa matkaa.
“Jos kerran olette tänne asti tulleet, menkää saman tien Lofooteille”, ohjeet jatkuivat.
Päästiin Norjan puolelle. Vaimo otti vähän päästä videoita ja kuvia, kun toinen toistaan hienompia maisemia tuli vastaan. Parin kolmen tunnin jälkeen ote alkoi herpaantua, ja hän alkoi kutoa villapaitaa. Nyt sain kuskina herätellä: “Kato, mikä maisema!”
Kuskin ei auttanut torkahdella. Tie oli kapea, mäkinen ja mutkainen, onneksi hyväkuntoinen. Liikennettäkin piisasi. Tunnelit ja sillat seurasivat toisiaan. Luojan töiden lisäksi sai ihastella insinöörien ja rakentajien taitoa tien teossa.
Airbnb:n avulla löytyi seuraava majapaikka Norjan puolelta. Majapaikka olisi päätiestä ohjeen mukaan 30 kilometriä sivuun. Tie löytyi ja köröttelimme kylätietä eteenpäin. Kun meidän piti olla perillä, GoogleMaps ilmoitti, että kohde on tien vasemmalla puolella. Paikalla oli vain nuorehkoa metsää ja traktorin ura. Missään ei näkynyt isoa valkoista taloa meren rannalla. Ei auttanut muu kuin soittaa Kaliforniaan ja kertoa, että olemme eksyksissä. Pian talon omistaja soittikin ja opasti meidät oikeaan paikkaan. Olimme oikealla tiellä, mutta ajaneet 10 kilometriä liian pitkälle. Talo meren rannalta löytyi. Isäntä näytti paikat ja lupasi lämmittää saunan. Kaksi paljuakin odotti matkalaisia. Aamulla hän valmisti vielä aamupalan. Ehkä emme mokanneet, kun hän sanoi, että olemme aina tervetulleita uudestaan.
Matka jatkui vuonojen, vuorien, siltojen ja tunneleiden maassa. Paljon ei tasaista maata oltu tarvittu, kun oli rakennettu taloja ja raivattu peltoja. Tuntui ihmeeltä, miten täälläkin on asuttu satoja vuosia. Varmaan meren antimet ovat olleet tärkeitä.
Seuraavan majapaikan saaminen teetti hieman töitä, mutta lopulta majoitus löytyi. Se oli siisti kaksikerroksinen talo. Omistaja sattui olemaan paikalla, kun tulimme perille pari kolme tuntia etuajassa. Hän oli oikein ystävällinen. Yöllä jouduimme pitämään ikkunoita auki, kun helle edelleen jatkui. Viereisessä kalasatamassa päivystävät lokit pitivät mahdotonta mekkalaa.
Nyt alkoi olla paineita patikointiretken tekoon. Löysimme kylän vierestä netin mukaan helpon reitin läheisen vuoren huipulle. Löysimme lähtöpaikan, jossa oli viitta reitille. Polku osoittautui kuitenkin kaikkea muuta kuin helpoksi. Jyrkkää rinnettä riitti ja kiviä oli kiven vieressä. Puolen kilometrin päästä päätimme palata takaisin, jos täältä vielä hengissä selvittäisiin. Selvittiin. Kävimme sitten päivällä ajelemassa seuraavalla saarella. Iltapäivällä päätimme yrittää uudelleen vuoren valloitusta. Löysimme kyltin: Linken 1,5 km. Vuoren päällä oli linkkimasto ja sinne johti ajotie. Kyllä nyt vuoren valloitus alkoi sujua. Pian olimmekin ylhäällä. Oli hienoa katsella alhaalla olevaa kylää, vuonoja, vuoria ja valtamerta ja kuunnella samalla kesäseuraradiota. Pian mereltä tuli sadekuuro ja meille tuli kiire tulla alas.
Olimme samassa paikassa toisenkin yön. Sitten ajelimme päivän takaisin ja Kiirunasta löytyi huone samalta leirintäalueelta kuin tullessa. Illalla lähdimme Keskiyön aurinko -nimiselle polulle. Polkuja risteili moneen suuntaan ja jouduimme vähän harhailemaan. Ennen kuin pääsimme takaisin, meidät yllätti jälleen sadekuuro. Onneksi oli katto pään päälle ja suihku odottamassa, kun tulimme märkinä majapaikkaan.
Oli aika palata kotiin. Ajoimme Pajalan kautta. Sen verran siellä kiertelimme, että löysimme Laestadius-museon, mutta se sattui olemaan kiinni. Kävimme vielä palatessa lasten perheissä Ranualla ja Kiimingissä. Niin oli 2200 kilometriä autolla takana. Patikoimme siis kolme kertaa kolme kilometriä. Teltta varusteineen oli koskemattomana takakontissa, mutta retkieväät söimme melkein kaikki. Uusi matkakin voisi olla mahdollinen. Airbnb nimittäin ilmoitti, että Kolumbiassa olisi vapaa huone ensi yöksi.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys