Kirsti Wallenius-Riihimäki
Tämä on viimeinen kirjoitukseni Päivämiehen blogistina – luulen. Olen kirjoittanut kahden vuoden ajan kerran kuussa, aina jostain aiheesta yhden kirjoitelman.
”Urani” alussa olin täyttänyt 80 vuotta. Minua pyydettiin kertomaan, millaista on olla vanha.
Tänä aikana olen itse oppinut vanhenemisesta yhtä ja toista. Esimerkiksi sen, että vuosikin vanhan vanhentaa. Keho vanhenee, ajatus kulkee hitaammin ja sanoja joutuu hakemaan. Kaksi vuotta vanhentaa vielä enemmän. Usein olen istunut lehtiö sylissä ja tuijottanut jonnekin: onko sopivaa tai voiko kirjoittaa sitä, minne ajatusprosessi minua vie. Ja osaanko? Löytyvätkö sanat muistista ennen kuin idea ehtii unohtua?
En olisi voinut, en uskaltanut, ellei olisi ollut teitä sellaisia lukijoita, jotka olette kertoneet jotain niistä ajatuksista, joita kirjoittamiseni on teissä synnyttänyt. Jo vaikkapa sellainen ohimennen heitetty lausahdus kuin ”sull oli kiva juttu” tekee hyvää. Vielä hyödyllisempää on, jos kerrot, mikä oli se ”kiva”. Niistä kannustuksista kannustavin oli ehkä erään kotisiionin sisaren toteamus: ”Kyllä minä olen sinut aina jotenkin tuntenut, mutta blogiesi kautta olet tullut minulle läheiseksi.”
Entä nyt, kun en enää aio tuijottaa eteeni lehtiö sylissä ja miettiä blogia? Toissa joulun vauvat vipeltävät jo videoilla paikasta toiseen ja puhuvat ihania ajatuksia, mutta eivät vielä ole olleet mumminsa sylissä! Ja silloiset taaperot unelmoivat eskarista tai viskarista. Millainen tulee olemaan heidän maailmansa? Kehitys kulkee sellaista vauhtia, että välillä hirvittää.
Mutta niin on ollut aina. Miten järkyttyneitä olimmekaan1950–60-lukujen taitteessa, kun taivaalle lähetettiin sputnikeja ja lopulta ensimmäinen ihminen avaruuteen; maailman loppuko? Ei ollut. Sen sijaan lähti sellainen tekniikan kehitys, että nyt minä voin kirjoittaa tätä täällä ja sinä lukea sitä siellä. Etätyökin olisi ollut silloin mahdotonta. Tai kun 1990-luvun lopulla pelättiin milleniumia? Siitäkin on jo 22 vuotta, eikä katastrofia tullut.
Voin siis yhä istua, tuijottaa eteeni ja muistella ihmisiä, jotka uudelleen ovat tulleet tutuiksi. He eivät ole vielä kokeneet, millaista on olla oikeasti vanha; mitä ihmisessä muuttuu, mitä kaikkea yhden ihmisen elämän aikana maailmassa muuttuu ja miten niiden kanssa tulee toimeen. Olen jotenkin vedenjakajalla, ”näkijän” paikalla, katselen kuin kuvastimesta, arvoituksen tavoin: ikkunasta näkee eteenpäin, peilistä taakse. Johonkin tarvitaan lähi-, johonkin kaukonäköä.
Ehkä hankin paperiversion Thomas Eriksonin kirjasta Idiootit ympärilläni heti, kun se tulee uudelleen myyntiin. Olen kuunnellut kirjan kahdesti, mutta paperilta luettuna ymmärrän paremmin. Lähimmäisiä – ja itseäkin – on hauska ajatella sen antamien ajatusten pohjalta.
Eräässä blogiini liittyvässä ajatusten vaihdossa sain tällaista tekstiä: ”-- Kuten luottamus Jumalaan. Tavallaan se on kuin itsestään selvää, ja sitten kuitenkin kaikkea muuta kuin itsestään selvää. Minusta tuntuu, että sitä pitää ihan rukoilla. Muistan, kun syöpähoitojeni aikaan eräs ystäväni sanoi: ‘Jumalan ei voi luottaa kevyesti. Hänen kädestään täytyy pitää kaksin käsin kiinni.’ Ajattelen tuota niinä hetkinä, kun on vaikea luottaa.”
Noin minäkin haluan luottaa. Jumalan sanasta joudun tosiaan pitämään kiinni ”kaksin käsin”: Kaiken takana on Jumalan järki. Hän ilmaisee itsensä kansojen vaiheissa ja elämän kohtaloissa.
Näistä vuosista kiittäen, esirukouksiinne sulkeutuen.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys