JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Artikkelit

Aikamme täällä on lyhyt, pisimmilläänkin

Isopahkala Katri
Artikkelit
29.12.2014 7.46

Juttua muokattu:

8.3. 22:29
2020030822295420141229074600

Van­haa ta­loa en­ti­söi­des­sä men­nyt ja tu­le­va aset­tu­vat osak­si ny­ky­het­keä. Men­nyt nä­kyy konk­reet­ti­si­na jäl­ki­nä, pii­lu­kir­veen jät­tä­mi­nä ku­vi­oi­na. Puun­pö­lyi­seen ny­ky­het­keen su­lau­tuu tu­le­va: toi­veet ja mie­li­ku­vat sii­tä, min­kä­lai­sen ko­din täs­tä saam­me. Sii­hen si­säl­tyy ru­kouk­sia, joi­hin em­me eh­di erik­seen hil­jen­tyä. Ne nou­se­vat Ju­ma­lan puo­leen nau­la­pys­syn ti­kut­ta­es­sa pa­nee­lei­ta sei­nään.

Re­mon­tin ede­tes­sä poh­dim­me tois­tu­vas­ti, mi­ten jat­kam­me mei­tä edel­tä­vien su­ku­pol­vien työ­tä. On­ko pa­rem­pi jät­tää hei­dän kä­ten­sä jäl­ki en­nal­leen vai pi­täi­si­kö sitä vah­vis­taa? Jo­ta­kin voi ol­la vii­sas­ta pur­kaa ko­ko­naan pois. On so­vel­let­ta­va sil­le poh­jal­le, jon­ka toi­set ovat luo­neet. Vä­lil­lä häm­mäs­tym­me: mik­si tun­te­ma­ton, eh­kä jo edes­men­nyt ra­ken­ta­ja, pää­tyi te­ke­mään sei­nän juu­ri tuol­la ta­val­la?

Ny­ky­het­ki si­säl­tää omal­ta kan­nal­tam­me kai­ken; voim­me elää vain sii­nä. Ny­kyi­seen tul­laan men­nees­tä. Ha­kies­sam­me oman elä­mäm­me poh­jaa me pon­nis­tam­me en­nen ol­lees­ta: syn­nym­me osak­si su­ku­pol­vien ket­jua, su­vun ja kan­sa­kun­nan his­to­ri­aa. Tämä päi­vä liit­tyy his­to­ri­an jat­ku­moon. Täs­sä yh­dis­ty­vät men­nyt ja tu­le­va.

Ai­ka-kä­si­te ja sii­hen liit­ty­vät mit­ta­yk­si­köt ovat ih­mi­sel­le vä­li­nei­tä, joi­den avul­la voim­me aset­taa elä­määm­me jär­jes­tyk­seen. Tar­vit­sem­me mi­nuu­tit, tun­nit, kuu­kau­det ja vuo­det; pien­ten las­ten van­hem­pi­na se­kun­nit­kin ovat toi­si­naan rat­kai­se­via.

Vaik­ka maa­il­ma on his­to­ri­an­sa ai­ka­na tek­ni­ses­ti ke­hit­ty­nyt ja elin­ta­so nous­sut, ih­mi­se­lä­män pe­rus­ta­vat asi­at ovat py­sy­neet sa­moi­na. Ih­mi­nen syn­tyy ja kuo­lee, ra­ken­taa ja pur­kaa, ke­rää ja vis­kaa me­ne­mään. It­ku ja nau­ru ovat kuu­lu­neet maas­ta sii­tä saak­ka, kun ih­mi­nen kar­ko­tet­tiin pa­ra­tii­sis­ta. ”Mitä nyt on, sitä on ol­lut en­nen­kin, ja mitä vas­te­des on, si­tä­kin on ol­lut en­nen. Ju­ma­la tuo esiin sen, min­kä ai­ka on vie­nyt.” (Saarn. 3:15.)

Sa­nas­saan Ju­ma­la an­taa vas­tauk­sia sel­lai­siin ky­sy­myk­siin, jot­ka ovat tie­toa ke­rää­vien ja kar­tut­ta­vien mit­ta­rei­dem­me, jopa ai­ka­kä­sit­teem­me, ulot­tu­mat­to­mis­sa. Hän an­taa vas­tauk­sia nii­hin ky­sy­myk­siin, jot­ka ovat rat­kai­se­via mit­taa­mat­to­mas­sa ian­kaik­ki­suu­des­sa – sii­nä kuo­le­man jäl­kei­ses­sä to­del­li­suu­des­sa, joka ei vie­lä au­ke­ne kä­si­tys­ky­vyl­lem­me.

Ju­ma­la ei kii­ruh­da kel­lo­jem­me mu­kaan. Em­me voi mi­ta­ta hä­nen aja­tuk­si­aan ja te­ko­jaan. Kol­me vuot­ta sit­ten odo­tim­me per­hee­seem­me las­ta, jon­ka lää­kä­rit ker­toi­vat ole­van pa­ran­tu­mat­to­mas­ti sai­ras. Odo­tuk­sen kuu­kau­si­na ky­syim­me lap­sem­me elä­män tar­koi­tus­ta. Syn­ty­män het­kel­lä saim­me pa­la­ta al­kuun, ajal­lis­ten mit­ta­rei­den toi­sel­le puo­lel­le, elä­män ih­meen ää­rel­le.

Oman lap­sen, sa­moin kuin us­kos­sa nuk­ku­nei­den iso­van­hem­pien muis­to on vah­vis­ta­nut epäi­lys­ten het­kel­lä us­ko­maan. Us­kom­me pää­mää­rä on ian­kaik­ki­nen elä­mä Ju­ma­lan luo­na, hä­nen yh­tey­des­sään ja us­kos­sa nuk­ku­nei­den rak­kai­dem­me lä­hel­lä. Ai­kam­me tääl­lä on ly­hyt, pi­sim­mil­lään­kin. Kuo­le­man het­kel­lä Ju­ma­la ei mit­taa ih­mi­sen ikä­vuo­sia, ei edes ker­ty­nei­tä an­si­oi­ta.

Pie­ni tyt­töm­me eli yh­den päi­vän. Hä­nen nu­kut­tu­aan odot­ta­maan ylös­nou­se­mus­ta, meil­le jäi kuva ehy­es­tä ja ko­ko­nai­ses­ta elä­mäs­tä. Ei tun­tu­nut tär­ke­äl­tä ky­syä, mik­si hän eli niin vä­hän ai­kaa tai mik­si Ju­ma­la an­toi hä­nel­le va­ka­van sai­rau­den. Ju­ma­la loi lap­sem­me ja ot­ti hä­net luok­seen. Jos­ta­kin syys­tä Ju­ma­la an­toi meil­le nuo ras­kaat, mut­ta sa­mal­la kos­ket­ta­vat ja mer­ki­tyk­sel­li­set het­ket hä­nen lä­hel­lään.

Koen, et­tä täs­sä ajas­sa em­me pys­ty ta­voit­ta­maan Ju­ma­lan rau­haa, joka las­keu­tui vas­ta­syn­ty­neen lap­sem­me kas­voil­le hä­nen nuk­ku­es­saan pois. Jo­tain sii­tä saam­me ko­kea an­teek­si­an­ta­muk­ses­sa, mut­ta täy­del­li­ses­ti tun­nem­me sen vas­ta Ju­ma­lan luo­na.

Ju­ma­lan lah­joit­ta­ma us­ko ei ole ih­mis­ten ke­hit­tä­mien mit­ta­rei­den ulot­tu­vis­sa, jo­ten tie­teel­li­siin to­dis­tei­siin no­jaa­van ih­mi­sen voi ol­la vai­kea pi­tää sitä to­del­li­se­na. Raa­ma­tun il­moi­tuk­sen pe­las­tuk­ses­ta ja tu­le­vas­ta elä­mäs­tä voim­me ko­kea to­dek­si vain us­kon avaa­mal­la ym­mär­ryk­sel­lä, ”us­kon sil­min” (Vk. 301:5).

Us­kon sil­min oma elä­mä näyt­täy­tyy ly­hy­e­nä vai­hee­na Ju­ma­lan mit­taa­mat­to­mas­sa ian­kaik­ki­suu­des­sa: ”Vain kou­ral­li­sen päi­viä sinä an­noit mi­nul­le, elä­mä­ni on si­nun sil­mis­sä­si kuin ohi­kii­tä­vä het­ki. Vain tuu­len­hen­käys ovat ih­mi­set, kaik­ki tyyn­ni.” (Ps. 39:6.)

Ju­ma­lan il­moi­tuk­ses­sa ei ole vä­hek­sy­vä sävy, vaik­ka se osoit­taa ih­mi­sen pie­nuu­den. ”Kai­ken hän on alun al­ka­en teh­nyt hy­väk­si ja aset­ta­nut iä­ti jat­ku­maan, mut­ta ih­mi­nen ei kä­si­tä Ju­ma­lan te­ko­ja, ei nii­den al­kua ei­kä lop­pua” (Saarn. 3:11). Kaik­kea mei­dän ei tar­vit­se­kaan ym­mär­tää; ih­mi­ses­tä ei ole tul­lut, ei­kä tule luo­ma­kun­nan val­ti­as­ta. Täs­sä het­kes­sä ja ian­kaik­ki­suu­des­sa olem­me Ju­ma­lan var­mas­sa huo­len­pi­dos­sa.

Teks­ti jul­kais­tu Sii­o­nin Lä­he­tys­leh­des­sä mar­ras­kuus­sa 2014.

Ku­vi­tus­ku­vat: An­ne Ni­ku­la, Ar­vi Tyni, Ma­ti­as Haa­ra­nie­mi, Jaak­ko Kos­ke­lo, An­ni­ka Myl­ly­lah­ti, Heta Ve­sa­mä­ki

KatriIsopahkala