JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Artikkelit

Alkoholi aiheuttaa kärsimystä ja suuria kustannuksia

Päivämies-verkkolehti
Artikkelit
8.11.2014 10.23

Juttua muokattu:

1.1. 23:48
2020010123480820141108102300

Par­hail­laan vie­te­tään eh­käi­se­vän päih­de­työn viik­koa. Al­ko­ho­lin­käyt­tö on kol­min­ker­tais­tu­nut nel­jän vii­mek­si ku­lu­neen vuo­si­kym­me­nen ai­ka­na Suo­mes­sa. Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin lai­tok­sen (THL) mu­kaan al­ko­ho­li ai­heut­taa pait­si in­hi­mil­lis­tä kär­si­mys­tä myös suu­ria kus­tan­nuk­sia yh­teis­kun­nal­le.

Nel­jäs­sä vuo­si­kym­me­nes­sä Suo­mi on ki­vun­nut al­hai­sen al­ko­ho­lin­ku­lu­tuk­sen maas­ta Eu­roo­pan kes­ki­ta­sol­le. Vuon­na 2013 suo­ma­lai­set käyt­ti­vät al­ko­ho­li­os­tok­siin yli 4,6 mil­jar­dia eu­roa, mikä oli 1,6 pro­sent­tia enem­män kuin edel­li­se­nä vuon­na.

Suo­ma­lai­sen al­ko­ho­li­kult­tuu­rin suu­rim­pa­na muu­tok­se­na voi­daan pi­tää nais­ten al­ko­ho­lin­käy­tön yleis­ty­mis­tä ja li­sään­ty­mis­tä. Vuo­sien 1968 ja 2008 vä­lil­lä nais­ten al­ko­ho­lin ku­lu­tus on lä­hes kuu­sin­ker­tais­tu­nut rei­lus­ta yh­des­tä lit­ras­ta yli 6 lit­raan.

Suo­ma­lai­set suh­tau­tu­vat kui­ten­kin myön­tei­sem­min al­ko­ho­li­po­liit­ti­siin ra­joi­tuk­sii­in kuin pari vuo­si­kym­men­tä sit­ten. Mie­li­pi­de­ky­se­lyn mu­kaan al­ko­ho­li­po­liit­ti­sia ra­joi­tuk­sia tai nii­den tiu­ken­tu­mis­ta kan­nat­ti tam­mi­kuus­sa 2013 80 % suo­ma­lai­sis­ta.

Al­ko­ho­lin hait­to­ja

Al­ko­ho­lin käyt­töön liit­tyy mo­nen­lai­sia hait­to­ja. Eh­käi­se­vän päih­de­työn ver­kos­to EHYT ry on teet­tä­nyt ky­se­lyn, jon­ka pe­rus­teel­la (2014) enem­mis­tö suo­ma­lai­sis­ta on ko­ke­nut lä­hi­pii­ris­sään, työ­yh­tei­sös­sään tai asui­na­lu­eel­laan al­ko­ho­liin liit­ty­viä hait­to­ja. Ta­val­li­sim­min tämä on ol­lut hu­ma­la­juo­mis­ta ja häi­rit­se­vää käyt­täy­ty­mis­tä (62 %). Lä­hes joka toi­nen on tör­män­nyt lä­hi­pii­ris­sään myös alai­käis­ten päih­tei­den­käyt­töön (48 %), al­ko­ho­lis­ta ai­heu­tu­viin sai­rauk­siin (43 %) sekä al­ko­ho­lin eri­lai­siin kiel­tei­siin vai­ku­tuk­siin pa­ri­suh­tee­seen, per­hee­seen ja lap­siin (42 %).

Ti­las­to­jen mu­kaan al­ko­ho­lin käyt­tö on yh­tey­des­sä myös vä­ki­val­tai­seen käyt­täy­ty­mi­seen, omai­suus­ri­kok­siin ja ta­pa­tur­miin. Vuon­na 2012 po­lii­sin tie­toon tul­lei­siin pa­hoin­pi­te­ly­ri­kok­siin syyl­li­sek­si epäil­lyis­tä noin 55 pro­sent­tia on ol­lut al­ko­ho­lin vai­ku­tuk­sen alai­se­na.

Päih­de­on­gel­mat li­sää­vät vä­ki­val­lan ris­kiä per­hees­sä. Vä­ki­val­lan to­den­nä­köi­syys kas­vaa al­ko­ho­lin­ku­lu­tuk­sen myö­tä. So­si­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­ri­ön sel­vi­tyk­ses­sä Koko per­he kier­tees­sä to­de­taan, et­tä lap­sen kan­nal­ta lä­hi­suh­de­vä­ki­val­ta ja per­heen päih­de­on­gel­mat ai­heut­ta­vat ai­na ter­veys­ris­kin, jo­hon liit­tyy tur­val­li­sen van­hem­muu­den puut­tu­mi­nen.

Al­ko­ho­lin kus­ta­nuk­set yh­teis­kun­nal­le

Al­ko­ho­li ai­heut­taa tun­tu­vat kus­tan­nuk­set yh­teis­kun­nal­le vuo­sit­tain, ar­vi­ot vaih­te­le­vat 4–7 mil­jar­diin eu­roon. EHYT ry on ar­vi­oi­nut kus­tan­nus­ten ole­van 6–7 mil­jar­dia eu­roa. Näis­tä kus­tan­nuk­sis­ta val­ta­o­sa ai­heu­tuu so­si­aa­li­huol­lon, eläk­kei­den ja sai­raus­päi­vä­ra­ho­jen sekä ylei­sen jär­jes­tyk­sen ja tur­val­li­suu­den yl­lä­pi­don kus­tan­nuk­sis­ta.

Suo­men al­ko­ho­li­po­li­tii­kan pe­rus­ta­voit­teek­si lin­jat­tiin vuon­na 2003 al­ko­ho­lis­ta ai­heu­tu­vien hait­to­jen vä­he­nä­mi­nen. Pyr­ki­myk­se­nä on vä­hen­tää al­ko­ho­lin ai­heut­ta­mia hait­to­ja, jot­ka liit­ty­vät ris­ki­käyt­töön, las­ten ja per­hei­den hy­vin­voin­tiin. Ta­voit­tee­na on myös al­ko­ho­lin ko­ko­nais­ku­lu­tuk­sen kään­tä­mi­nen las­kuun. Val­ti­o­neu­vos­to on teh­nyt pe­ri­aa­te­pää­tök­sen aset­taa las­ten hy­vin­voin­nin pa­ran­ta­mi­nen en­si­si­jai­sek­si ja kaik­kia hal­lin­no­na­lo­ja kos­ke­vak­si ta­voit­teek­si.

So­si­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­ri­ön sel­vi­tyk­sen mu­kaan vä­ki­val­lan ja päih­de­on­gel­mien ris­ke­jä on mah­dol­lis­ta vä­hen­tää yh­teis­kun­ta­po­li­tii­kal­la, joka pyr­kii pa­ran­ta­maan vä­es­tön ter­veyt­tä ja hy­vin­voin­tia ja vä­hen­tä­mään so­si­aa­lis­ta eri­ar­voi­suut­ta ta­kaa­mal­la kai­kil­le mah­dol­li­suu­den kou­lu­tuk­seen, työ­hön ja ta­lou­del­li­seen tur­val­li­suu­teen.

Al­ko­ho­li­mai­non­ta muut­tuu

Al­ko­ho­li­mai­non­ta­la­ki on muut­tu­mas­sa vuo­den­vaih­tees­sa. Tut­ki­mus­ten mu­kaan al­ko­ho­li­mai­non­ta vai­kut­taa nuo­riin: se saa hei­dät aloit­ta­maan al­ko­ho­lin­käy­tön nuo­rem­mal­la iäl­lä ja myös li­sää nuor­ten juo­mis­ta.

– Uu­sien ra­joi­tus­ten taus­tal­la on halu suo­jel­la lap­sia ja nuo­ria al­ko­ho­li­mai­non­nal­ta sekä vä­hen­tää ti­lan­tei­ta, jois­sa he al­tis­tui­si­vat sil­le. Tut­ki­mus­tie­to osoit­taa, et­tä mai­non­ta ai­kais­taa al­ko­ho­lin­käy­tön aloit­ta­mis­ta ja li­sää nuor­ten al­ko­ho­lin­ku­lu­tus­ta, ker­too Eh­käi­se­vän päih­de­työn ver­kos­ton pu­heen­joh­ta­ja Kris­tii­na Han­nu­la.

Läh­teet:

thl.fi

ehyt.fi

22.1.2025

Toivokaa ja iloitkaa, ahdingossa olkaa kestäviä, rukoilkaa hellittämättä.

Room. 12:12

Viikon kysymys