JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Artikkelit

Lähetystyö on kylvötyötä

Artikkelit
4.1.2025 7.00

Juttua muokattu:

20.12. 13:18
2024122013182020250104070000

Pek­ka Kai­nua, SRK:n toi­min­nal­li­sen osas­ton joh­ta­ja

”Mies läh­ti kyl­vä­mään sie­men­tä. Kun hän kyl­vi, osa sie­me­nes­tä pu­to­si tien lai­taan. Sii­nä jy­vät tal­lau­tui­vat, ja tai­vaan lin­nut söi­vät ne. Osa pu­to­si kal­li­ol­le ja läh­ti kas­vuun, mut­ta oraat kui­vet­tui­vat, kos­ka ei­vät saa­neet maas­ta kos­teut­ta. Osa pu­to­si kes­kel­le oh­dak­kei­ta, ja kun oras kas­voi, kas­voi­vat oh­dak­keet­kin ja tu­kah­dut­ti­vat sen. Mut­ta osa pu­to­si hy­vään maa­han, kas­voi ja tuot­ti sa­ta­ker­tai­sen sa­don.” (Luuk. 8:5–8.)

Lä­he­tys­työ laa­je­nee

Kris­til­li­syy­tem­me pii­ris­sä 1900-lu­vul­la lä­he­tys­työ tar­koit­ti pit­käl­ti ko­ti­maan lä­he­tys­työ­tä. Halu oli kyl­lä teh­dä lä­he­tys­työ­tä myös ul­ko­mail­le, mi­kä­li mah­dol­li­suuk­sia oli­si. Us­ko­vai­set jäi­vät sil­loin odot­ta­maan Ju­ma­lan avaa­mia työ­mah­dol­li­suuk­sia.

Muu­ta­mis­sa Eu­roo­pan mais­sa lä­he­tys­työ käyn­nis­tyi 1980- ja 1990-lu­ku­jen vaih­tees­sa. Vuon­na 1990 käyn­nis­tyi Ve­nä­jän lä­he­tys­työ, joka laa­je­ni ja va­kiin­tui no­pe­as­ti. Kris­til­li­syy­tem­me lä­he­tys­työn yh­te­nä pe­ri­aat­tee­na on ol­lut, et­tä työ­tä teh­dään kut­sut­tu­na. Näin toi­mi­taan edel­leen­kin. Seu­ro­ja läh­de­tään pi­tä­mään uu­del­le alu­eel­le kut­sus­ta.

Vuo­si­tu­han­nen vaih­teen jäl­keen Ju­ma­la on avan­nut mo­nia uu­sia mah­dol­li­suuk­sia lä­he­tys­työ­hön. Mo­nis­sa Af­ri­kan mais­sa on ko­et­tu he­rä­tyk­sen ai­ko­ja. Heti vuo­si­tu­han­nen alus­sa lä­he­tys­työ al­koi To­gos­sa ja Ke­ni­as­sa. Sen jäl­keen työ­mah­dol­li­suuk­sia on avau­tu­nut Gam­bi­as­sa, Gha­nas­sa, Se­ne­ga­lis­sa, Gui­ne­as­sa, Sier­ra Le­o­nes­sa, Li­be­ri­as­sa, Ru­an­das­sa ja vii­mei­sim­pä­nä Ma­la­wis­sa.

Kes­kei­sin­tä sa­no­ma

Kes­kei­sin­tä lä­he­tys­työs­sä on ju­lis­taa syn­tien an­teek­si­an­ta­muk­sen evan­ke­liu­mia. Tä­tä­hän Jee­sus it­se teki kak­si­tu­hat­ta vuot­ta sit­ten: ”Ju­ma­lan val­ta­kun­ta on lä­hes­ty­nyt: teh­käät pa­ran­nus ja us­ko­kaat evan­ke­liu­mi” (Mark. 1:15). Jee­sus lä­het­ti oman­sa ju­lis­ta­maan tätä sa­maa sa­no­maa al­ka­en Je­ru­sa­le­mis­ta ai­na maa­il­man ää­riin as­ti.

Ju­ma­la van­hurs­kaut­taa ih­mi­sen sa­mal­la ta­val­la kuin ai­na en­ne­kin. Epä­us­koi­nen ih­mi­nen saa pa­ran­nuk­sen ar­mon us­ko­mal­la Ju­ma­lan val­ta­kun­nas­ta saar­na­tun evan­ke­liu­min, ja hä­nes­tä tu­lee Ju­ma­lan val­ta­kun­nan asu­kas. Evan­ke­liu­mi kul­kee us­ko­vais­ten ih­mis­ten mu­ka­na.

Paa­va­li kir­joit­taa roo­ma­lai­sil­le: ”Kuin­ka he voi­vat huu­taa avuk­seen sitä, jo­hon ei­vät us­ko? Kuin­ka he voi­vat us­koa sii­hen, jos­ta ei­vät ole kuul­leet? Kuin­ka he voi­vat kuul­la, el­lei ku­kaan ju­lis­ta? Kuin­ka ku­kaan voi ju­lis­taa, el­lei hän­tä ole lä­he­tet­ty? On­han kir­joi­tet­tu: ’Kuin­ka iha­nat ovat ilo­sa­no­man tuo­jan as­ke­let!’ – – Us­ko syn­tyy kuu­le­mi­ses­ta, mut­ta kuu­le­mi­sen syn­nyt­tää Kris­tuk­sen sana.” (Room. 10:14–17.)

Nel­jän­lais­ta kyl­vö­maa­ta

Jee­sus esit­ti ver­tauk­sen nel­jän­lai­ses­ta kyl­vö­maas­ta. Tämä ver­taus on häm­mäs­tyt­tä­vän tark­ka ku­vaus lä­he­tys­työs­tä tä­nä­kin ai­ka­na.

Jee­sus se­lit­ti ver­taus­ta ope­tus­lap­sil­le: ”Ver­taus tar­koit­taa tätä: Sie­men on Ju­ma­lan sana. Tien lai­taan pu­don­nut sie­men tar­koit­taa ih­mi­siä, jot­ka kuu­le­vat sa­nan mut­ta joi­den sy­dä­mes­tä Pa­ho­lai­nen heti tu­lee ot­ta­maan sen pois, jot­ta he ei­vät us­koi­si ja pe­las­tui­si.

Kal­li­ol­le pu­don­nut sie­men tar­koit­taa nii­tä, jot­ka sa­nan kuul­les­saan ot­ta­vat sen iloi­ten vas­taan mut­ta us­ko­vat vain het­ken ai­kaa. Heil­lä ei ole juur­ta, ja niin he ko­e­tuk­seen jou­tu­es­saan luo­pu­vat.

Oh­dak­kei­siin pu­don­nut osa tar­koit­taa nii­tä, jot­ka kuu­le­vat sa­nan mut­ta sit­ten tu­kah­tu­vat elä­män huo­liin, rik­kau­teen ja nau­tin­toi­hin. He ei­vät tuo­ta kyp­sää sa­toa.

Mut­ta hy­vään maa­han pu­don­nut sie­men tar­koit­taa nii­tä, jot­ka sa­nan kuul­tu­aan py­sy­vät sii­nä puh­tain ja ehein sy­dä­min ja kes­tä­vi­nä tuot­ta­vat sa­toa.” (Luuk. 8:11–15.)

Kas­vu tu­lee Ju­ma­lal­ta

Suo­mes­sa seu­roi­hin ei vält­tä­mät­tä usein­kaan tule et­si­viä ih­mi­siä – ai­na­kaan rau­ha­nyh­dis­tyk­sen toi­mi­ta­lol­le. Eri­tyi­ses­ti Af­ri­kan mais­sa seu­roi­hin kut­su­taan naa­pu­rei­ta ja su­ku­lai­sia kuun­te­le­maan. Kyl­vet­ty Ju­ma­lan sa­nan sie­men koh­taa mo­nen­lais­ta maa­pe­rää.

On nii­tä sa­nan­kuu­li­joi­ta, jot­ka tu­le­vat sa­nan­kuu­loon, mut­ta sa­nan sie­men ei eh­di edes al­kaa kas­va­maan. Vi­hol­li­nen nap­paa sie­me­nen heti pois. On nii­tä sa­na­kuu­li­joi­ta, jot­ka ot­ta­vat sa­nan vas­taan ja saa­vat pa­ran­nuk­sen ar­mon. Joi­den­kin koh­dal­la va­el­lus Ju­ma­lan lap­se­na jää ly­hy­ek­si – ei ole eh­ti­nyt kas­vaa juu­ria, ja eh­kä seu­raa­vis­sa seu­rois­sa kuu­li­ja ei ole­kaan enää pai­kal­la. Hän on myös voi­nut läh­teä toi­sen hen­gel­li­syy­den ti­lai­suu­teen.

Niin lä­he­tys­ken­til­lä kuin Suo­mes­sa­kin on nii­tä, jot­ka us­ko­vat, mut­ta joi­den us­ko tu­kah­tuu elä­män huo­liin, rik­kau­teen ja nau­tin­toi­hin. Syn­ti vie eroon Ju­ma­las­ta. On­nek­si on kui­ten­kin nii­tä­kin, jot­ka Ju­ma­la saa var­jel­la täs­sä us­kos­sa. He py­sy­vät sa­nas­sa ja tuot­ta­vat run­saan sa­don.

Mei­dän työm­me on kyl­vää ja kas­tel­la. Ju­ma­la an­taa kas­vun, jos hy­väk­si nä­kee. Paa­va­li kir­joit­taa: ”Minä is­tu­tin, Apol­los kas­te­li, mut­ta Ju­ma­la an­toi kas­vun. Is­tut­ta­ja ei siis ole mi­tään, ei myös­kään kas­te­li­ja, vaan kaik­ki on Ju­ma­lan kä­des­sä, hän suo kas­vun.” (1. Kor. 3:6–7.) Em­me voi lä­he­tys­ken­til­lä tai ko­to­na­kaan ol­la vie­mäs­sä sie­men­tä pel­toon ”sirp­pi kä­des­sä”. Em­me voi yrit­tää ot­taa Ju­ma­lan työ­tä omiin kä­siim­me.

Toi­ses­sa ver­tauk­ses­sa Jee­sus ker­toi sii­tä, mi­ten kyl­vö­työn jäl­keen vi­hol­li­nen teki omaa kyl­vö­työ­tään. Kun vil­ja nou­si oraal­le, nou­si se­as­ta myös rik­ka­vil­jaa. Kun isän­näl­tä ky­syt­tiin, pi­täi­si­kö rik­ka­vil­ja men­nä kit­ke­mään pois, oli vas­taus kiel­tei­nen.

”Te voit­te rik­ka­vil­jaa koo­tes­san­ne nyh­tää sen mu­ka­na veh­nää­kin. An­ta­kaa nii­den kas­vaa yh­des­sä elon­kor­juu­seen as­ti. Kun sen ai­ka tu­lee, minä sa­non kor­juu­vä­el­le: Koot­kaa en­sin rik­ka­vil­ja ja si­to­kaa se kim­puik­si, et­tä se pol­tet­tai­siin. Mut­ta veh­nä kor­jat­kaa ait­taa­ni.” (Matt. 13:29–30.)

Uu­den­lai­sia mah­dol­li­suuk­sia

Maa­ta­lou­des­sa kyl­vö­työ on ke­hit­ty­nyt hui­mas­ti ai­ko­jen saa­tos­sa. Enää ei mies kan­na kyl­vö­vak­kaa, vaan suu­ret maa­ta­lous­ko­neet ovat työs­sä apu­na. Vaik­ka Ju­ma­lan sa­nan kyl­vä­mi­ses­sä pe­rus­ta ei ole muut­tu­nut ei­kä muu­tu, on toi­min­ta­ym­pä­ris­tö muut­tu­nut.

Jee­sus syn­tyi maan pääl­le ai­ka­na, jol­loin Roo­man val­ta­kun­nas­sa oli ra­ken­net­tu ties­tö kun­toon kaik­ki­al­le tun­net­tuun maa­il­maan. Tie­verk­ko oli val­mii­na Ju­ma­lan sa­nan ju­lis­ta­mi­seen ja lä­he­tys­työ­hön. Us­kon­puh­dis­tuk­sen ai­kaan taas kir­ja­pai­no­tai­to mah­dol­lis­ti ai­van uu­del­la ta­val­la Raa­ma­tun ope­tus­ten le­vit­tä­mi­sen.

Vii­me vuo­si­na in­ter­net on mul­lis­ta­nut maa­il­maa. Tämä nä­kyy myös lä­he­tys­työs­sä. Etäyh­teyk­sin voi­daan pi­tää seu­ro­ja ja kes­kus­te­lu­ti­lai­suuk­sia eri puo­lil­le maa­il­maa. What­sApp-seu­ra­tal­len­tei­ta lä­he­te­tään vii­koit­tain, ja ih­mi­set eri puo­lil­la maa­il­maa ko­koon­tu­vat nii­den kaut­ta kuun­te­le­maan Ju­ma­lan sa­naa.

Vas­ti­kään on jul­kis­tet­tu net­ti­si­vus­to osoit­tees­sa www.king­do­mof­pe­a­ce.net (=rau­han val­ta­kun­ta). Se on saa­nut hy­vän vas­taa­no­ton. Sii­hen liit­ty­vät some-ti­lit ovat ke­rän­neet sa­to­ja­tu­han­sia seu­raa­jia. Pe­rin­tei­sel­le Ju­ma­lan sa­nan saar­nal­le näyt­täi­si ole­van ky­syn­tää. Si­vu­ja kään­ne­tään pa­ras­ta ai­kaa myös muil­le kie­lil­le kuin eng­lan­nik­si. Nii­den kaut­ta et­si­vä ih­mi­nen voi löy­tää us­ko­vai­set ih­mi­set, ja sitä kaut­ta Ju­ma­lan val­ta­kun­nan. Kym­me­niä ih­mi­siä on jo saa­nut näi­den­kin si­vu­jen kaut­ta pa­ran­nuk­sen ar­mon.

Täs­sä­kin työs­sä tar­vi­taan työ­vä­keä. Saam­me pyy­tää, et­tä Ju­ma­la an­tai­si pal­ve­lu­miel­tä us­ko­vai­sil­le myös lä­he­tys­työ­hön ja sen tu­ke­mi­seen. Ti­lan­ne on sa­man­lai­nen, mis­tä jo Jee­sus pu­hui ope­tus­lap­sil­leen: ”Eloa on pal­jon, mut­ta työ­mie­hiä vä­hän. Ru­koil­kaa siis elon Her­raa, et­tä hän lä­het­täi­si työ­mie­hiä elon­kor­juu­seen­sa.” (Luuk. 10:2.)