JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Artikkelit

Lähimmät lähimmäisemme – omat vanhempamme

Päivämies
Artikkelit
26.5.2016 6.49

Juttua muokattu:

1.1. 23:32
2020010123321520160526064900

Käs­kyis­tä kol­me en­sim­mäis­tä oh­jaa­vat mei­tä suh­tees­sam­me Ju­ma­laan. Nel­jän­nes­tä käs­kys­tä läh­tien käs­kyt oh­jaa­vat suh­tau­tu­mis­tam­me mui­hin ih­mi­siin, al­ka­en lä­him­mis­tä lä­him­mäi­sis­täm­me eli omis­ta van­hem­mis­ta.

Nel­jäs käs­ky on ih­mis­suh­det­ta kos­ke­vien käs­ky­jen pe­rus­käs­ky. Sitä seu­raa­vat lä­him­mäis­suh­det­ta kos­ke­vat si­veel­li­set käs­kyt (V–X).

Kun­ni­oi­ta

Nel­jän­nen käs­kyn eri­tyis­luon­tee­seen kuu­luu ke­ho­tus ”kun­ni­oi­ta”. Mart­ti Lut­her to­te­aa, et­tä lä­him­mäi­siä kos­ke­vat käs­kyt ke­hot­ta­vat ra­kas­ta­maan. äi­tiä ja isää sen si­jaan ke­ho­te­taan kun­ni­oit­ta­maan. ”Kun­ni­oit­ta­mi­nen on pal­jon suu­rem­pi asia kuin ra­kas­ta­mi­nen” (Iso Ka­te­kis­mus, 104).

Käs­kyn taus­ta­na oli­vat yh­teis­kun­nal­li­set olot van­has­sa Is­ra­e­lis­sa. Käs­kyn al­ku­pe­räi­si­nä koh­tei­na ei­vät ol­leet niin­kään kes­ken­kas­vui­set lap­set kuin suur­per­hei­den ai­kui­set mie­het.

Suur­per­hees­sä asui yh­des­sä kol­me tai nel­jä su­ku­pol­vea sa­man ka­ton al­la. Mo­nen su­ku­pol­ven per­heyh­tei­sös­sä ikään­ty­nei­den van­hem­pien ase­ma saat­toi käy­dä on­gel­mal­li­sek­si. Van­hus­ten työ­ky­ky hei­ken­tyi iän myö­tä. Per­heen elät­tä­jis­tä tuli elä­tet­tä­viä. Hei­dän ih­mi­sar­von­sa ro­mah­ti. Työ­i­käi­sen mie­hen ra­hal­li­nen lu­nas­tu­sar­vo oli 50 se­ke­liä, mut­ta yli 60-vuo­ti­aan enim­mil­lään vain 15 se­ke­liä (3. Moos. 27:1–7).

Te­hok­kaan työ­i­kän­sä ohit­ta­nut van­hus tuli yh­tei­söl­leen ta­lou­del­li­sek­si taa­kak­si ja saat­toi saa­da osak­seen huo­noa koh­te­lua. Hei­tä voi­tiin hal­vek­sia, jopa ki­ro­ta ja pil­ka­ta (2. Moos. 21:17; Sa­nanl. 30:11).

Ai­kuis­tu­neet lap­set saat­toi­vat lyö­dä van­hem­pi­aan (2. Moos. 21:15), riis­tää hei­tä ta­lou­del­li­ses­ti (Sa­nanl. 28:24) ja hää­tää pois yh­tei­ses­tä asun­nos­ta (Sa­nanl. 19:26). Kaik­kea tätä tor­jui nel­jäs käs­ky ke­hot­ta­mal­la kun­ni­oit­ta­maan isää ja äi­tiä.

Jee­suk­sen ajan juu­ta­lai­ses­sa fa­ri­se­a­lai­suu­des­sa tuli ta­vak­si ke­ven­tää nel­jän­nen käs­kyn vaa­ti­muk­sia. Eräs täl­lai­nen oli temp­pe­liin tuo­ta­vas­ta uh­ri­lah­jas­ta (kor­ban) an­net­tu lu­paus, jon­ka no­jal­la ai­kuis­tu­nut mies oli va­paa van­hem­pien­sa ela­tus­vel­vol­li­suu­des­ta. Vä­hä­pä­töi­sel­lä ja muo­dol­li­sel­la sum­mal­la väis­tet­tiin vas­tuu ikään­ty­neis­tä ja heik­ko­kun­toi­sis­ta van­hem­mis­ta.

Tämä oli fa­ri­se­a­lais­ta kak­si­nais­mo­raa­lia räi­keim­mil­lään. Jee­sus pal­jas­ti asi­an pe­rim­mäi­sen luon­teen: ”Näin te pe­rin­näis­sään­tö­jä seu­ra­tes­san­ne ja opet­ta­es­san­ne teet­te tyh­jäk­si Ju­ma­lan sa­nan” (Mark. 7:9–13).

Ke­ho­tus van­hem­pien kun­ni­oit­ta­mi­seen pe­rus­tuu Lut­he­rin mu­kaan hei­dän kut­su­muk­seen­sa. äi­din ja isän kut­su­mus tu­lee Ju­ma­lal­ta. Se on ih­mi­sen saa­mis­ta kut­su­muk­sis­ta kor­kein ja tär­kein, kos­ka Ju­ma­la kut­suu äi­din ja isän oman luo­mis­työn­sä pal­ve­luk­seen. Ju­ma­la luo it­sel­leen lap­sia äi­din ja isän kaut­ta ja us­koo luo­man­sa lap­sen kas­va­tus­vas­tuun äi­dil­le ja isäl­le.

äi­ti ja isä ovat lap­sel­leen tai­vaal­li­sen Van­him­man si­jai­sia. He ovat Ju­ma­lan us­kot­tu­ja työ­to­ve­rei­ta omis­ta puut­teis­taan ja vir­heis­tään huo­li­mat­ta, ”mi­ten vä­hä­pä­töi­siä, köy­hiä, raih­nai­sia tai omi­tui­sia he sit­ten ovat­kin” (Lut­her, Iso Ka­te­kis­mus, 108).

Van­hem­pien haas­te ja ah­dis­tus on yrit­tää pal­vel­la kor­ke­am­mas­sa teh­tä­väs­sä kuin mitä he ovat an­sain­neet. Las­ten vel­vol­li­suus on tu­kea äi­tiä ja isää hei­dän teh­tä­väs­sään kun­ni­oit­ta­mal­la hei­dän kut­su­mus­taan. Van­hem­pien kun­ni­oit­ta­mi­nen tu­lee uu­teen vai­hee­seen, kun he ei­vät voi enää tul­la toi­meen omin avuin. Kun huol­ta­jis­ta tu­lee huol­let­ta­via, jou­tuu nel­jän­nen käs­kyn nou­dat­ta­mi­nen uu­del­la ta­val­la ko­e­tuk­sel­le.

Et­tä kau­an eläi­sit ja me­nes­tyi­sit maan pääl­lä

Nel­jäs käs­ky esi­te­tään Raa­ma­tus­sa lain an­ta­mi­sen yh­tey­des­sä kak­si ker­taa (2. Moos. 20:12; 5. Moos. 5:16). Jäl­kim­mäi­sel­lä ker­ral­la se laa­je­nee pe­rus­muo­dos­taan an­ta­mal­la lu­pauk­sen pit­käs­tä iäs­tä ja me­nes­ty­mi­ses­tä elä­mäs­sä: ”Et­tä sai­sit elää kau­an ja me­nes­tyi­sit sii­nä maas­sa, jon­ka Her­ra, si­nun Ju­ma­la­si, si­nul­le an­taa.”

Lu­paus pit­käs­tä eli­ni­äs­tä on myös va­ka­va muis­tu­tus omas­ta van­huu­des­ta. Tu­li­si elää vii­saas­ti muis­ta­en edes­sä ole­via van­huu­den päi­viä. ”Mitä ih­mi­nen kyl­vää, sitä hän niit­tää.”

Lap­sen en­sim­mäi­nen ih­mis­suh­de on suh­de äi­tiin ja isään. Täs­tä lä­him­mäs­tä pe­rus­suh­tees­ta jä­sen­ty­vät kaik­ki muut ih­mis­suh­teet. Jos lap­set op­pi­vat ko­to­na kun­ni­oit­ta­maan van­hem­pi­aan, seu­raa sii­tä kou­lus­sa vas­taa­va hyvä käy­tös suh­tau­tu­mi­ses­sa niin opet­ta­jiin kuin kou­lu­to­ve­rei­hin­kin. Tämä puo­les­taan vai­kut­taa kou­lu­me­nes­tyk­seen ja am­mat­tiin val­mis­tau­tu­mi­seen.

Elä­män­teh­tä­väs­sä me­nes­ty­mi­nen pe­rus­tuu ei vain am­mat­ti­tai­toon vaan myös hy­vään ja kun­ni­oit­ta­vaan käy­tök­seen esi­mie­hiä ja työ­to­ve­rei­ta koh­taan. Seu­rus­te­le­vien nuor­ten oli­si hyö­dyl­lis­tä kiin­nit­tää huo­mi­o­ta sii­hen, mi­ten seu­rus­te­lu­kump­pa­ni suh­tau­tuu omiin van­hem­piin­sa. Sii­nä voi näh­dä en­nus­teen seu­rus­te­lu­kump­pa­nin suh­tau­tu­mi­ses­ta tu­le­vaan avi­o­puo­li­soon­sa.

Mart­ti Lut­her avaa Pu­hees­saan hy­vis­tä te­ois­ta (105–131) nel­jän­nen käs­kyn kos­ke­maan yh­teis­kun­nan val­ta­suh­tei­ta nel­jäl­lä ta­sol­la. En­sim­mäi­nen on las­ten kuu­li­ai­suus ja kun­ni­oi­tus van­hem­pi­aan koh­taan. Toi­nen on kris­tit­ty­jen kuu­li­ai­suus hen­gel­lis­tä esi­val­taa koh­taan. Kol­mas on kan­sa­lais­ten kuu­li­ai­suus maal­lis­ta esi­val­taa koh­taan. Nel­jäs kuu­li­ai­suus on kaik­kien työ­suh­tees­sa pal­ve­le­vien kun­ni­oi­tus esi­mie­hi­ään koh­taan.

Nämä ovat Lut­he­rin mu­kaan nel­jän­nen käs­kyn nel­jä ”te­koa”, joi­den va­raan hyvä yh­teis­kun­nal­li­nen jär­jes­tys ra­ken­tuu tuon käs­kyn lu­pauk­sen mu­kai­ses­ti.

Kei­jo Nis­si­lä

Jul­kais­tu Päi­vä­mie­hes­sä 25.5.2016.

22.1.2025

Toivokaa ja iloitkaa, ahdingossa olkaa kestäviä, rukoilkaa hellittämättä.

Room. 12:12

Viikon kysymys