Päivi Rehu
Päivi Rehu
Veli-Pekka Ottman
Heprealaiskirjeessä (11:1) määritellään, mitä usko on. Vuoden 1938 raamatunkäännös sanoo sen näin: ”usko on luja luottamus siihen, mitä toivotaan, ojentautuminen sen mukaan, mikä ei näy”. Biblia eli 1776 vuoden käännös puhuu vahvasta uskalluksesta ”niihin, joita toivotaan” ja joka ”ei näkymättömistä epäile”. Nykyinen raamatunkäännös sanoo uskon olevan sen todellisuutta, mitä toivotaan, sen näkemistä, mitä ei nähdä.
Käännöksissä uskoon liitetään siis luottamus, uskallus ja todellisuus. Kaikissa näihin liittyy myös toivo. Asia esitetään kuitenkin paradoksina, lauseena, joka näyttää olevan ristiriitainen: uskoon liittyy jotain sellaista, joka ei ole vielä toteutunut, mutta samalla kuitenkin on jo toteutunut. Usko on toivottujen asioiden todellisuutta ja näkymättömien asioiden näyttämistä toteen. Uskovalle toiveet ovat jo totta; hän näkee sen, mikä ei vielä näy.
Abrahamin luottamus
Uskon luottamus näkyy vahvana Abrahamin elämässä. Hän luotti lupaukseen, sanaan, jonka Jumala antoi. Se merkitsi lähtemistä kauas pois omasta maastaan kohti Jumalan lupaamaa maata. Kaikki, koko elämä ja tulevaisuus, oli lupauksen sanan varassa. Abraham kuitenkin piti lupauksen antajaa luotettavana, uskoi häneen (Hepr. 11:11).
Abrahamin uskon suurin koetinkivi oli Jumalan käsky uhrata Iisak, kauan odotettu poika, lupauksen lapsi. Abraham oli saanut Iisakin vanhoilla päivillään, ja Iisakiin liittyi lupaus suuresta joukosta jälkeläisiä. Abraham uskoi, että jos Jumala vaatii häneltä pojan, tämä ei silti petä häntä ja pitää lupauksensa. Hän uskoi, että Jumala voi herättää Iisakin kuolleista (Hepr. 11:19; Joh. 8:56). Abraham luotti Jumalan hyvyyteen, vaikka näytti, ettei tuota hyvyyttä ole.
Abraham onkin kaikkien uskovaisten kantaisä, sillä hän luotti Jumalan lupaukseen ja uskoi hänestä hyvää myös silloin, kun tosiasiat näyttivät olevan luottamusta vastaan. Luottamukseen liittyykin väistämättä toivo. Abraham toivoi, vaikka kaikki toivo näytti menneen, sillä hän luotti Jumalaan.
Luottamus ensimmäisenä käskynä
Myös Jobin elämässä näkyy luottamus Jumalaan elämän suurissa vastoinkäymisissä. Vaikka hän menetti suuren omaisuutensa, kaikki lapsensa ja lopulta terveytensäkin, hän ei kironnut Jumalaa vaan ylisti häntä. Tämä ei tarkoita, että koettelemukset olisivat olleet Jobille helppoja. Jokainen meistä voi asettua hänen asemaansa ja miettiä, miltä tällaiset koettelemukset tuntuisivat. Häneen verrattuna oman elämämme koettelemukset tuntuvat pieniltä. Job kuitenkin luotti ja uskoi Jumalaan ja hänen hyvyyteensä.
Luottamisessa onkin aina kysymys ensimmäisestä, eli tärkeimmästä käskystä. Koettelemus paljastaa, kehen me luotamme: keneltä me pyydämme apua ja keneltä odotamme hyvää. Vastaus tähän näyttää, kuka on meidän todellinen jumalamme. Jos ihminen luottaa johonkin muuhun enemmän kuin Jumalaan, hän rikkoo ensimmäistä käskyä ja on epäjumalanpalvelija.
Jobin elämässä Jumala käänsi pahan hyväksi. Uskovaisella ihmisellä on varma luottamus ja toivo siitä, että kaikki päättyy hyvin, olipa elämä kuinka vaikeaa tahansa. Jos näin ei tapahdu tässä elämässä, niin kuitenkin iankaikkisuudessa, kuten vertaus rikkaasta miehestä ja Lasaruksesta opettaa. Kaikki muu voi elämässä pettää, mutta Jumala ei koskaan.
Uskoon liittyy oleellisesti myös luottaminen lupauksen toteutumiseen. Jumalaan luottava pitää hänen sanojaan tosina, vaikka ne eivät vielä olisi täyttyneet (Room. 3:4).
Raamattu todistaa monin esimerkein, miten Jumalan lupaukset ovat täyttyneet. Jo syntiinlankeemuksen jälkeen paratiisissa annettiin lupaus Kristuksesta, joka täyttyi Jeesuksen syntyessä ihmiseksi. Evankeliumi kertoo ilosanomaa nimenomaan täyttyneestä lupauksesta. Osa lupauksista on vielä täyttymättä, kuten Kristuksen toinen tuleminen, viimeinen tuomio ja iankaikkinen elämä. Mutta nekin Jumala varmasti täyttää, sillä kun hän lupaa jotakin, hänen sanansa on niin varma kuin se olisi jo toteutunut.
Luottamuksen perusta Jumalan sanassa
Sanotaan, että epäilijää on vaikea huijata. Tämä pätee useaan arkitilanteeseen. Tarvitsemme esimerkiksi medialukutaitoa ja kriittisyyttä, jotta osaamme erottaa, mihin luotamme ja mihin emme. Purematta ei tarvitse niellä mitään.
Mutta jos kaikkeen joutuu suhtautumaan epäluuloisesti, elämästä tulee vaikeaa. Silloin alkaa lähtökohtaisesti suhtautua toisiin niin, että he ovat epäluotettavia ja heidän tarvitsee ensin todistaa luotettavuutensa. Keskinäisen kanssakäymisen tulisikin perustua siihen, että toiseen voi luottaa. Luottamuksen voi menettää helposti, mutta sen takaisin saaminen on työlästä. Vanha sanalasku sanoo, että ”luota, mutta katso kehen luotat”.
Uskon tuomassa luottamuksessa on kyse sellaisesta luottamuksesta, jonka Jumala antaa. Uskon luottamus tukeutuu Jumalan lupaukseen ja näkee sen totena. Niin kuin Abraham, jokainen uskovainen saa luottaa Jumalaan ja uskoa hänestä ainoastaan hyvää. Tätä luottamusta ei kannata hylätä, vaan palata aina uudelleen kuulemaan, mitä hyvää Jumala on meille tehnyt ja tekee.
Erilaisten opetusten arviointi on hyvä tehdä Jumalan sanan pohjalta; on tärkeää tutkia Raamattua (Ap. t. 17:11−12). Uskovaisia apostoli kehottaa pysymään oikeassa evankeliumissa ja olemaan uskomatta niitä, jotka koettavat vääristää Kristuksen evankeliumia (Gal. 1:6−9). Raamattuun kirjoitettu terveellinen oppi on luotettava, ja sen perusteella voidaan arvioida yhä uudestaan opit ja opettajat.
Täydellinen rakkaus
Raamatussa, erityisesti Sananlaskujen kirjassa (Sananl. 9:10) puhutaan Jumalan pelosta. Mitä tämä Jumalan pelko tarkoittaa? Eikö pelon takana ole nimenomaan epäluottamus? Ensi kuulemalta tuntuu vaikealta ajatella, että meidän tulisi pelätä Jumalaa, sillä sitä, mitä pelkäämme, me usein myös vihaamme.
Kyse ei olekaan tällaisesta pelkäämisestä. Jumala ei halua, että häntä pelätään ja kunnioitetaan niin, että pelon alla on epäluottamus ja viha. Päinvastoin hän haluaa, että pelkoon liittyy rakkaus ja luottamus häneen.
Tällaista oikeaa pelkoa voisi sanoa kunnioittamiseksi. Hengen antama kunnioitus ohjaa ihmistä toimimaan, ei rangaistuksen pelosta, vaan siksi, että hän haluaa tehdä oikein ja olla loukkaamatta. Kunnioituksen kohteessa on jotakin, joka vetää puoleensa, ei suinkaan työnnä pois luotaan. Jumalasta on sanottu, että hän itse on rakkaus (1. Joh. 4:8). Rakkaudessa ei ole pelkoa, vaan täydellinen rakkaus karkottaa pois pelon (1. Joh. 4:17−18). Sellaisessa suhteessa on myös luja luottamus, toivo ja uskallus.
Kirjoitus julkaistu aiemmin kirjassa Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018, SRK.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys