JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Matkaevääksi

Elävä usko tekee ihmisestä pyhän

Matkaevääksi
4.12.2024 9.20

Juttua muokattu:

4.12. 09:17
2024120409174520241204092000

Juha Ai­ras

Ker­ran eräil­lä seu­ra­kun­ta­päi­vil­lä ih­me­tel­tiin Mart­ti Lut­he­rin Bib­li­as­sa käyt­tä­mää sa­non­taa ”Pyhä Paa­va­li”. Hän­hän oli ta­val­li­nen ih­mi­nen. Paa­va­li oli pa­ran­nuk­sen ar­mon saa­nut us­ko­vai­nen ih­mi­nen, Her­ran apos­to­li. Van­has­sa suo­men kie­les­sä pyhä tar­koit­ti ero­tet­tua, mer­kit­tyä ja ra­jat­tua. Kes­kus­te­lus­sa tuli esiin, et­tä Paa­va­li ei ol­lut it­ses­sään pyhä. Elä­vä us­ko teki hä­net py­häk­si, ero­te­tuk­si, Ju­ma­lan va­li­tuk­si aseek­si.

Paa­va­li tun­si py­hä­nä­kin vah­vas­ti syn­nin vai­ku­tuk­sen. Hän vai­ke­roi: ”Minä kur­ja ih­mi­nen! Kuka pe­las­taa mi­nut täs­tä kuo­le­man ruu­miis­ta?” (Room. 7:24.)

Us­ko ava­si hä­nel­le kui­ten­kin hui­ke­an nä­ky­män. Roo­man van­keu­des­ta hän kir­joit­ti työ­to­ve­ril­leen Ti­mo­teuk­sel­le: ”Mi­nut it­se­ni uh­ra­taan jo pian, läh­tö­ni het­ki on tul­lut. Olen kil­pail­lut hy­vän kil­pai­lun, olen juos­sut pe­ril­le ja säi­lyt­tä­nyt us­ko­ni. Mi­nua odot­taa nyt van­hurs­kau­den sep­pe­le, jon­ka Her­ra, oi­keu­den­mu­kai­nen tuo­ma­ri, on an­ta­va mi­nul­le tu­le­mi­sen­sa päi­vä­nä, ei­kä vain mi­nul­le vaan kai­kil­le, jot­ka har­taas­ti odot­ta­vat hä­nen il­mes­ty­mis­tään.” (2. Tim. 4:6–8.)

Kun Pie­ta­ri meni Cor­ne­liuk­sen ko­tiin, ta­lon isän­tä tuli hän­tä vas­taan ja ku­mar­tui hä­nen edes­sään maa­han saak­ka. ”Pie­ta­ri sa­noi: ´Nou­se, minä olen vain ih­mi­nen niin kuin si­nä­kin´, ja aut­toi hä­net ylös” (Ap. t. 10:26).

Kui­ten­kin Pie­ta­ri ke­hot­taa us­ko­vai­sia kir­jees­sään: ”Tul­kaa te­kin py­hik­si kai­kes­sa mitä teet­te. On­han kir­joi­tet­tu: ’Ol­kaa py­hät, sil­lä minä olen pyhä’.” (1. Piet. 1:15–16.) Hän lai­naa Moo­sek­sen kir­jan teks­tiä (3. Moos. 11:44).

Us­ko­vai­set ih­mi­set ovat kak­si­o­sai­sia: sa­ma­nai­kai­ses­ti ko­ko­naan syn­nin tur­me­le­mia ja ko­ko­naan py­hiä. Py­hyys ei ole ih­mi­ses­sä it­ses­sään ei­kä hä­nen te­ke­mi­sis­sään vaan se on yk­sin Ju­ma­lan us­kon kaut­ta lah­joit­ta­ma. Van­ha osam­me eli ih­mi­nen it­ses­sään säi­lyt­tää kui­ten­kin tai­pu­muk­sen syn­tiin.

On­ko py­hyy­tem­me py­sy­vää? Paa­va­li kir­joit­taa: ”Mi­ten siis on? Saam­me­ko teh­dä syn­tiä, kos­ka em­me elä lain vaan ar­mon alai­si­na? Em­me toki!” (Room. 6:15.)

Uu­si osam­me ha­lu­aa elä­vän us­kon vai­ku­tuk­ses­ta elää syn­tiä vält­tä­en ja kil­voi­tel­len syn­nin pois pa­ni­ja­na, ku­ten van­hat us­ko­vai­set sa­noi­vat.

Jee­sus sa­noo: ”Jos puu on hyvä, sen he­del­mä­kin on hyvä, mut­ta jos puu on huo­no, sen he­del­mä­kin on huo­no. He­del­mäs­tään puu tun­ne­taan.” (Matt. 12:33.)

Kun ih­mi­sel­lä on us­kon lah­ja sy­dä­mel­lään, hän saa evan­ke­liu­mis­ta voi­maa tais­tel­la syn­tiä vas­taan. Tais­te­lu on jat­ku­vaa.

Em­me tun­ne tääl­lä kil­voi­tel­les­sam­me it­se­äm­me py­hik­si, mut­ta us­kol­la me­kin voi­tam­me tuon sa­man pal­kin­non, jon­ka Paa­va­li jo saa­vut­ti – pää­sem­me tai­vaa­seen. Evan­ke­liu­mi on voi­ma, jon­ka va­ras­sa saa kil­voi­tel­la koh­ti pää­mää­rää. Ju­ma­la on jo tääl­lä ajas­sa teh­nyt meis­tä py­hiä, hä­nel­le ero­tet­tu­ja, maa­il­mas­ta ra­jat­tu­ja.