H.H.
H.H.
Mauno Hepola
Monet joulunajan tekstit puhuvat Rauhanruhtinaasta. Esimerkiksi Miikan profeettakirjan 5. luvun alku ennustaa tulevasta hallitsijasta, joka syntyy Betlehemissä.
Näin luvataan: ”He saavat elää rauhassa, sillä hänen valtansa ulottuu maan ääriin saakka. Hän tuo rauhan.” (Miika 5:3–4.)
Jo alkuseurakunnassa tällaiset ennustukset yhdistettiin Jeesukseen.
Joulu on Jeesuksen, Rauhanruhtinaan, syntymäjuhla. Onko joulu todella rauhan juhla?
Melkein joka joulu uutiset puhuvat tätä vastaan. Jo kahtena jouluna Venäjän ja Ukrainan välillä on ollut sota. Viime jouluna oli sota myös Lähi-idässä israelilaisten ja palestiinalaisten välillä. Molemmissa sodissa väkivalta on ollut hirvittävää. Näyttää siltä, että nämä sodat eivät rauhoitu tulevaksikaan jouluksi.
Paitsi sodista, uutiset kertovat myös muusta rauhattomuudesta. Esimerkiksi perheenjäsenet osaavat olla pahoja toisilleen. Kun jouluna suvut kokoontuvat yhteen ja loma-aika on varsin pitkä, uutisiin päätyy väkivallantekoja. Eikö joulu ole rauhan juhla kodeissakaan?
Uutiset eivät tee tyhjäksi sitä, että Jeesus on Rauhanruhtinas. Evankeliumien mukaan Jeesus syntyi rauhattomaan maailmaan. Israel oli Rooman miehittämä. Paikallinen mahtimies Herodes järjesti suuren lastensurman. Jeesus selviytyi siitä, mutta myöhemmin hänet naulittiin syyttömänä ristille.
Voisi luulla, että Jeesus oli huono Rauhanruhtinas, kun ei kyennyt rauhoittamaan maailmaa edes itsensä ympäriltä ja väkivalta vei häneltä hengen. Kuitenkin juuri Jeesuksen kuoleman jälkeen sanoma Rauhanruhtinaasta lähti todella liikkeelle. Kuolemaa ei salattu, vaan korostettiin. Kuolemallaan Jeesus teki rauhan mahdolliseksi.
Maailma on ollut rauhaton aina. Apostoli Paavalikin eli vaarallisessa maailmassa. Eräässä kirjeessään hän paljastaa olevansa epätietoinen siitä, mitä aamu tuo tullessaan. Joko hänet vapautetaan vankilasta tai hänelle langetetaan kuolemantuomio. Hän pohtii, kumpi olisi parempi: ”Haluaisin lähteä täältä ja päästä Kristuksen luo, sillä se olisi kaikkein parasta. Teidän vuoksenne on kuitenkin parempi, että jään eloon.” (Fil. 1:23–24.)
Jeesuksen tuoma rauha ei rauhoita maailman levottomuutta. Omantunnon rauha, jonka Jeesus antaa, tuo lohtua ja rauhaa silloinkin, kun maailman pahuus osuu lähelle. Tärkein asia on syntien anteeksiantamus ja sen tuoma taivastoivo. Tämä maailma on vain tilapäinen majapaikka uskovaiselle, jonka päämääränä on taivas.
Rauhanruhtinas sovitti ristillä sinunkin syntisi, jotta sydämessäsi olisi rauha. Sydämen rauha heijastukoon ympärillesi ja luokoon rauhaa, joulun valoa, myös toisille ihmisille. Uskomalla jokainen saa omistaa tämän rauhan. Joulu on rauhan juhla.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys