JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Matkaevääksi

Onko joulu rauhan juhla?

Matkaevääksi
18.12.2024 10.00

Juttua muokattu:

18.12. 08:56
2024121808560520241218100000

H.H.

H.H.

Mau­no He­po­la

Mo­net jou­lun­ajan teks­tit pu­hu­vat Rau­han­ruh­ti­naas­ta. Esi­mer­kik­si Mii­kan pro­feet­ta­kir­jan 5. lu­vun al­ku en­nus­taa tu­le­vas­ta hal­lit­si­jas­ta, joka syn­tyy Bet­le­he­mis­sä.

Näin lu­va­taan: ”He saa­vat elää rau­has­sa, sil­lä hä­nen val­tan­sa ulot­tuu maan ää­riin saak­ka. Hän tuo rau­han.” (Mii­ka 5:3–4.)

Jo al­ku­seu­ra­kun­nas­sa täl­lai­set en­nus­tuk­set yh­dis­tet­tiin Jee­suk­seen.

Jou­lu on Jee­suk­sen, Rau­han­ruh­ti­naan, syn­ty­mä­juh­la. On­ko jou­lu to­del­la rau­han juh­la?

Mel­kein joka jou­lu uu­ti­set pu­hu­vat tätä vas­taan. Jo kah­te­na jou­lu­na Ve­nä­jän ja Uk­rai­nan vä­lil­lä on ol­lut sota. Vii­me jou­lu­na oli sota myös Lähi-idäs­sä is­ra­e­li­lais­ten ja pa­les­tii­na­lais­ten vä­lil­lä. Mo­lem­mis­sa so­dis­sa vä­ki­val­ta on ol­lut hir­vit­tä­vää. Näyt­tää sil­tä, et­tä nämä so­dat ei­vät rau­hoi­tu tu­le­vak­si­kaan jou­luk­si.

Pait­si so­dis­ta, uu­ti­set ker­to­vat myös muus­ta rau­hat­to­muu­des­ta. Esi­mer­kik­si per­heen­jä­se­net osaa­vat ol­la pa­ho­ja toi­sil­leen. Kun jou­lu­na su­vut ko­koon­tu­vat yh­teen ja loma-ai­ka on var­sin pit­kä, uu­ti­siin pää­tyy vä­ki­val­lan­te­ko­ja. Ei­kö jou­lu ole rau­han juh­la ko­deis­sa­kaan?

Uu­ti­set ei­vät tee tyh­jäk­si sitä, et­tä Jee­sus on Rau­han­ruh­ti­nas. Evan­ke­liu­mien mu­kaan Jee­sus syn­tyi rau­hat­to­maan maa­il­maan. Is­ra­el oli Roo­man mie­hit­tä­mä. Pai­kal­li­nen mah­ti­mies He­ro­des jär­jes­ti suu­ren las­ten­sur­man. Jee­sus sel­viy­tyi sii­tä, mut­ta myö­hem­min hä­net nau­lit­tiin syyt­tö­mä­nä ris­til­le.

Voi­si luul­la, et­tä Jee­sus oli huo­no Rau­han­ruh­ti­nas, kun ei ky­en­nyt rau­hoit­ta­maan maa­il­maa edes it­sen­sä ym­pä­ril­tä ja vä­ki­val­ta vei hä­nel­tä hen­gen. Kui­ten­kin juu­ri Jee­suk­sen kuo­le­man jäl­keen sa­no­ma Rau­han­ruh­ti­naas­ta läh­ti to­del­la liik­keel­le. Kuo­le­maa ei sa­lat­tu, vaan ko­ros­tet­tiin. Kuo­le­mal­laan Jee­sus teki rau­han mah­dol­li­sek­si.

Maa­il­ma on ol­lut rau­ha­ton ai­na. Apos­to­li Paa­va­li­kin eli vaa­ral­li­ses­sa maa­il­mas­sa. Erääs­sä kir­jees­sään hän pal­jas­taa ole­van­sa epä­tie­toi­nen sii­tä, mitä aa­mu tuo tul­les­saan. Joko hä­net va­pau­te­taan van­ki­las­ta tai hä­nel­le lan­ge­te­taan kuo­le­man­tuo­mio. Hän poh­tii, kum­pi oli­si pa­rem­pi: ”Ha­lu­ai­sin läh­teä tääl­tä ja pääs­tä Kris­tuk­sen luo, sil­lä se oli­si kaik­kein pa­ras­ta. Tei­dän vuok­sen­ne on kui­ten­kin pa­rem­pi, et­tä jään eloon.” (Fil. 1:23–24.)

Jee­suk­sen tuo­ma rau­ha ei rau­hoi­ta maa­il­man le­vot­to­muut­ta. Oman­tun­non rau­ha, jon­ka Jee­sus an­taa, tuo loh­tua ja rau­haa sil­loin­kin, kun maa­il­man pa­huus osuu lä­hel­le. Tär­kein asia on syn­tien an­teek­si­an­ta­mus ja sen tuo­ma tai­vas­toi­vo. Tämä maa­il­ma on vain ti­la­päi­nen ma­ja­paik­ka us­ko­vai­sel­le, jon­ka pää­mää­rä­nä on tai­vas.

Rau­han­ruh­ti­nas so­vit­ti ris­til­lä si­nun­kin syn­ti­si, jot­ta sy­dä­mes­sä­si oli­si rau­ha. Sy­dä­men rau­ha hei­jas­tu­koon ym­pä­ril­le­si ja luo­koon rau­haa, jou­lun va­loa, myös toi­sil­le ih­mi­sil­le. Us­ko­mal­la jo­kai­nen saa omis­taa tä­män rau­han. Jou­lu on rau­han juh­la.