Lähimmäisen auttaminen on sydämestä nousevaa työtä. Se on halua kulkea matkaystävän rinnalla kohtaamalla hänet kuunnellen, siunaten ja rohkaisten. Sitä voidaan, ja sitä kannattaa tehdä myös organisoidusti. Erityisesti kriisitilanteen kohdatessa on tärkeää tukea perhettä hakemaan ammattilaisten tarjoamaa apua. Kriisitilanteesta riippuen kunnan ja seurakunnan apu on korvaamatonta. Myös rauhanyhdistyksen perhe- ja diakoniatoimikunta voi olla järjestämässä apua kriisin keskellä elävään perheeseen. Jokainen voi toimia silminä ja korvina lähimmäisen avuntarpeelle. Apua kannattaa pyytää ja hakea aina kun sille on tarvetta.
Mitä sinulle kuuluu? Tämä on kiireettömästi ja vilpittömästi esitettynä tärkeimpiä kysymyksiä lähimmäiselle. Luontevat kohtaamiset ovat olleet tauolla yli vuoden ajan, jolloin kysymyksen esittämiselle on ollut entistä vähemmän tilaisuuksia. Uskon näkökulmasta saattaa tuntua, että lammaslauma on kauempana tai jotenkin hajallaan. Hyvä Paimen tuntee kuitenkin tämänkin tilanteemme. Hän kutsuu, hoitaa ja johdattaa kaikkien vaiheiden, myös pimeän laakson läpi.
Milloin kohtaamme toisiamme? Sosiaalisen median kautta pysymme hyvinkin lähellä toisten elämää – ja kuitenkin täysin erillään. Tykkäämme ja ehkä joskus kommentoimme. Päivityksien perusteella muodostamme helposti käsityksen siitä, miten toisella menee, ilman ”mitä kuuluu” -kysymystä edes puhelimen välityksellä. Tällainen sosiaalisuus on kovin helposti vinoutunutta ja yksisuuntaista. Sosiaalinen media yhdessä monen muun tekijän kanssa on harventanut kyläilyjä jo paljon ennen koronaa. Olen kuitenkin huomannut, että monet ihmiset ottavat mielellään vieraita vastaan. Kylään pääsee, ja kannattaa lähteä koronaviruksen väistyttyä! Ei kannata jäädä odottamaan, että joku tulisi oma-aloitteisesti.
Vapaaehtoistyön luonne on muuttunut. Nykyään ihmisellä nousee helposti ajatus, että ”varmasti löytyy joku joutilaampi ja taitavampi tuohon tehtävään”. Olisi tärkeää muistaa, että kaikkia todellakin tarvitaan. Jumalan valtakunnan työ kantaa tekijäänsä. Sen parissa saa usein huomata, että jos antaa vähän työlle, se antaa paljon enemmän takaisin. Korona-aika on tuonut teknisen osaamisen merkityksen kotisiionin työn keskiöön monissa yhdistyksissä. Olisiko hyvä pysähtyä miettimään, mitä muita lahjoja voitaisiin käyttää yhteiseksi rakennukseksi sen sijaan, että toimitaan kuten ennenkin? Säilytetään se, mikä on hyvää, ja etsitään sitä, mikä voisi tukea entistä paremmin matkaystäviä tiellä kohti taivaan kotia.
Matias Muhola,
SRK:n perhe- ja diakoniatyön asiantuntija
Kirjoitus on julkaistu Siionin Lähetyslehdessä 21.4.2021.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys