Gustave Doré
Gustave Doré
Mauno Soronen
Persian kuningas Ahasveros (Kserkses) asettaa hallintonsa uuteen kaupunkiin, entiseen Elaminmaan pääkaupunkiin, Susaniin. Persian valtakunta on laajimmillaan vuonna 483 eKr.
Kuningas järjestää pitkän juhlan, jonka kruunaa koko kaupungin väelle avoin seitsemän päivän juhla. Kuningas on jo esitellyt kaiken loiston, mutta tärkein on vielä esittelemättä, kuningatar Vasti ja hänen kauneutensa.
Kuningatar kuitenkin kieltäytyy. Ahasveros erottaa puolisonsa ja uuden kuningattaren löytämiseksi järjestetään kauneuskilpailu.
Ester nousee kuningattareksi
Kilpailuun osallistuu myös juutalaisen Mordokain kaunis kasvattityttö Hadassa. Mordokai kuuluu Benjaminin heimoon ja hänen sukunsa joutui Jerusalemista Persiaan jo yli sata vuotta aikaisemmin, kun kuningas Nebukadnessar vei Juudan kansaa pakkosiirtolaisuuteen vuonna 597 eKr.
Hovissa Hadassa saa persialaisen nimen Ester. Nimet ovat merkitykselliset: Hadassa merkitsee myrttiä, Ester tähteä.
Kuninkaan haareminvalvoja, eunukki Hegai, mieltyy Esteriin. Kun tulee uuden kuningattaren valinnan hetki, kukaan toinen ei osaa Esterin lailla voittaa puolelleen kuninkaan mieltymystä ja suosiota. Esterin kansallisuutta kuningas ei vielä tiedä.
Persian kuningas saa vaimokseen Esterin ja kasvatusisä Mordokai pääsee merkittävään asemaan hovissa. Mordokai kuulee salaliitosta kuningasta vastaan ja kertoo siitä Esterille, joka taas välittää tiedon kuninkaalle. Tapaus merkitään kuninkaan aikakirjoihin.
Haman tahtoo tuhota Mordokain
Kuningas nimittää korkeimmaksi virkamiehekseen Hamanin. Haman on kuningas Agagin sukua, amalekilainen. Hän säädättää kuninkaalla lain, jonka mukaan kaikkien kuninkaan virkamiesten ja kuninkaan palvelijoiden on kumarrettava häntä. Mordokai kieltäytyy. Hän ei kumarru palvomaan ihmistä.
Haman näkee Juudan kansan lakia kunnioittamattomana turvallisuusuhkana koko Persian valtakunnalle. Hän heittää puria eli arpaa valitakseen juutalaisten tuhoon sopivan päivän. Arpa osuu Adar-kuun kolmanteentoista päivään.
Haman onnistuu kostoajatuksessaan ja saa suunnitelmalleen kuninkaan hyväksynnän. Laki astuu voimaan heti eikä sitä Persian lain mukaan voi enää peruuttaa.
Mordokai pyytää apua Esteriltä
Mordokai kuulee ja ymmärtää tuhoviestin. Hän pyytää Esteriä puhumaan kuninkaalle ja pelastamaan kansansa. Mordokai uskoo, että pelastus hänen kansalleen voi tulla muutoinkin, mutta hänen mielestään Esterin on aika kertoa, kuka hän on ja mitä hän tahtoo:
”Vaikka asutkin kuninkaan palatsissa, älä kuvittele, että voit juutalaisista ainoana pelastaa henkesi. Jos sinä nyt tässä tilanteessa pysyt vaiti, niin juutalaiset saavat kyllä avun ja pelastuksen muualta, mutta sinua ja isäsi sukua kohtaa tuho. Ja kukaties sinusta tulikin kuningatar vain tällaisia aikoja varten.” (Ester 4:12–14.)
Kuolemanpelko johtaa Esterin ja hänen ystävänsä kolmen päivän paastoon. Sen jälkeen Ester on valmis kohtaamaan kuninkaan. Kuningas suhtautuu häneen ystävällisesti ja antaa Esterille luvan esittää asiansa.
Kuningas palkitsee Mordokain
Ester valmistaa juhlan. Juhlien päätyttyä kotimatkallaan hyvällä mielellä oleva Haman kohtaa jälleen Mordokain. Mordokai ei kumarru, ja Hamanissa syttyy viha ja raivo. Vaimonsa esityksestä hän rakennuttaa pihalleen Mordokaita varten hirsipuun.
Kuningas pyytää lukemaan itselleen hovin aikakirjaa. Selviää, että Mordokai pelasti kuninkaan hengen, mutta jäi palkitsematta. Asia korjataan.
Ester pyytää kuninkaalta: ”Jos olen sinulle mieluinen, kuningas, ja jos niin suvaitset, anna minun pitää henkeni ja salli kansani elää, sillä sitä minä pyydän ja toivon (Ester 7:3).” Kuningas lupaa täyttää Esterin toivomuksen.
Haman tekee kaikkensa saadakseen Juudan kansan tuhottavaksi, tapettavaksi ja hävitettäväksi. Tämä ajaa Hamanin itsensä tuhon tielle.
Kuningas saa selville, kuka on Juudan kansan tuhoamisen takana, ja Hamanin kohtaloksi tulee hänen Mordokaita varten rakennuttamansa hirsipuu. Mordokaista tulee Hamanin jälkeen kuninkaan sinettisormuksen kantaja.
Riemun ja kunnian päivä
Ester pyytää kuningasta peruuttamaan lain. Kuninkaan nimissä Ester ja Mordokai laativat uuden kirjeen, joka vahvistetaan kuninkaan sinetillä, ja kirjeestä tulee jälleen peruuttamaton.
Kuningas antaa Juudan kansalle luvan puolustaa elämäänsä. Mordokai puetaan kuninkaalliseen pukuun ja kaupungissa kaikuvat ilohuudot.
Adar-kuun kolmantenatoista päivänä juutalaiset tuhoavat vihollisensa. Mordokai määrää Adar-kuun kaksi seuraavaa päivää muistopäiviksi niistä päivistä, jolloin juutalaiset pääsivät vihollisiltaan rauhaan ja jolloin heidän pelkonsa vaihtui iloksi ja surunsa juhlaksi. Purim-juhlan viettoa koskevat määräykset vahvistetaan Esterin käskyllä.
Pakkosiirtolaisuudessa elävä kansa
Esterin kirja kertoo pakkosiirtolaisuuteen joutuneesta Israelin kansasta. Persian hallitsijan Ahasveroksen (Kserkses) aikana Persiassa asuvat juutalaiset joutuvat kasvotusten kuoleman kanssa.
Kirjoittaja tuntee Persian hovin, mutta puhdas ajankuva kirja ei ole, pikemminkin sitä on pidettävä historiallisena novellina tai romaanina. Kirjan historiallisen kehyksen muodostaa Kuningas Ahasveroksen (Kserkseen) aika 485–465 eKr., mutta kirja on kirjoitettu kauan Ahasveroksen hallituskauden jälkeen.
Historiallinen epätarkkuus liittyy sekä hallitsijoiden nimiin että hallitusvuosiin. Ahasveroksen kuningattaren nimi on Amestris, ei Vasti. Toistaiseksi historia ei tunne Vasti-nimeä.
Esterin kasvatusisä Mordokai vietiin Jerusalemista Babyloniaan jo yli sata vuotta aikaisemmin, vuonna 597 eKr. Kirjan loppulukujen tietoa juutalaisille annetusta luvasta tappaa Ahasveroksen virkamiehet ei pidetä historiallisena.
Todennäköisin kirjoitusaika on lähellä Esraa ja Nehemiaa, 300- ja 200-luvuilla eKr. Toistaiseksi osuvimpana määritelmänä on pidetty Antiokus Epifaneen aikaa toisen vuosisadan puolivälissä eKr., jolloin juutalaista uskontoa yritettiin sammuttaa.
Bibliassa Apokryfikirjojen joukossa
Kreikankielisessä Septuagintassa on Esterin kirjasta laajempi versio. Lisäykset on merkitty kirjaimilla A–F ja sijoitettu Esterin kirjan muiden osien väliin.
Lisäykset ovat: A: Mordokain uni ja Mordokai pelastaa kuninkaan salamurhalta, B: Artakserkseen antama käskykirje, jonka mukaan juutalaiset oli tuhottava, C: Mordokain ja Esterin rukoukset Israelin puolesta, D: Ester astuu kuninkaan eteen, E: kuninkaan uusi käskykirje, jolla määräys juutalaisten tuhoamisesta peruutettiin ja F: Mordokain unen selitys ja jälkisanat.
Katolinen kirkko katsoo lisäykset Raamattuun kuuluviksi, mutta useimmissa protestanttisissa kirkkokunnissa niitä pidetään apokryfisinä. Bibliassa lisäykset sisältyvät Apokryfikirjoihin otsikolla ”Kappaleita Esterin kirjasta”.
Uskonnollinen vai maallinen?
Esterin kirja on erikoinen kirja. Se on ainut Vanhan testamentin kirja, jossa ei mainita kertaakaan Jumalan nimeä eikä siitä ole lainauksia Uuden testamentin kirjoissa. Maallisesta luonteestaan huolimatta kirjaa pidetään enemmän uskonnollisen kuin kansallismielisen kirjoittajan kirjoittamana.
Kirjan päähenkilö on juutalainen orpotyttö Ester, joka kauneutensa ansiosta kohoaa kuningattareksi hylätyn Vastin sijaan. Ester saa suuren vaikutusvallan ja käyttää sitä kansansa vihollisten torjumiseksi, mutta myös tuhoamiseksi.
Erityisesti kirjan loppu on sotainen. Kirjan johtoajatus näyttää enemmän kansalliselta kuin uskonnolliselta. Tämän vuoksi Luther vastusti kirjan pitämistä kristityille ohjeellisena.
Vanhan testamentin ohjeellisten kirjojen kokoelmaan, kaanoniin, kirja otettiin vasta viimeisten joukossa.
Hengenvaaran uhka uudessa maassa
Israelin kansa oli viety pakkosiirtolaisuuteen jo kuningas Nebukadnessarin aikana.
Pakkosiirtolaisuuden alkaessa kansassa eli vahva kaipaus Jerusalemiin. Psalmin kuvaus on vaikuttava: ”Virtojen varsilla Babyloniassa me istuimme ja itkimme, kun muistimme Siionia. Rannan pajuihin me ripustimme lyyramme. Ne, jotka meidät olivat sinne vieneet, vaativat meitä laulamaan, ne, joiden orjuudessa me vaikeroimme, käskivät meidän iloita ja sanoivat: ’Laulakaa meille Siionin lauluja!’ Kuinka voisimme laulaa Herran lauluja vieraalla maalla? Jerusalem, jos sinut unohdan, kadotkoon käteni voima! Tarttukoon kieleni kitalakeen, ellen sinua muista, ellen pidä ylimpänä ilonani sinua, Jerusalem!” (Ps. 137:3–6.)
Esterin aikaan tultaessa juutalaiset olivat asuneet Persian alueella jo yli sata vuotta. Heillä oli paikka, jossa elää sukunsa ympärillä. He olisivat voineet palata, mutta eivät käyttäneet mahdollisuutta. Nyt kansakunta oli joutumassa historiansa suurimpaan vaaraan.
Jumala on kansojen kaitsija
Esterin kirjan voi tulkita viestiksi Jumalan huolenpidosta. Vaikka ihminen unohtaa Jumalan eikä enää osaa lausua edes hänen nimeään, Jumala ei unohda.
Jumala on historian Jumala ja kansojen kaitsija. Mitään ei tapahdu Jumalan tietämättä. Ilmoituksen historia ei katkea. Abrahamille annettu lupaus säilyy silloinkin, kun Jumalan oman kansan kohtalo on enää ohuen elämänlangan varassa.
Orpotyttö Hadassa ei ole Persiassa sattumalta. Nimensä mukaisesti hän on kuoleman keskellä hyvälle tuoksuva elämän myrtti, ja kohtalon hetkellä Persian taivaalle kohoava tähti pelastaakseen kansansa. Hän on kuuliainen kasvatti-isälleen Mordokaille ja pysyy vaiti, kunnes on aika puhua.
Jumala johtaa kulkua
Esterin kirjaa voi tulkita myös Jumalan ilmoituksen historiasta ja sen jatkuvuudesta käsin. Jumala pitää huolen omaisuuskansastaan Israelista loppuun asti.
Sakarjan kirjan ennustus odottaa vielä toteutumista: ”Mutta Daavidin sukuun ja Jerusalemin asukkaisiin minä vuodatan armon ja rukouksen nöyrän hengen. Ja he kohottavat katseensa minuun, kohottavat katseensa häneen, jonka ovat lävistäneet. He surevat häntä, niin kuin surraan ainoaa poikaa, ja valittavat häntä katkerasti, niin kuin esikoista valitetaan.” (12:10.)
Mikä lieneekään Esterin kirjan koko sisältö ja viesti, yksi asia on kuitenkin varma. Esterin kirjassa näkyy Jumalan johdatus.
Jumala johtaa tapahtumien kulkua. Hänen kätensä ohjaa elämää. Kirjan suuri sanoma on, että Jumala pitää huolen lapsistaan ja pelastaa palvelijansa.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys