Minna Impola
Minna Impola
Oletko ollut joskus avun tarpeessa ja saanut läheisiltä ihmisiltä apua? Ehkä olet ollut jossain toisessa elämänvaiheessa vuorostasi auttajana.
Lähimmäistään voi auttaa monin eri tavoin. Rinnalla kulkeminen ja toisen ihmisen kuunteleminen voivat olla kaivattu apu arjen kuormien jakamiseksi vaikeassa elämänvaiheessa. Lähimmäisen puolesta voi myös rukoilla.
Toisinaan tarvitaan konkreettista apua siivoamiseen, kaupassa käyntiin tai lasten hoitamiseen. Talkoilla töiden tekeminen ilman vastapalvelusta oli aiemmin yleisempää. Olisi suotavaa, ettei arvokas tapa katoaisi tyystin.
Taloudellinen apu on mahdollista
Välttämätön apu voi olla tiukassa taloudellisessa tilanteessa myös sähkölaskun maksamista, ruokakassin ostamista, vaatelahjoituksen antamista tai lapsen harrastuksen tukemista. Tällaista naapuriapua voi antaa tuttavalle oma-aloitteisesti.
Merkittävää taloudellista apua voi tarvita työssäkäyvän vanhemman äkillisen kuoleman tai vammautumisen tai muun onnettomuuden tai menetyksen vuoksi.
Tällöin on tärkeä noudattaa rahankeräyslakia, jotta avunsaanti ei esty. Rahakeräys voidaan järjestää yksittäisen henkilön tai perheen auttamiseksi, mutta siihen vaaditaan joko pienkeräyksestä tehtävä ilmoitus tai Poliisihallitukselta haettava rahankeräyslupa. Pienkeräyksellä on mahdollista kerätä korkeintaan 10 000 euroa kerrallaan.
Lähimmäisen auttaminen ei aina vaadi rahallista panostusta. Oman ajan antaminen ja tuen tarjoaminen voi olla vielä tärkeämpää. Toista ihmistä ja inhimillistä vuorovaikutusta ei voi korvata rahalla.
Raamatusta löytyy aiheeseen liittyviä kohtia: ”Älkää unohtako osoittaa vieraanvaraisuutta, sillä jotkut ovat yösijan antaessaan tulleet majoittaneeksi enkeleitä. – – Älkää myöskään unohtako tehdä hyvää ja antaa omastanne, sillä sellaiset uhrit ovat Jumalalle mieleen.” (Hepr. 13:2,16.)
Arvostettu vapaaehtoistyön tekeminen
Järjestöillä ja vapaaehtoisverkostoilla on merkittävä rooli auttamistyössä. Joka kolmas suomalainen tekee vapaaehtoistyötä säännöllisesti tai satunnaisesti. Vapaaehtoistyöhön kannustaa erityisesti ilo, jota apu tuottaa sen saajalle. Samalla tekijä saa hyvän mielen auttamisesta.
Ihmiset ovat niin luonteiltaan kuin toimintatavoiltaan erilaisia. Jollekulle auttaminen on luontevaa, osa on joutunut tietoisesti opettelemaan lähimmäisyyttä.
Lasten ja nuorten olisi tärkeä oppia huomioimaan toiset ihmiset ja opetella auttamaan pyyteettömästi. Näiden taitojen oppiminen sisältyy rippikoulun opetussuunnitelmaan diakonian merkityksen ja lähimmäisten avuntarpeen pohdintana ja konkreettisena auttamisena. Vapaaehtoistyön tekeminen on kirjattu myös perusopetuksen ja lukion opetussuunnitelmiin.
Olisi tärkeää, että nuoret pääsisivät mukaan myös rauhayhdistyksen tehtäviin. Osallistuminen antaa mahdollisuuden kokea itsensä tarpeelliseksi ja merkitykselliseksi sekä löytää vahvuuksia ja kehittää osaamistaan. Kokemuksista voi olla hyötyä esimerkiksi kesätyöpaikkaa haettaessa.
Auta iloisin mielin
Ihmisillä voi olla erilaisia motiiveja auttaa lähimmäisiä. Raamattu neuvoo meitä auttamaan hyvällä mielellä: ”Joka antaa omastaan, antakoon pyyteettömästi – – joka auttaa köyhiä, auttakoon iloisin mielin” (Room. 12:8).
Raamatun kehotus auttaa lähimmäisiä ei rajoitu vain niiden ihmisten auttamiseen, joiden kanssa on hyvissä väleissä. Roomalaiskirje neuvoo pyrkimään aina hyvään ja auttamaan myös vihamiehiä, antamaan heille ruokaa ja juomaa silloin kun heillä on nälkä tai jano (Room. 12:17-20).
Avun pyytäminen ja vastaanottaminen voi olla joskus vaikeaa. Avun tarpeessa oleva saattaa surra, että ei pysty korvaamaan saamaansa apua. Avun vastaanottamista voi joutua opettelemaan.
Auttaminenkaan ei ole aina helppoa, ja ihminen voi kokea itsensä auttajana epäonnistuneeksi. Hän ehkä pohtii, voiko tarjota apua ja kokeeko toinen tarjouksen kenties kiusallisena.
Auttajan voi olla myös vaikea hyväksyä, jos autettavan elämässä ei näy toivottua muutosta. Tällöin voi rukoilla, että apu toisi ihmisen elämään edes hetkeksi toivoa.
Terhi Peltokorpi
Julkaistu Siionin Lähetyslehdessä 1.4.2020
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys