Vanha sanonta ”Terve sielu terveessä ruumiissa” on peräisin roomalaiselta runoilijalta lähes kahden vuosituhannen takaa. Ajatus on edelleen ajankohtainen ja rohkaisee hoitamaan fyysistä ja henkistä hyvinvointia. Tähän liittyy läheisesti aktiivinen liikunta hyvän kunnon ylläpitämiseksi.
Poikkeuksellisen kevään ja kesän aikana yhä useammat suomalaiset ovat löytäneet lähiluonnon ja erityisesti metsät. Marjastuskausi on meneillään, ja retki metsään on perheen tai ystävien yhteinen mahdollisuus tutustua luontoon ja kerätä terveelliset marjat talteen. Lapsuuden ja nuoruuden luonto- ja liikuntakokemukset ovat usein pohjana luontaiselle halulle liikunnan harrastamiseen myös aikuisiässä.
Kisailu ja yhdessä urheileminen asettaa liikuntaharrastukselle mielekkäitä tavoitteita. Liikuntaa voi kuitenkin harrastaa myös yksin, ja asettaa tavoitteita oman kunnon ja hyvinvoinnin ylläpitämiselle ja kehittämiselle ilman vertailua muiden tuloksiin. Itsensä kanssa kilpaileminen on parhaimmillaan hyvin motivoivaa ja virkistävää. Kunnon koheneminen auttaa jaksamaan omissa tehtävissä ja antaa iloista mieltä.
Liikuntaan liittyy läheisesti urheiluharrastus. Erityisesti kilpaurheilussa on epäterveitä ilmiöitä, joissa tuloksia pyritään parantamaan keinoja kaihtamatta. Pahimmillaan huippu-urheilu voi tuhota urheilijan fyysisen ja henkisen terveyden.
Niin urheilussa kuin monilla muillakin elämän alueilla on vaarana käyttää Jumalan antamia lahjoja omien itsekkäiden tarpeiden tyydyttämiseen. Urheiluun liittyvissä kysymyksissä tarvitaan avointa keskustelua siitä, mikä on tarpeen ja hyödyllistä eikä ole vaaraksi uskonelämälle. Näihin keskusteluihin antavat tukea esimerkiksi SRK:n Ajankohtaista-kirjojen artikkelit. Vuoden 2001 teoksessa on urheilua koskevia kokemuskirjoituksia, jotka avaavat näkökulmia sekä urheiluharrastuksen myönteisiin puoliin että vaaranpaikkoihin.
Ajatus terveestä sielusta terveessä ruumiissa määrittelee myös tärkeysjärjestyksen. Raamatussa on Paavalin neuvo Timoteukselle: ”Ruumiin harjoittamisesta on vain vähän hyötyä, mutta oikeasta uskosta on hyötyä kaikkeen, sillä siihen liittyy lupaus sekä nykyisestä että tulevasta elämästä” (1. Tim. 4:8). Niin hyvä asia kuin liikunta- ja urheiluharrastus onkin, siitä ei saisi tulla tärkein ja elämänvalintoja ohjaava asia. Ensisijaista on omakohtainen usko ja sen hoitaminen evankeliumilla.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys