Neljävuotias piirtää vieressäni. Yhtäkkiä hänellä alkaa kiukuttaa, kun piirtämänsä ilmapallo ei suostu muodostumaan hänen mielensä mukaiseksi. Vauva, jota yritän imettää päikkäreille, tietenkin havahtuu hereille. Yritetään yhdessä piirtää ilmapalloa, mutta mikään ei kelpaa. Ehdotan jopa uuden piirustuksen aloittamista, mutta eihän sekään piirtäjälle nyt käy.
Minuakin alkaa turhauttaa, kun en mekastuksen takia saa pienintä unille. Lopulta turhautunut lapsi heittää minua pyyhekumilla, ja silloin minullakin menee hermot. ”Saa sinua harmittaa, mutta mitään et ala heittelemään!” puuskahdan. Lapsi viskaa tavarat lattialle ja painelee yläkertaan. Yritän rauhoittua ja saada vauvankin lopultakin rauhoittumaan päiväunille.
Ei mene kauan, kun kuulen neljävuotiaan askeleet taas portaissa. Lapsi tulee suoraan luokseni, ottaa kaulasta kiinni ja sanoo: ”Jeetukten nimettä ja velettä kaikki kiukuttelut anteekti”. Lapsi rakas, otan hänet kainaloon ja siunaan häntäkin.
Niin liikuttavaa, kun lapsikin haluaa ja osaa antaa ja uskoa anteeksi. Haluamme yrittää pitää evankeliumia esillä kotona. Lapsuudenkodissani isä tai äiti kävi iltaisin lukemassa lasten kanssa iltarukouksen ja siunattiin synnit anteeksi. Oli turvallista nukahtaa, kun oli saanut päivän kiukuttelut ja pöljäilyt anteeksi. Ollaan tätä samaa perinnettä haluttu jatkaa omienkin lasten kanssa, ja siitä onkin muodostunut ihana ja tärkeä iltarutiini.
Vuosia sitten siskoni oli saanut ensimmäinen lapsensa, ja kertoi, että heilläkin on jatkettu tätä kodin perintöä. Hän rukoilee vauvan kanssa iltarukouksen ja laulaa iltalauluja. Meillä oli silloin jo monta lasta ja nuorin oli vauva, saman ikäinen kuin siskoni vauva. Minuun se kolahti, äidin sydämeeni, meidän vauvan kanssa ei oltu varmaan koskaan rukoiltu iltarukousta. Ihan turhia tunnontuskia, tiedän. Mutta tämmöisiähän me äidit olemme, haluamme parasta lapsillemme.
Samana iltana mieheni oli pelaamassa lentopalloa, ja minulla oli lasten iltatoimet yksin hoidettavana. Hammaspesujen jälkeen, kun olin saanut paimennettua lapset sänkyihinsä, kiersin lapsen luota toisen luo. Vauva roikkui kainalossa mukana. Kolmatta kertaa sille iltaa iltarukousta laulaessani tajusin, että onhan meidänkin vauva päässyt mukaan iltarukouksiin. Jopa monta kertaa saman illankin aikana. Siinä ne lapset vähitellen kasvavat mukaan näihin uskovaisen perheen talosteluihin. Suunnilleen vuoden iässä alkavat jo sormiansa asetella ristiin, isompien sisarusten perässä.
Lapsuudenkodistani muistan, että nuoruuden kynnyksellä yhteinen iltarukous ja iltasiunaus jäi vähemmälle. Vaikka tuntui, että juuri silloin olisi paljon anteeksiantamusta kaivannut. Päätinkin nuorena äitinä, että meillä kyllä käydään sitten nuortenkin sänkyjen vierellä joka ilta, ettei iltarukous ja iltasiunaus unohtuisi. Vaan kuinkas sitten kävikään. Joku ilta ruuhkavuosien keskellä huomasin, ettei ole moneen iltaan vai jopa viikkoon tullut käytyä teinien luona illalla.
Minun iltani menivät vaativan vauvan kanssa. Nuorten nukkumaanmenorytmikin oli muuttunut. Tuli sitten jossakin vaiheessa tavaksi, että ennen nukkumaanmenoa teinit tulevat sohvalle viereen, kun istuin imettämässä vauvaa yöunille. ”Rukoillaanko iltarukous?”, he välillä kysyvät, ja välillä minä kysyn. Rukoillaan yhdessä iltarukous, siunataan evankeliumilla. Turvallista on lähteä nukkumaan evankeliumilla siunattuna.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys