Riikka Linnanmäki
Oletko koskaan pysähtynyt ihastelemaan Jumalan luomistyön kauneutta sinussa itsessäsi?
Onko sinulla koskaan kiusauksia toimia Raamatun ohjeiden tai omien arvojesi vastaisesti? Kiusauksia on monenlaisia. Kiusauksia on monenlaisia, eikä kaikkia kiusaa samat houkutukset, vaikka ihmisen perustarpeet ovatkin suunnilleen samanlaisia, kuten halu kuulua joukkoon.
Olen kuullut mielenkiintoisen havainnollistamisen siitä, miten sielunvihollinen kiusasi Jeesusta kolmenkymmenen päivän ajan kaikilla ihmistä syntiin viettelevillä tavoilla. Ensimmäisenä (Luuk. 4) kiusaaja kiusasi Jeesusta ruumiillisilla kiusauksilla eli perustarpeen täyttymättömyydellä, nälällä. Nykyaikanakin voi tulla monien paineiden ja elämän kuormien alla olo, että eihän tässä edes kaikki perustarpeet täyty ja haluaisi oikaista helpompaa reittiä. Joissakin tilanteissa onkin ihan oikein mennä helpomman kautta, mutta Jeesus muistuttaa sielunviholliselle, ettei ihminen elä ainoastaan leivästä. Ymmärsin tämän niin, että jos mikä tahansa asia tulee Jumalan tahtoa tärkeämmäksi, on vaarana joutua eroon Jumalasta.
Vaikuttaako se, kuinka kehollinen ihminen on, siihen, millaisia kiusauksia hänelle tulee? Pohdin tätä ystäväni kanssa. Hän kertoi, ettei hän koe vahvaa viettelystä kaunistautumisen suhteen, mutta hän ihanan rehellisesti tunnusti sortuneensa tuomitseviin ajatuksiin niiden tuttavien kohdalla, jotka eivät ole syystä tai toisesta vastustaneet näitä kaunistautumisen kiusauksia. Tämä tuomitsevuus on lähellä myös itseäni. Onko helpompaa tuomita muita siitä, mikä itselle ei ole niin vaikeaa, ja onko helpompi tukea ja ymmärtää sellaisia, jotka lankeavat samantyyppisiin kiusauksiin kuin itse?
Itse olen silloin tällöin kokenut kiusausta kaunistautua esimerkiksi kynsilakalla. Lopulta viimeksi, kun tämä kiusaus tuli taas mieleeni, muistin, miten edellisellä kerralla oli käynyt: vaikka kiiltävän kynsilakan käyttö ei sinänsä himmennä Jumalan luomistyön kauneutta, häpesin kuitenkin näyttää kynsiäni muille. Pelkäsin, että minut nähtäisiin turhamaisena, ja lopulta olo lakat kynsissä oli aika tukala ja häpeilevä. Olo helpottui, kun sain lakat pois.
Monesti kaunistautumiseen liittyvät asiat liitetään itsetuntokysymyksiin ja esimerkiksi henkilön omaan sisäiseen pelkoon, tulenko hyväksytyksi muiden silmissä, esimerkiksi ilman meikkiä. Olen kiitollinen saamastani luonnonmukaisesta kauneuskasvatuksesta, joka on kannustanut minua luottamaan itseeni juuri sellaisena kuin olen. Lisäksi se on vapauttanut minut käyttämään aamutunnit enemmän arvojeni mukaan esimerkiksi nukkumiseen kuin vaikkapa meikkaamiseen. Tarkasteltaessa kaunistautumista myös ekologisuuden näkökulmasta koen tuhlaavani luomuna vähemmän luontoa.
Toisena sielunvihollinen näytti Jeesukselle kaikki maailman valtakunnat, kunnian ja loiston ja kaiken lisäksi lupasi vielä vallan hallita tätä kaikkea. Kunnianhimo, näyttämisen halu ja arvostettuun joukkoon kuuluminen voivat tuntua houkuttelevilta. Pidetäänkö minua edes järkevänä ihmisenä, jos Jumala antaa meille vielä lisää lapsia? Mitä se haittaa, vaikka osallistuisinkin työporukan mukana virkistyspäivän jatkoille? Ajatellaanko meidät ekologisuuden vastakarvaihmisiksi, kun lisäännymme luonnollisesti? Saammeko enää lainaa, jos Taivaan Isä antaa lisää lapsia? Häpeäkin voi nousta pintaan: olenko silmätikkuna näin ison lapsikatraan kanssa tai kun kuljen tässä uskovien joukossa?
Onneksi häpeä on tunne, jota voi oppia ymmärtämään paremmin. Sen tunnistaminen ja sanoittaminen helpottaa sen kanssa sinuiksi tulemisessa. Nyyti ry:n *) sivuilla kirjoitetaan kauniisti: ”Häpeän kahleista irtautuminen on heikkouteen suostumista, itsen rakastamista ja hyväksymistä sellaisena kuin on, kaikkine ominaisuuksineen ja puutteineen.”
Pohdimme ystäväni kanssa myös sitä, ettei uskovana elämisen tulisi olla toisten uskovaisten elämän vahtimista ja "poliisina" toimimista. Sielunvihollinen kiusasi Jeesusta myös käskemällä häntä heittäytymään vuorenrinteeltä alas. Yleensä tämä vertaus on seuroissa selitetty siten, ettei Jumalaa ja hänen kärsivällisyyttään tulisi koetella heittäytymällä tieten tahtoen hankaluuksiin. Ymmärsin tämän vertauksen niinkin, ettei meidän tule koetella omaatuntoamme ja sen hoitoa äärirajoille, vaan pysyä kuuliaisena Jumalan sanalle. Vaikka emme vahdikaan toisten tekemisiä, on uskonasioista keskusteleminen ja evankeliumin tarjoaminen aina yhtä tärkeää – elämäntilanteesta riippumatta.
Minua hämmästytti huomata, miten epäloogisia sielunvihollisen kiusaukset voivat olla: heittäytyä vuorenrinteeltä! Eihän tuollainen toiminta ole millään tavalla eduksi meille ihmisille, vaan se veisi vain järkyttävään kärsimykseen. Samoin ihmettelin tuon kynsilakkakiusauksen kohdalla, että miksi sielunvihollinen edes kiusaa minua tuollaisella asialla, josta tiedän saavani vain huonon mielen ja joka lopulta vie jonkinlaiseen pinteeseen, ehkä salailuun ja kauemmaksi itsestä ja itselle oikeasti tärkeistä asioista.
Lopulta olen aina päätynyt siihen, että Jumala suuressa viisaudessaan on alusta asti tiennyt, mikä meille ihmisille on hyväksi. Kuitenkin olemme inhimillisinä ihmisinä niin "laumaeläimiä", että erottautuminen muista ja tämän ajan muotivirtauksista voi olla vaikeaa. Aina luottamus Jumalan hyvään johdatukseenkaan ei ole korkeimmillaan. Asioista puhuminen, Siionin laulujen kuuntelu ja Jumalan sanan kuuleminen ovat helpottaneet minua. Mikä sinua on auttanut kiusauksien hetkellä?
Armollinen oikeaan ohjaaminen kiusausten ja arvojen vastaisten valintojen kohdalla on lähimmäisen rakkaudellista hoitamista. Raamatun valossa asioita tarkastellessa asioille tuppaa löytymään oikea suunta. Armo on kaiken lähtökohta: uskoihan langennutta Pietaria useampi tuhat ihmistä, kun hän puhui erehtyneen näkökulmasta ja tarjosi anteeksiantamusta epäonnistuneille syntisille.
*) opiskelijoiden mielenterveyttä ja opiskelukykyä edistävä valtakunnallinen ja yleishyödyllinen yhdistys
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys