Oslossa järjestetään ensimmäiset isommat seurat tulevana viikonloppuna. Meillä on täällä vähän väkeä mutta erittäin kova innostus saada aikaan jotain suurta ja uutta!
Olisi hienoa, jos saisimme paljon seuravieraita. Ohjelma koostuu perjantaina iltahartaudesta ja ohjelmaillasta. Lauantaina seurapuheet ja messu vuorottelevat. Ehtoollinen on ihana hetki polvistua alttarin äärelle ja keskittyä olemaan vain siinä hetkessä. Paljaana, vain omana itsenä.
“Ehtoollisen leipä ja viini ovat Kristuksen todellinen ruumis ja veri. Kuolemaansa edeltävänä yönä Jeesus jakoi siunaamansa leivän opetuslapsilleen ja sanoi: 'Tämä on minun ruumiini.' Samalla tavalla hän antoi myös viinin, joka hänen sanojensa mukaan on liiton veri, hänen oma verensä. Näille Jeesuksen sanoille uskollisina me vietämme ehtoollista hänen muistokseen.” (Ote katekismuksesta.)
Ensimmäinen ehtoolliskokemukseni oli ihmeellinen. Rippikoulussa se tapahtui. Valkoinen paita, musta hame, hiukset hennosti pään yli letitettynä tuntui, että pyhä oli läsnä. Olen ollut aina herkkä tyttö, ja rippikoulu oli minulle uskoa vahvistava. Monesti tuntui, että olimme kuin satamassa kaksi viikkoa. Miten ihmeelliseltä se tuntuikaan!
Urut soivat kauniisti, laulumme oli vahvaa. “Ihminen aamuista polkua astuu” oli rippilaulumme. Isäni oli avustamassa ehtoollisen jaossa. Miten turvalliselta sekin tuntui. Rakas isä.
Rippikoulussa tapahtui myös muutama sellainen juttu, joista olen miettinyt aikuisena, että ei olisi saanut tapahtua. Vaikka olin herkkä, osasin kyllä myös viiltää sanoilla. Hyökkään, jos minut ajetaan nurkkaan – jos niin voisi sanoa. Riparikaverit keinuivat sellaisessa parikeinussa, pojat ja tytöt. Minäkin yritin tulla mukaan keinumaan. Eräs poika sanoi: “Älä tule, tämä ei kestä sinun painoasi”. Olin normaalipainoinen ja -kokoinen, mutta ne sanat jäivät ikuisesti mieleen. Monesti “läpällä” sanotut asiat oikeasti jäävät elämään päässämme, ja vaikka kuinka ne yrittäisi unohtaa, niin haavat löytyvät.
Kerran opetustehtävän ääressä annoin nuorille puhtaan valkoisen, sileän A4-paperin ja sanoin, että rypistäkää ja tehkää sille mitä haluatte. Hetken päästä kehotin nuoria silittämään sen siistiksi takaisin. Me kaikki tiedämme, ettei se enää onnistu. Paperi oli iäksi muuttunut. Ryppyiseksi, hauraaksi, rikotuksi. Kiusaaminen jättää aina jäljet. Haavat sieluun. Oma sisäinen lapsi muistaa kiusaamisen aina.
Aikuisena olen yrittänyt opetella anteeksi antamista. Se on opeteltavissa oleva asia. Olen harjoitellut anteeksi antamisen kaavaa. Kirjoitan paperille: “Annan anteeksi sinulle sen mitä teit silloin ja silloin”. Kirjoitan asian paperille niin monesti, että se ei enää paina mieltä. Sitten revin paperin pieniksi palasiksi ja poltan tai laitan roskiin.
On asioita, jotka on sovittu, mutta ne nousevat mieleen. Kuormittamaan. Tällöin voin harjoitella anteeksi antamista.
Kotona voimme opetella kohtelemaan toisiamme rakkaudella. Puhua toisillemme hyvää. Tehdä toisillemme hyvää.
Sunnuntaiaamun rauhassa mökillä heräsin kiitollisena uuteen päivään. Enää viisi päivää Oslon syysseuroihin! Tervetuloa!
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys