Markku Kamula
Tapahtui eräänä joulukuisena päivänä työmatkalla ollessani, että siviilisähköpostiini tuli viesti. Katsoin otsikkoa, että jokin blogijuttu, ja olin vähällä hivauttaa sen roskiin ajatuksia häiritsemästä. Minulla on nimittäin käytössä tiedonhallintamenetelmä, jossa tarpeeton ja häiritsevä poistetaan välittömästi, delegoitava pukataan eteenpäin, hoidettavien kanssa työskennellään ja tarpeelliset asiat siirretään arkistoon. Kauppatieteitä opiskeleva tyttäreni valisti taannoin minua, että käytän tietämättäni The traf -systeemiä.
Sitten luin otsikon uudelleen ja päätin avata postin. Postin lukemisesta alkoi mietiskely, joka kesti melko tarkalleen 28 tuntia. Sitten tein päätökseni ja lupauduin kirjoittamaan Päivämiehen verkkolehteen blogeja. Lupauduin siksi, että ei ole mitään lukemista, jos joku ei kirjoita. Haluan palvella vuorollani sinua, joka haluat lukea!
Itse olen tykännyt erilaisista kirjoista ja kirjoituksista aina, heti lukemaan opittuani. Suhtautumiseni kirjoittamiseen on sen sijaan ollut kaksijakoista. Ekaluokalla aakkosten ja lyhyiden äänteiden kirjoittaminen tarkoilla tyyppikirjaimilla oli niin tuskallista, että ranteeni ja sorminiveleni kramppaavat vieläkin pelkästä ajatuksesta. Onneksi viisivuotias pikkusiskoni oli innokas tekemään kotiläksyni, ja pääsin toiselle luokalle ja vielä siitäkin eteenpäin.
Toisaalta tykkäsin kirjoittamisesta, siis ajatusten siirtämisestä paperille. Kirjain kirjaimelta, sana sanalta, lause lauseelta aivokuorella vipeltänyt juttu jämähti kirjoitettuun asentoon saadakseen taas uuden vipeltävän elämän jonkun muun aivokuorella. Ääneen tai hiljaa luettuna. Viehättävä juttu!
Koulussa ainekirjoitus olikin yksi parhaista asioista aina lukion loppuun asti. Olipa sellainenkin kausi, että testailin, miltä oma teksti näyttää painettuna. Kirjoitin maakunnan ja seutukunnan lehtiin mielipidekirjoituksia milloin mistäkin asiasta, esimerkiksi maidon hinnan kehityksestä ja joulukuusen merkityksestä. Siihen aikaan oli mahdollista kirjoittaa nimimerkillä ja kirjoituksista sai palkkion. Sehän oli köyhälle lukiolaiselle mukava lisätienesti.
Mielessä pyöri joskus nuorena myös kirjan kirjoittaminen, mutta tekstiä ei vaan alkanut syntyä. Ei edes pikku novellia! Vuosien myötä tuli sen sijaan kaikenlaista muuta ihanaa, kuten puoliso ja lapsia, opiskelua ja työtä, asuntovelkaa ja lisää työtä ja sitä rataa. Kirjoittaminen jäi kymmeniksi vuosiksi, unohtui täysin. Elämän tuskallisimpien hetkien aikana tosin runosuoni on avautunut hetkeksi ja pullauttanut muutaman runon ja mennyt saman tien kiinni. Vasta viime vuosina olen kirjoitellut Facebookissa joitakin juttuja arkielämästä ja muistellut menneitä.
Kun nyt olen lupautunut blogistiksi, olen tosipaikan edessä. Lupaus pitää pitää, kuten lapset välillä muistuttelevat. Hankalinta tässä hommassa taitaa olla aloittaminen. Jos ei tiedä, mistä aloittaa, niin ei tule loppuakaan. Toinen hankala homma on tarjonnan ja kysynnän oletettu kohtaanto-ongelma. Jos kirjoitan niistä asioista, jotka kiinnostavat itseäni, niin kiinnostavatko ne muita? Toisaalta: jos kirjoitan niistä asioista, joiden ajattelen kiinnostavan lukijoita, niin tuleeko tekstistä jäykkä ja väkisin väännetty – vähän niin kuin pakkoruotsia suomeksi?
Oma haasteensa on myös siinä, saanko sanat sellaiseen järjestykseen, että niitä on kiva lukea ja haluamani asia tulee ymmärretyksi. Sanoilla kun on sellainen jännä ominaisuus, että tietyssä järjestyksessä ne asettuvat mielikuvaksi mukavammin kuin jossain muussa järjestyksessä. Sama koskee sanojen merkitystä. Jossain yhteydessä jokin sana saa aivan eri merkityksen kuin toisessa. Tähän sanojen järjestykseen ja merkitykseen kiinnitän huomiota sekä lukiessani että kirjoittaessani. Ne kun ovat kohdillaan, teksti imee kuin akanvirta!
Haluaisin asetella sanat mukavasti ja lähestyä tulevissa blogeissani ihmisiä lauseilla, jotka ilahduttavat ja rohkaisevat, pysähdyttävät ja saavat ajattelemaan, herättävät muistoja ja saavat aikaan uteliaisuutta. Mielelläni asettelisin sanat sellaiseen järjestykseen, että mahdollisimman moni jaksaisi lukea niistä muodostuvia ajatuksia.
Aion kirjoittaa ainakin lähelläni olevista tavallisista asioista. Aion kirjoittaa luonnosta pakkasen kourissa, sateen kastelemana ja auringon hehkussa ja ajan kulusta peilaten lapsuuden muistoista nykyisyyteen. Aion kirjoittaa elämän ilosta ja surustakin, koska ilo erottuu parhaiten surua vasten. Kirjoitan varmaan jotain työstä ja harrastuksista. Saatanpa kirjoittaa sellaistakin, johon liittyy toiveita ja haaveita, ja ehkä jokin ajankohtainen ilmiö yhteiskunnassa saa myös oman juttunsa.
En ole varma, kirjoitanko sellaisista asioista, joista en mitään ymmärrä, kuten maailmankaikkeuden rajattomuudesta ja gravitaatiosta. Miksipä ei toisaalta niistäkin, jos ei muuten niin Havukka-ahon ajattelijan otteella? Luojan työt kaikkinensa ansaitsevat tutkimista ja selittämistä, mutta ennen kaikkea ihailua ja ihmettelyä!
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys