JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Pääkirjoitukset

Ahdistus kuuluu elämään

Pääkirjoitukset
16.10.2024 6.00

Juttua muokattu:

14.10. 14:02
2024101414025720241016060000

Tä­män leh­den nuor­ten­lii­te Kap­säk­ki kä­sit­te­lee ah­dis­tus­ta. Ai­he on va­li­tet­ta­van ajan­koh­tai­nen, sil­lä tuo­reen ky­se­ly­tut­ki­muk­sen mu­kaan nuor­ten, eri­tyi­ses­ti tyt­tö­jen, ah­dis­tu­soi­reet ovat sel­väs­sä kas­vus­sa. Tu­run yli­o­pis­ton Las­tenp­sy­ki­at­ri­an tut­ki­mus­kes­kuk­sen teet­tä­män ky­se­lyn mu­kaan ah­dis­tu­nei­suu­soi­rei­ta koki vii­me vuon­na 31 pro­sent­tia 13–16-vuo­ti­ais­ta ty­töis­tä. Myös poi­kien ah­dis­tus­ko­ke­muk­set ovat li­sään­ty­neet, mut­ta muu­tos on tyt­tö­jä vä­häi­sem­pää.

Se­lit­tä­viä syi­tä, en­nal­ta­eh­käi­se­viä toi­mia ja hoi­to­muo­to­ja mie­ti­tään eri ta­hoil­la. Sa­mal­la kes­kus­tel­laan kii­vaas­ti­kin sii­tä, mi­ten mie­len­ter­vey­den hoi­ta­mi­seen osoi­te­tut re­surs­sit laa­haa­vat tar­pei­siin näh­den jäl­jes­sä. Nuor­ten li­sään­ty­nei­den ah­dis­tu­soi­rei­den syik­si on esi­tet­ty muun mu­as­sa äly­pu­he­lin­ta, eri­tyi­ses­ti so­mea; eri­lai­sia uh­ka­ku­via, ku­ten so­tia ja il­mas­ton­muu­tos­ta sekä me­nes­tys­tä ko­ros­ta­vaa yh­teis­kun­taa, joka luo jo var­hain ko­vat pai­neet me­nes­tyk­sel­le.

Ah­dis­tus on ih­mi­sel­le nor­maa­li, ohi­me­ne­vä tun­ne­ti­la, mut­ta mi­kä­li se pit­kit­tyy ja al­kaa hai­ta­ta elä­mää, tar­vi­taan am­mat­ti­lai­sen apua. It­se­hoi­to­na voi toi­mia lem­peä puhe it­sel­le ja sen hy­väk­sy­mi­nen, et­tä vä­lil­lä ah­dis­taa. Ku­ten nuo­ret Kap­sä­kin puo­lel­la ker­to­vat, ah­dis­tuk­ses­sa aut­ta­vat lä­hei­set, joil­le pu­hua asi­as­ta. Moni nuo­ri nos­taa esiin myös hy­vän mu­sii­kin tai luon­nos­sa liik­ku­mi­sen. Nuo­ria on aut­ta­nut myös ru­koi­le­mi­nen, ah­dis­tuk­se­nai­hei­den tuo­mi­nen Tai­vaan Isän tie­toon ja nii­den jät­tä­mi­nen hä­nen kan­net­ta­vak­seen.

Ah­dis­tus on tut­tu tun­ne jo Raa­ma­tun ajoil­ta. Lu­kui­sis­sa Raa­ma­tun koh­dis­sa pu­hu­taan ah­dis­tuk­ses­ta, sitä ai­heut­ta­vis­ta ti­lan­teis­ta ja ah­dis­tuk­ses­ta va­pau­tu­mi­ses­ta. Kaut­ta Raa­ma­tun käy sel­väk­si, et­tä ah­dis­tus kuu­luu ih­mi­sen osaan, sitä koki myös ih­mi­sek­si syn­ty­nyt Ju­ma­lan Poi­ka. Toi­saal­ta Raa­ma­tus­sa muis­tu­te­taan loh­dul­li­ses­ti, et­tä ah­dis­tuk­sen ajat­kin jää­vät ker­ran taak­se, kun tä­män elä­mä päät­tyy. ”Ja ker­ran väis­tyy myös ah­dis­tus kuin us­va au­rin­gon al­ta. On ym­pä­ril­läm­me kirk­kaus ja tai­vaan kun­nia, val­ta. (SL 119:6.)