Kirkkovuodessa Lähimmäisen sunnuntain tekstit pysäyttävät ihmisen pohtimaan uskon ja arjen valintojen suhdetta. Evankeliumissa Jeesus opettaa oikean sydämentilan merkitystä ihmisen antaessa omastaan muiden hyväksi. Köyhän lesken ropo uhriarkkuun oli enemmän kuin siihen laitetut suuret rahat. Jeesuksen mukaan köyhä leski antoi ”kaiken mitä hänellä oli, kaiken mitä hän elääkseen tarvitsi” (Mark. 12:44). Olisiko aikamme ihmisellä valmiutta samaan?
Raamattu opettaa monessa kohdassa uskon ja lähimmäisenrakkauden kuuluvan yhteen. Usko taas opettaa rakastamaan lähimmäistä, ei vain ajatuksen ja asenteen tasolla, vaan konkreettisesti, arjen elämässä. Apostoli Johannes toteaa tästä: ”Jos joku, jonka toimeentulo on turvattu, näkee veljensä kärsivän puutetta mutta sulkee häneltä sydämensä, kuinka Jumalan rakkaus voisi pysyä hänessä? Lapseni, älkäämme rakastako sanoin ja puheessa, vaan teoin ja totuudessa.” (1. Joh. 3:17–18.)
Hyvinvointi ei jakaudu tasaisesti yhteiskunnassamme, vaikka edellä olevasta Raamatun kuvauksesta on pitkä aika. Suomessa asiat ovat verraten hyvin, mutta keskellämme on yhä puutetta kärsiviä ihmisiä. Eriarvoisuus väestöryhmien välillä näkyy lähes kaikilla hyvinvoinnin ja terveyden alueilla. Tulotasolla, koulutustaustalla ja ammatilla on selvä yhteys hyvinvointiin ja terveyteen. Huono-osaisuus ja pahoinvointi puolestaan voivat kasautua tiettyihin väestöryhmiin (THL, 8.3.2024). Kristillisestä näkökulmasta kysymys ei ole pelkästään yhteiskunnallinen, vaan myös kristityn lähimmäisenrakkauteen kuuluva.
Jumalan sanan opetus ei edelleenkään erota uskoa ja elämää toisistaan. Vaikka yksittäinen ihminen ei voi muuttaa koko maailmaa, hän voi helpottaa lähimmäisensä taakkaa. Olennaista on, että antaa ja auttaa oikeanlaisella sydämellä. Antamisen ei tule perustua lainomaisesta vaatimukseen, vaan uskoon, rakkauteen ja hyvään mieleen (1. Tim. 6:18, Hepr. 13:16). Se ei ole ansioiden keruuta Jumalan tai ihmisten silmissä. Auttaa voi vaikka tekemällä työtä toisen hyväksi, antamalla omaa aikaansa tai tukemalla taloudellisesti toista ihmistä. Keskellämme on edelleen samanlaisia ihmisiä kuin kerran nähtiin temppelin uhriarkun äärellä. He auttavat vähästä tai paljosta, hiljaisesti, mutta hyvästä sydämestä.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys