Työterveyslaitos järjesti hiljattain avoimen koulutuksen, jossa käsiteltiin mielenterveyden huomioon ottamista työelämässä. Työelämän asiantuntijat nostivat esille elämäntahdin kiihtymisen niin työssä kuin vapaa-ajalla. Nykyihmisen elämä koostuu usein nopeatempoisista palasista, joiden yhteensovittaminen ja kokonaisuuden hallinta tuottaa monelle ongelmia.
Koulutuksessa nousi esiin ajatus ajan mittaamisesta ja optimoinnista. Ihminen hamuaa paljon. Tutkijat ovat sanoittaneet asiaa näin: haluamme enemmän elämää ennen kuin kuolemme. Se johtaa jatkuvaan juoksuun: pitää ehtiä kokea, nähdä ja saavuttaa yhä enemmän. Ja koska aika, jota elämme, tarjoaa monelle siihen myös valtavan määrän mahdollisuuksia, elämä voi alkaa tuntua ahtaalta.
Työelämän tutkijat kuvailivat asioiden liiallisuutta sanoilla elämän ylikuumentuminen, työelämän kiihtyminen ja yleisesti elämän ahtaus. Liiallisuus alkaa aiheuttaa esimerkiksi stressiä, tyytymättömyyttä, hallinnan menettämisen tunnetta ja uupumusta. Ilo arjen pienistä asioista katoaa.
Tarvitaan toimia sekä työssä että vapaalla, jotta tilanne purkautuu ja elämään palautuu tasapaino. Työelämässä työnantajilla on paljon vastuullaan: miten aivoterveydestä huolehditaan, millaiset ovat työolot, saako esihenkilöltä riittävän tuen työhön ja niin edespäin. Vapaa-ajalla ihminen pystyy enemmän itse vaikuttamaan siihen, mitä kaikkea elämään sisältyy.
Mitä Raamattu sanoo ihmisen elämästä, mihin se kannustaa keskittymään ja käyttämään aikaansa? Kokemusten keräämisen sijaan siellä on kehotus taistella hyvä uskon kilvoitus, hoitaa tehtävänsä nuhteettomasti, pitää huolta lähimmäisistä ja ennen kaikkea säilyttää uskon lahja, jotta pääsisi kerran varsinaiseen päämäärään taivaan kotiin. (1. Tim. 6:11–21).
Raamattu on ajankohtainen neuvoessaan ”enemmän elämää ennen kuolemaa” -tavoittelevaa nykyihmistä: ”Älkää juosko rahan perässä, vaan tyytykää siihen, mitä teillä on” (Hepr. 13:5). Uskovaisen ei tarvitse lastata itseään elämysten, tiedon tai omaisuuden tavoittelulla, sillä mikään näistä asioita ei tuo elämään kestävää perustaa eikä sielunrauhaa. Kuoleman lähestyessä tärkeintä olisi saada todeta: ”Minä olen hyvän kilvoituksen kilvoitellut, juoksun päättänyt, uskon pitänyt” (2. Tim. 4:7).
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Ilmoitukset
Annika Hintsalalle kertomuskirja oli kolmas toimitettava laatuaan. Omasta elämästä löytyy samaistumispintaa yläkouluikäisille suunnattuihin kertomuksiin. – Ensi vuoden syksyllä meillä on neljä lasta yläkoulussa. Sitä palaa tällaisia tekstejä käsitellessä mielessään sinne omaan yläasteaikaan ja siihen, millaista oli olla sen ikäinen.
Anna Hintsala
Nuoret tarttuvat kirjoihin yhä harvemmin. Kannattaako kirjoja enää ylipäätään tehdä? Edessä monta kesää -kokoelman toimittaja Annika Hintsalan vastaus on kyllä. Lukeminen avartaa ajattelua.