Otsikko kuvaa kahdeksatta käskyä ”mitä tulisi tehdä” -muodossa. Tämä käsky liittyy kymmenestä käskystä ehkä läheisimmin arkipäivän elämään. Elämme sosiaalisessa ympäristössä lähes joka hetki. Missä ihmiset kohtaavat, siellä on mahdollisuus voimia antavaan kohtaamiseen. Samoissa tilanteissa on myös riski tulla ohitetuksi tai satutetuksi. Liian usein jälkimmäinen on totta esimerkiksi kouluissa, joissa kiusaaminen on usein ongelma.
Kymmenen käskyä suojelee elämää, lähimmäistä ja myös itseä. Kahdeksannen käskyn opetteleminen kotona perheenjäsenten kesken antaa hyvää pohjaa tulevaisuuteen. Läheiset ja toimivat ihmissuhteet rakentuvat ”hyvän todistuksen lausuminen” varaan, kuten toisen huomioimiseen ja arvostavaan ja ystävälliseen puheeseen. Toisaalta pahan puhuminen muista, sanaton tai sanallinen ivailu tai toisen virheiden osoittelu eivät tuo tekijälleen arvostusta tai kunnioitusta.
Kaupungit, kunnat, seurakunnat ja vapaaehtoistoimijat ovat viime vuosina yhdistäneet voimiansa helpottaakseen erityisesti lasten ja nuorten pahoinvointia. Monin paikoin on järjestetty matalan kynnyksen keskusteluapua, esimerkiksi Walk in -terapian avulla. Toiminta perustuu siihen, että kuka tahansa voi ”kävellä sisään” ja jakaa huoliaan ja murheitaan esimerkiksi lyhytterapiakoulutuksen saaneen henkilön kanssa. Tällaista työtä tekevät ovat kertoneet, että parasta apua monelle nuorelle on kuulla, että he kelpaavat ja ovat arvokkaita omana itsenään. Aikuisen heille antama huomio ja aika ovat merkityksellisiä. Myönteisten asioiden löytäminen itsestä ja tulevaisuudesta antavat toivoa ja elämäniloa. Tässäkin hyvän todistuksen antaminen tuo myönteistä kasvua, kuin kasvin taimelle annettu vesi, valo ja lämpö.
Jeesus antaa esimerkin, kuinka kohdata yksittäinen, usein hädässä oleva lähimmäinen. Jeesus kuuli ja näki yhden ihmisen suurenkin väkijoukon keskellä. Hänellä oli aikaa tälle ihmiselle. Jeesus myös kysyi, mitä ihminen toivoisi hänelle tehtävän ja auttoi tätä (Mark. 10:51). Jeesus hyväksyi seuraansa heikon ja syntisen ihmisen. Hän vapautti heidät synneistä ja antoi heille arvon lähimmäisinä (Luuk. 19:9–10).
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys