Pääsiäisen tapahtumat puhuttelevat Päivämiehen lukijoita. Lehden takasivulla lukijat kertovat, mitä ajatuksia heillä herää tilanteesta, jossa Pietari kielsi kolmesti Jeesuksen. Lukijoiden vastauksissa korostuvat samaistumisen tunteet: noin on käynyt tai voisi käydä minullekin. Toisaalta vastauksista välittyy rukous: kunpa Jumala auttaisi säilymään Jumalan lapsen paikalla valtakunnassaan. Kolmantena nousee esiin Pietarissa ilmennyt oman voiman tunto, joka voi johtaa lankeamiseen.
Pietarin tilanteeseen viitataan jumalanpalveluksen rippiosiossa, synnintunnustuksessa: ”Oi sinä kaikkein armollisin, ristiinnaulittu Herra Jeesus Kristus. Armahda minua, vaivaista syntistä, ja katso puoleeni laupeutesi silmin, niin kuin sinä katsoit Pietariin, ja niin kuin sinä katsoit syntiseen naiseen fariseuksen kodissa ja ryöväriin ristinpuulla.”
Ripissä tunnustetaan oma vajavaisuus ja syntisyys. Samalla vedotaan Jeesuksen armollisuuteen, jota hän ilmensi monissa kohtaamisissaan eläessään maan päällä. Tässä armollisuudessa onkin syntisen ihmisen ainoa toivo. Se riittää ja kestää, vaikka ihminen on perisynnin vaikutuksesta koko elämänsä ajan syntiin lankeavainen, jopa niin, että lankeaa samaan syntiin uudelleen ja uudelleen.
Pietarin esimerkki on tarpeellinen ja terveellinen muistutus tänäkin pääsiäisenä. Ihminen ei ole muuttunut. Pelastus ei ole löydettävissä itseään tutkimalla, paremmaksi kehittymällä tai asennetyötä tekemällä. Oma sisäinen voima ei riittänyt Pietarillakaan, vaikka hän halusi olla uskollinen Herralleen ja Mestarilleen.
Pelastuksekseen ihminen tarvitsee Jeesuksen lempeää katsetta, Jumalan armoa. Se välittyy erehtyväisten ja itsekin anteeksiantamusta tarvitsevien Jumalan lasten kautta ihmiseltä toiselle. Jumalan armo tulee kohdalle evankeliumin sanomassa, joka lupaa, että kaikki on anteeksi ja syntikuorma poissa. Tästä avautuu kirkas pääsiäisaamun näkymä: hauta on tyhjä ja kuolema voitettu. Tie on auki taivaaseen saakka, minullekin.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys