Pyhäinpäivä on sulautuma kahdesta juhlasta, kaikkien pyhien päivästä 1.11. ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivästä 2.11. Siten muistelun kohteena ovat sekä kaikki kristikunnan marttyyrit että muut uskossa Kristukseen kuolleet. Sana pyhä ei kuitenkaan viittaa vain kuolleisiin. Jokainen Kristuksen oma on pyhä (Kirkkokäsikirja).
Pyhäinpäivänä muistetaan poisnukkuneita läheisiä. Kirkoissa sytytetään kynttilät niiden seurakuntalaisten muistolle, jotka ovat vuoden aikana kuolleet. Hautausmaita koristavat monet hautakynttilät. Pyhäinpäivän sanoman äärelle on hyvä pysähtyä Jumalan sanan kuulossa sekä muistojen tai kauniin hengellisen musiikin äärellä.
Ihmisen kuollessa monenlaiset tunteet ja ajatukset ovat läheisillä läsnä. Vanhan tai sairaan ihmisen kuolema saattaa aiheuttaa surun lisäksi myös helpotuksen tunteita. Kuolema tuo vapautuksen sairauden tuomasta kivusta ja kärsimyksestä. Lapsen tai nuoren kuolema tuo mukanaan erityistä surua ja synnyttää monia kysymyksiä. Läheiset saattavat pohtia Jumalan tarkoitusta ja suunnitelmia. Surun keskellä vieraita eivät ole myöskään tyytymättömyyden, epäilyksen tai vihankaan tunteet. Jumalalta on lupa pyytää voimaa jaksamiseen ja menetyksen kestämiseen. Jokaisen ihmisen kohdalla ovat totta psalminkirjoittajan sanat: ”Ennen kuin olin elänyt päivääkään, olivat kaikki päiväni jo luodut” (Ps. 139:16). Jumalan suunnitelmissa on jokaisen syntymä ja kuolema.
Elävä usko ei poista kuoleman tuomaa eronikävää, surua ja kipua. Ihmisen on lupa surra omalla tavallaan. Surun matka on yksilöllinen. Jokainen suree tavallaan eikä oikeaa tai väärää tapaa surra voi määritellä. Surun matkalla tarvitaan myös rinnalla kulkijoita, matkaystäviä, jotka kestävät surun ja tukevat surevaa. Jumalan valtakunnan hoidossa evankeliumin armo tukee ja kantaa myös surussa elävää. Usko antaa toivon ikuisesta elämästä ja uskovaisten jälleennäkemisestä kuoleman jälkeen. Usein uskovaisen kuollessa on läsnä myös kiitollisuus yhdessä eletystä elämästä sekä siitä, että poisnukkunut on siirtynyt uskossa vanhurskasten lepoon.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys