Sisäministeriö on julkaissut lähestyvän itsenäisyyspäivän alla noin sata sivua sisältävän oppaan kriisitilanteiden varalle. Opas on luettavissa kustannussyistä vain verkossa. Opasta ei ole tehty esimerkiksi erityisen sodanuhan vuoksi, vaan se huomioi monenlaiset poikkeavat tilanteet.
Puhetta varautumisesta on pidetty yllä jo muutaman vuoden ajan, ainakin koronapandemian vuosista ja Ukrainan sodan puhkeamisesta saakka. Sisäministeriö painottaa, että jokaisesta kodista pitäisi löytyä esimerkiksi vettä, rahaa, lääkkeitä ja patteriradio vähintään kolmen päivän tarpeisiin.
Varautuminen on kansalaistaito, sillä kriisin sattuessa viranomaisia voidaan tarvita monella eri taholla, eikä apu ole näin ollen heti jokaisen kansalaisen saatavilla. Valmiutta vaativa tilanne voi syntyä vaikkapa pitkistä sähkökatkoista tai häiriöistä pankkipalvelujen toiminnassa. Myös esimerkiksi myrskyt ovat tuttu ilmiö tältäkin syksyltä. Opas tarjoaa tietoa myös pandemian, terrorismin ja sodan varalle.
Sisäministeriö viestittää tuoreessa kriisioppaassa useampaan otteeseen sitä, ettei oppaan julkaisemisella haluta pelotella kansalaisia, vaan opastaa varautumaan erilaisiin uhka- ja häiriötilanteisiin. Varautuminen on ehdottomasti viisasta, sillä varautunutta ei päästä helposti yllättämään.
Kriisitilanteet tai sodat saattavat kehittyä vuosien tapahtumaketjujen seurauksena, mutta siitä huolimatta historia opettaa, ettei ihminen halua uskoa niiden tulemiseen edes ilmeisten merkkien edessä. Tämän vuoksi saattaa varautuminenkin jäädä tekemättä.
Hiljattain vietetty valvomisen sunnuntai muistutti hengellisestä valvomisesta, varuillaan olosta ja varautumisesta. Kriisin tullen kysytään kestävää perustaa. Kristillisiin arvoihin pohjautuvalla yhteiskunnalla on vahva henkinen perusta, kuten Suomen käymät viime sodat osoittivat.
Henkilökohtaisella tasolla vankimman perustan luo usko. Luottamus Jumalaan ei koske vain tätä aikaa, vaan antaa kestävän näkymän minkä tahansa ajallisen vaikeuden edessä: ”Jos veis he henkemme, osamme, onnemme, ne heidän olkohon, vaan meidän iät on Jumalan valtakunta” (VK 170:4).
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys