Alajärven kirkon läheisyydessä kesäseuroja on pidetty jo yli sata vuotta.
Paavo Nenonen
Alajärven kirkon läheisyydessä kesäseuroja on pidetty jo yli sata vuotta.
Paavo Nenonen
Kaarina Höykinpuro ja Eila Pohjonen
Alajärven maakunnallisissa kesäseuroissa muistutettiin, että usko ei perustu mielipiteisiin, vaan Pyhän Hengen opetukseen ja Jeesuksen opettamaan evankeliumiin. Jumala ilmoittaa tahtonsa Raamatussa, joka on kirjoitettu Pyhän Hengen vaikutuksesta.
Alajärven maakunnalliset kesäseurat pidettiin 11.–13. heinäkuuta ja kokosivat noin viisituhatta sanankuulijaa. Alajärven kirkon läheisyyteen sijoittuvalla alueella kesäseuroja on pidetty jo yli sata vuotta. Hyvin pitkään seurat on järjestetty heinäkuun viimeisenä viikonloppuna. Nyt ne olivat ensimmäistä kertaa tällä kohdalla, puolivälissä heinäkuuta. Monet pitivät uutta ajankohtaa erittäin sopivana.
Seurojen tunnus oli “Usko, toivo ja rakkaus”. Sanat on johdettu 1. Kor. 13:13, missä Paavali sanoo: "Niin pysyvät nämä kolme: usko, toivo ja rakkaus. Mutta suurin niistä on rakkaus."
Seurat alkoivat perjantai-iltana jatkuen sunnuntai-iltapäivään. Lauantaina oli viikkomessu, jonka yhteydessä seuravieraat saivat osallistua ehtoollisen viettoon. Seuraviikonloppu oli kesän lämpimin, iltapäivisin oli noin 30 astetta. Seuroissa Jumalan sanaa ja armoevankeliumia kuulutti kolmetoista eri sananpalvelijaa.
Viidellä leivällä ja kahdella kalalla
Perjantai-iltana ensimmäisen puheen pitänyt Rauhanyhdistyksen puheenjohtaja Matti Hirvelä toivotti seuravieraat tervetulleiksi ja kertoi Alajärven seurojen historiasta. Seurapuheen aiheeksi hän luki Matt. 14:13–21. Teksti kertoo ruokkimisihmeestä, kuinka Jeesus ruokki viidellä leivällä ja kahdella kalalla monituhatpäisen kansanjoukon.
Hirvelä vertasi sitä tämän päivän ruokkimisihmeeseen. Kuinka puhuja tulee paikalle itse tyhjänä luottaen kuin lapsi, että Jumala antaa oikeita sanoja. Näin pienin eväin koko seurakansa tulee ruokituksi.
Hirvelä muistutti, kuinka Jumalan seurakunta on rakennettu lujalle perustalle, jossa saa olla hyvässä turvassa.
– Sielunvihollinen on vihainen uskovaisten veljelliselle rakkaudelle ja on jo luomiskertomuksessa yrittänyt kylvää ihmisiin maailmanrakkautta valhesaarnoillaan. Se on tänä päivänäkin yhtä ovela. Se kyselee vieläkin: ”Onko Jumala todella niin sanonut”, hän totesi.
Katuvalle kuuluu armo
Sunnuntain jumalanpalveluksessa liturgina toimi Alajärven seurakuntapastori Mari Pulkkinen ja saarnan piti Tapani Kirsilä, Rauhanyhdistyksen soitin- ja lauluryhmä avusti musiikissa. Lukukappaleet luki Riitta Isotalo ja esirukouksen oli laatinut Sakari Joensuu.
Sunnuntain aiheena oli armo ja armahtaminen. Saarnatekstiksi Tapani Kirsilä luki Luuk. 6:36–42, jossa Jeesus neuvoo monin esimerkein, miten tulisi suhtautua muihin ihmisiin. Edellä Jeesus oli antanut kultaisen säännön. Jeesus opettaa armahtamaan jopa vihollisia ja heitäkin, jotka pilkkaavat elävää uskoa. Kirsilä totesi sen olevan ihmismielelle vaikeaa.
– Omasta voimastamme emme voi, mutta usko saa toimimaan ja rakkaus näkemään vaivaa. Ajallisen elämän suurin lahja on usko. Sitä ei olisi, ellei Jumala olisi ensin armahtanut meitä, hän muistutti.
Kirsilä totesi, että parannuksen armon saaneesta uskovaisesta tulee Jumalan sanan, elävän veden lähde.
– Hän haluaa jakaa siitä muille. Jumalan lapsella ei ole halu tuomita ketään. Rippikoulussa oli kerran kysytty, onko Jumalan lapsella vihollisia. Meidän puoleltamme emme pidä ketään vihollisena, Kirsilä sanoi.
– Kun Jumalan sanalla herätetään tuntoa, se saatetaan tänä aikana mieltää henkiseksi väkivallaksi. Nykyään sanotaan, että Raamattua pitäisi tulkita aina ajan mukaan, hän jatkoi.
Kirsilä muistutti, kuinka pitäisi päinvastoin kysyä, onko Jumalan tahto ja Pyhän Hengen totuus muuttunut.
– Surullista on, että tänä aikana sitä rohjetaan muuttaa. Kuin ajateltaisiin, että Pyhä Henki on opettanut väärin. Pyhä Henki ei koskaan sodi itseään vastaan. Jumala ilmoittaa tahtonsa Raamatussa, joka on kirjoitettu Pyhän Hengen vaikutuksesta, Kirsilä sanoi.
– Jumalan sana on hiomakivi, joka hioo meistä synnin särmiä. Emme me saa hioa Jumalan sanaa mieleiseksemme, hän korosti.
Kirsilä kertoi Jeesuksen opettaneen: Älkää julistako ketään syylliseksi, vaan päästäkää vapaaksi sekä älkää tuomitko näkemisen perusteella.
– Vaikka olisi esimerkiksi alkoholisoitunut, niin aina sieltä löytyy ihminen. Hän ei ole vaan jaksanut elämän vaikeuksien keskellä. Eräs pieni poika oli sanonut nähtyään tällaisen henkilön: "Eihän sitä tiedä, vaikka se saisi parannuksen armon." Se oli oikea tuomio lapsen suusta. Katuvalle kuuluu aina armo, Kirsilä painotti.
Jeesus tyynnyttää sydämen myrskyt
Lasten riemukas laulu kirkossa aloitti pyhäkoulun, jonka piti Petri Kotilainen. Aluksi hän kysyi, pelottiko tulla pyhäkouluun. Yhtään kättä ei noussut. Sitten hän luki Raamatusta tutun kertomuksen, jossa Jeesus taltutti myrskyn. Jeesus oli nukahtanut veneessä ennen kuin myrsky nousi. Myrskyn jatkuessa opetuslapset pelkäsivät ja herättivät Jeesuksen. Jeesus nousi seisomaan veneessä ja sanoi myrskylle: "Vaikene!" ja opetuslapsille: ”Älkää pelätkö."
– Näitä samoja sanoja Taivaan Isä haluaa sanoa nytkin ja tämän vuoksi haluamme yhä uudelleen tulla pyhäkouluun niitä kuulemaan. Samoin kuin Jeesus tyynnytti myrskyn, hän tyynnyttää myös sydämemme myrskyt yhä uudestaan, Kotilainen kertoi.
– Näin meidän veneemme kohti taivaan kotia pysyy pinnalla elämän tuomissa myrskyissä ja koettelemuksissa, hän rohkaisi.
Koko pyhäkouluväki, vanhemmat sekä mummut ja papat saivat yhdessä lasten kanssa kuulla turvallisen sanoman: synnit saa uskoa anteeksi. Lopuksi lausuttiin yhdessä muistolause, joka kuului: “Jeesus auttaa hädässä.”
Jumalan sanan muuttumattomuudesta muistutettiin vielä päätösseuroissakin, kun Raimo Hautamäki muistutti, että usko ei perustu ihmisten mielipiteisiin. Uskovaiset uskovat niin kuin Jumalan Pyhä Henki opettaa ja siihen samaan evankeliumiin, jota Jeesus opetti: ihminen saa uskoa kaikki syntinsä anteeksi Herran Jeesuksen nimessä ja veressä.
Seuravieraiden haastatteluja luettavissa 23. heinäkuuta ilmestyvästä Päivämiehestä.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Ilmoitukset
Ajankohtaiskirja 2025 ottaa Jumalan sanan pohjalta kantaa moniin aikamme keskusteluissa esille tuleviin kysymyksiin.
Kertomuksia taitekohdista, joissa tehdään elämän suurimpia ratkaisuja: Mihin joukkoon haluan kuulua?