JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Kantti-koulutuksesta rohkeutta työelämään

Uutiset
30.12.2023 9.00

Juttua muokattu:

28.12. 13:59
2023122813594620231230090000
– Olemme oppineet myös paljon sellaista, mitä emme odottaneet, iloitsevat Ida Pohjonen ja Sara Ranta.

– Olemme oppineet myös paljon sellaista, mitä emme odottaneet, iloitsevat Ida Pohjonen ja Sara Ranta.

Timo Kinnunen

– Olemme oppineet myös paljon sellaista, mitä emme odottaneet, iloitsevat Ida Pohjonen ja Sara Ranta.

– Olemme oppineet myös paljon sellaista, mitä emme odottaneet, iloitsevat Ida Pohjonen ja Sara Ranta.

Timo Kinnunen

An­ni Lai­ti­la

Reis­jär­vi

Kant­ti-kou­lu­tuk­sen mer­kit­tä­vä koh­de­ryh­mä on pit­kään ko­to­na lap­si­per­he­ar­kea pyö­rit­tä­neet ai­kui­set. Kou­lu­tuk­seen liit­ty­vät teh­tä­vät aut­ta­vat nä­ke­mään vah­vuuk­sia ja aja­tus­työ sel­keyt­tää tu­le­vai­suut­ta.

Työ­i­käi­sil­le ai­kui­sil­le työ­e­lä­mään tai opin­toi­hin siir­ty­mi­seen ja oman po­lun löy­tä­mi­seen kan­nus­ta­va Kant­ti-kou­lu­tus jär­jes­tet­tiin jo toi­sen ker­ran Reis­jär­ven kris­til­li­sel­lä opis­tol­la. In­nos­tu­nut jouk­ko ko­koon­tui päät­tä­mään syk­syn 2023 kou­lu­tus­ta Reis­jär­vel­lä 14.–15. jou­lu­kuu­ta.

Jy­väs­ky­lä­läi­nen Sara Ran­ta ja uu­rais­lai­nen Ida Poh­jo­nen ovat kii­tol­li­sia ku­lu­neen syk­syn opin­nois­ta. Ran­ta on ol­lut pit­kään ko­ti­äi­ti­nä, ja en­nen kou­lu­tus­ta hän on al­ka­nut kur­kis­tel­la pe­sän reu­nal­ta tu­le­vai­suu­teen.

– Olim­me lop­pu­ke­säs­tä mök­ki­lo­mal­la mie­he­ni kans­sa ja sin­ne su­muis­ten aja­tus­ten kes­kel­le su­ku­lai­sen soit­ta­ma suo­sit­te­lu­pu­he­lu Kant­ti-kou­lu­tuk­ses­ta in­nos­tut­ti mu­kaan, Ran­ta muis­te­lee kii­tol­li­se­na.

Vas­ta alaa vaih­ta­nut Poh­jo­nen kuu­li Kant­ti-kou­lu­tuk­ses­ta opis­to­seu­rois­sa.

– Kiin­nos­tuin digi-ja vies­tin­tä­tai­to­jen ke­hit­tä­mi­ses­tä, hän ker­too.

Vah­vis­tus­ta ja roh­kai­sua

Kou­lu­tuk­seen kuu­luu opin­to­ja lä­hi­jak­soil­la opis­tol­la ja verk­ko-opin­to­ja ko­to­na. Tär­keim­pi­nä mie­leen ovat jää­neet vie­rai­li­joi­den Ura­ta­ri­nat ja opin­to-oh­jaa­jan hen­ki­lö­koh­tai­nen ta­paa­mi­nen. Syk­syn ai­ka­na on teh­ty muun mu­as­sa CV ja port­fo­lio.

Teh­tä­vien myö­tä nai­set ovat op­pi­neet käyt­tä­mään eri­lai­sia tie­to­ko­ne­oh­jel­mia, roh­kais­tu­neet esiin­ty­mi­ses­sä ja saa­neet tie­toa opis­ke­lun ja työ­e­lä­män vaih­to­eh­dois­ta. Digi- ja vies­tin­tä­tai­dot ovat vah­vis­tu­neet niin, et­tä eri­lais­ten pal­ve­lu­jen ja työn­ha­kuun tar­vit­ta­vien do­ku­ment­tien te­ke­mi­nen on­nis­tuu.

– Olem­me op­pi­neet myös pal­jon sel­lais­ta, mitä em­me odot­ta­neet, iloit­se­vat Ran­ta ja Poh­jo­nen.

Van­hem­muu­den tai­dot nä­ky­vik­si

Kant­ti-kou­lu­tuk­sen yk­si mer­kit­tä­vä koh­de­ryh­mä ovat pit­kään ko­to­na lap­si­per­he­ar­kea pyö­rit­tä­neet työ­i­käi­set ai­kui­set. Ran­ta ker­too ko­ke­neen­sa, et­tä ison per­heen äi­ti­nä kou­lu­tuk­seen oli help­po tul­la. Opet­ta­jat ovat kan­nus­ta­neet huo­maa­maan ko­ti­äi­tiy­den tuo­mia tai­to­ja.

– En ol­lut ai­em­min ta­jun­nut, mitä kaik­kea olen ko­ti­äi­ti­nä op­pi­nut. Esi­mer­kik­si or­ga­ni­soin­ti­ky­ky on ke­hit­ty­nyt, ker­too Ran­ta.

Kurs­sin yh­te­nä opet­ta­ja­na toi­mii Timo Kin­nu­nen.

– Ko­ti­äi­ti ei vält­tä­mät­tä saa työs­tään pal­jon kii­tos­ta. Kant­ti-kou­lu­tuk­ses­sa voim­me ava­ta sil­miä sil­le hy­väl­le, mitä ko­ti­äi­tiy­den vuo­det ovat opet­ta­neet, hän ker­too.

Uu­si Kant­ti-kou­lu­tus al­kaa taas tam­mi­kuus­sa. Kou­lu­tuk­sen ai­ka­na ver­tais­tu­en, opet­ta­jien, opin­to-oh­jaa­jan ja ura­ta­ri­noi­den avul­la ke­hi­te­tään it­se­tun­te­mus­ta sekä löy­de­tään omat vah­vuu­det ja roh­keus men­nä koh­ti omia unel­mia.

Nai­set suo­sit­te­le­vat opis­ke­lua kai­kil­le, joi­den tu­le­vai­suus näyt­tää su­mui­sel­ta. Kou­lu­tus on Ope­tus- ja kult­tuu­ri­mi­nis­te­ri­ön ra­hoit­ta­ma ja osal­lis­tu­jil­le mak­su­ton. Li­sä­tie­to­ja tam­mi­kuus­sa al­ka­vas­ta kou­lu­tuk­ses­ta löy­tyy Reis­jär­ven kris­til­li­sen opis­ton verk­ko­si­vuil­ta (rkro­pis­to.fi).

Lue en­si vii­kon Päi­vä­mie­hes­tä, mil­lai­nen il­ma­pii­ri kou­lu­tus­ryh­mäs­sä oli ja mi­ten Poh­ja­nen ja Ran­ta kou­lu­tuk­sen ko­ki­vat.

3.5.2024

Maa, kohota Herralle riemuhuuto! Iloitkaa ja riemuitkaa, laulakaa ja soittakaa! Ylistäkää Herraa harpun sävelin, soittakaa ja laulakaa! Ps. 98:4–5

Viikon kysymys