JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Kasvava avun tarve synnyttää haasteita avustustoiminnalle

Uutiset
5.12.2023 10.20

Juttua muokattu:

5.12. 10:25
2023120510255620231205102000
Pekka Sipilä keskusteli nuorten ja lasten kanssa koulunkäynnistä Keniassa.

Pekka Sipilä keskusteli nuorten ja lasten kanssa koulunkäynnistä Keniassa.

Kuva haastateltavalta

Pekka Sipilä keskusteli nuorten ja lasten kanssa koulunkäynnistä Keniassa.

Pekka Sipilä keskusteli nuorten ja lasten kanssa koulunkäynnistä Keniassa.

Kuva haastateltavalta

Päi­vä­mies

SRK:n hu­ma­ni­taa­ri­nen avus­tus­toi­min­ta pe­rus­tuu täy­sin ih­mis­ten ja yh­tei­sö­jen lah­joi­tuk­siin. Avun tar­ve kas­vaa tu­le­vi­na vuo­si­na voi­mak­kaas­ti.

– SRK:n avus­tus­toi­min­ta koh­dis­tuu yk­si­lö­ta­sol­la hä­däs­sä ole­vil­le ih­mi­sil­le ja per­heil­le. Täs­sä suh­tees­sa toi­min­tam­me poik­ke­aa mo­nis­ta muis­ta avus­tus­jär­jes­töis­tä, ker­too SRK:n hu­ma­ni­taa­ri­sen avun toi­mi­kun­nan pu­heen­joh­ta­ja Pek­ka Si­pi­lä.

Avus­tuk­sel­la lap­sil­le kou­lu­tus­ta

Si­pi­lä ker­too Af­ri­kan mais­sa kou­lun­käyn­nin ja ter­vey­den­huol­lon ole­van mak­sul­li­sia. Jos lap­sen lu­ku­kau­si­mak­su­ja ei ole mak­set­tu, lap­si ei saa men­nä kou­luun. Use­as­ti ky­lien ja kau­pun­kien ka­duil­la nä­kee­kin ar­ki­päi­vi­sin lap­sia kou­lu­ai­ka­na.

– Hei­dän van­hem­mil­lan­sa ei ole ra­haa lu­ku­kau­si­mak­sui­hin.

Sai­raan­hoi­to on myös mak­sul­lis­ta. Tut­ki­muk­set, hoi­dot ja lääk­keet tu­lee mak­saa etu­kä­teen. Vas­ta sit­ten saa hoi­don.

– Mo­nen­lai­set ti­lan­teet elä­mäs­sä, ku­ten työt­tö­mäk­si jää­mi­nen, sai­ras­tu­mi­nen, lä­hei­sen me­net­tä­mi­nen, kui­vuus, tul­vat ja epi­de­mi­at ai­heut­ta­vat joko tu­lo­jen me­net­tä­mi­sen tai en­na­koi­mat­to­mia kus­tan­nuk­sia. Täl­löin ra­hat ei­vät rii­tä ruo­kaan.

Edel­lä mai­nit­tu­jen yk­si­lö- tai per­he­ta­son on­gel­mien vuok­si SRK:n avus­tus­toi­min­ta on kes­kit­ty­nyt tur­vaa­maan las­ten ja nuor­ten kou­lun­käyn­tiä, aut­ta­maan kus­tan­nus­ten kat­ta­mi­seen sai­rauk­sien ja ta­pa­tur­mien hoi­dos­sa sekä tur­vaa­maan per­heen ruo­an saan­tia.

Avun tar­ve kas­vaa

Hu­ma­ni­taa­ris­ta avus­tus­toi­min­taa teh­dään Si­pi­län mu­kaan or­ga­ni­soi­dus­ti pai­kal­lis­ten toi­mi­kun­tien kans­sa yh­teis­työs­sä. Täl­lä het­kel­lä hu­ma­ni­taa­ri­sen avun toi­mi­kun­nat ovat Ke­ni­as­sa ja Gam­bi­as­sa.

– Sier­ra Le­o­nes­sa on val­ta­kun­nal­li­ses­ti re­kis­te­röi­ty kirk­ko ja siel­lä on ta­voit­tee­na aloit­taa hu­ma­ni­taa­ri­nen avus­tus­toi­min­ta en­si vuon­na, hän ker­too.

Hu­ma­ni­taa­ri­sen avus­tus­toi­min­nan pii­ris­sä ole­vien ih­mis­ten mää­rä on kas­va­nut ja tu­lee tu­le­vi­na vuo­si­na kas­va­maan voi­mak­kaas­ti.

– Täs­tä syn­tyy suu­ria haas­tei­ta avus­tus­toi­min­nal­le muun mu­as­sa ta­lou­del­li­ses­ti ja pai­kal­lis­ten hen­ki­lö­re­surs­sien osal­ta. Li­säk­si maa­il­man­laa­jui­nen inf­laa­tio ai­heut­taa omat pai­neen­sa. Lah­joi­tus­va­ro­jen tar­ve tu­lee siis kas­va­maan.

Va­paa­eh­tois­työ kes­ki­ös­sä

Käy­tän­nön avus­tus­työs­sä mu­ka­na ole­vat te­ke­vät pal­ka­ton­ta va­paa­eh­tois­työ­tä.

– Pai­kal­lis­ten toi­mi­kun­tien jä­se­net te­ke­vät va­paa­eh­tois­työ­tä usei­ta päi­viä kuu­kau­des­sa ja jou­tu­vat mat­kus­ta­maan pit­ki­ä­kin mat­ko­ja sel­vit­tä­es­sään ih­mis­ten avun tar­pei­ta.

Li­sä­tie­to­ja SRK:n hu­ma­ni­taa­ri­sen avun toi­min­nas­ta: https://srk.fi/fi/tue-toi­min­taa/tue-la­he­tys­ty­o­ta/

3.5.2024

Maa, kohota Herralle riemuhuuto! Iloitkaa ja riemuitkaa, laulakaa ja soittakaa! Ylistäkää Herraa harpun sävelin, soittakaa ja laulakaa! Ps. 98:4–5

Viikon kysymys