Eero Kukko (vas.), Anni Jokelainen, Merja Saulamaa, Mari Anttila ja Jukka Palola suunnittelivat Maitoisten opistokampuksen tulevaa toimintaa Jämsän Kr. Kansanopistolla.
Iina Rentola
Eero Kukko (vas.), Anni Jokelainen, Merja Saulamaa, Mari Anttila ja Jukka Palola suunnittelivat Maitoisten opistokampuksen tulevaa toimintaa Jämsän Kr. Kansanopistolla.
Iina Rentola
Inkariina Tyni, Anni Kaisto ja Elina Koivu
Jämsä
Maitoisten opistokampuksen uudet opettajat lähtevät innostuneina tehtäviinsä.
Jämsän Kr. Kansanopistolla pidettiin 22. maaliskuuta ensi kertaa tapaaminen, jossa suunniteltiin Maitoisten opistokampuksen toimintaa. Kokousta veti opistokampuksen tuleva pedagoginen rehtori Eero Kukko. Tarkoituksena oli avata opistotyön merkityksellisyyttä ja ainutlaatuisuutta sekä suunnitella tulevan lukuvuoden kulkua.
Kukko korostaa, että opistotyö sisältää paljon sellaista kasvatustyötä, joita muissa kouluissa ei ole. Opistossa henkilökunta toimii kuin varahuoltajina varsinkin niille, joiden koti on kaukana opistolta.
– Puheenvuoroista jäi mieleen se, miten kaikki sanoivat, että on mukavaa tulla yhdessä tekemään tätä työtä. Tämä on yhteistyötä ja tarvitsemme toinen toisiamme, Kukko kertoi.
Eero Kukko on toiminut pitkään Jämsän opistossa samassa työtehtävässä musiikinopettajana, joten työtehtävän vaihtaminen tuntuu innostavalta. Iloa tuovat myös tuoreet, innostuneet opettajat ja mahdollisuuksien määrä.
Yhteistyötä nuorten kanssa
Anni Jokelainen aloittaa syksyllä digitaalisen suunnittelun ja luovuuden linjan opettajana.
– On innostavaa päästä avaamaan ihan uusi opistovuosilinja. Viime vuosina olen itsekin tutustunut digitaaliseen suunnitteluun ja valmistukseen. Luokanopettajan opinnoissa olen käynyt vastaavan sivuaineen, jossa opiskelimme graafista suunnittelua, koodaamista ja 3D-tulostimen käyttöä, hän kertoo.
Jokelainen odottaa erityisesti opiskelijoiden kohtaamista.
– Olen jo omasta opistovuodestaan asti ajatellut, että olisi hauskaa olla töissä opistolla. On myös mukavaa päästä kehittämään omia taitojaan ja jakamaan innostustaan muille.
Yrittäjyyden ja palvelujen linjaa tulee vetämään Merja Saulamaa.
– Meillä on älyttömän hyvä suunnitteluporukka. On kivaa olla uuden edessä, ja päästä rakentamaan jotain aivan uutta. Toisaalta kun edessä on tyhjä pöytä, on itse aika isoissa saappaissa, Saulamaa pohtii.
Erityisesti hän odottaa nuorten kanssa yhteistyön tekemistä. Yrittäjyyslinja onkin aivan erityinen. Kaikki aloitetaan tyhjästä, eikä tekemiselle ole mitään valmista sapluunaa.
– Olen työskennellyt lähes koko uransa nuorten parissa, ja opisto on minulle rakas, Saulamaa toteaa.
Kohtaamisen tärkeys
Kasvatus- ja ohjausalan linjaa tulee opettamaan Mari Anttila. Anttila odottaa opistovuoden rakentumista, ja erityisesti sitä, että pääsee kohtaamaan ja tutustumaan omiin linjalaisiinsa. Kokonaisuutena opistovuosi ja sen suunnittelu tuntuu inspiroivalta. Työssä Anttilalle on tärkeää, että suorituskeskeisyyden korostaminen jää sivummalle, ja nuorten kohtaaminen saisi enemmän tilaa.
– Tottakai vähän jännittää, kun kyseessä on uusi opisto, ja työtehtävä tuntuu niin merkitykselliseltä.
Anttila odottaa opistolaisten kohtaamisen lisäksi työyhteisöä, ja sen yhteishengen rakentumista sekä opistoperheen tuntua.
– Työkaverit vaikuttaa tosi huipuilta!
Lisäksi Maitoisten opistokampukselle luonto- ja erätaitojen linjan opettajaksi tulee Benjam Jyrinki. Hän ei päässyt paikan päälle, mutta kertoo puhelimitse kokevansa suurta innostusta työn ja rakkaan harrastuksen yhdistämisestä.
– Toivoisin, että myös nuoret näkevät Maitoisten ensimmäisen opistovuoden mahdollisuutena kokea jotain aivan uutta ja ainutlaatuista.
Ensi viikolla ilmestyvästä lehdestä löytyy lisää tietoa muun muassa Maitoisten opistokampuksella aloittavasta neljästä oppivelvollisuuskoulutuksen linjasta.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Ilmoitukset
Annika Hintsalalle kertomuskirja oli kolmas toimitettava laatuaan. Omasta elämästä löytyy samaistumispintaa yläkouluikäisille suunnattuihin kertomuksiin. – Ensi vuoden syksyllä meillä on neljä lasta yläkoulussa. Sitä palaa tällaisia tekstejä käsitellessä mielessään sinne omaan yläasteaikaan ja siihen, millaista oli olla sen ikäinen.
Anna Hintsala
Nuoret tarttuvat kirjoihin yhä harvemmin. Kannattaako kirjoja enää ylipäätään tehdä? Edessä monta kesää -kokoelman toimittaja Annika Hintsalan vastaus on kyllä. Lukeminen avartaa ajattelua.