Mika Mutanen
Usein kuulee sanottavan, että ihmiselle ei anneta taakkaa enempää kuin hän jaksaa kantaa. Tiedän kokemuksesta, että murheen ja surun painaessa kohtuuttomasti sanonta voi tuntua kovalta ja lohduttomalta. Enhän minä jaksanutkaan kantaa taakkojani, vaan vajosin aivan pohjalle saakka! Olenko minä Jumalan hylkäämä ihminen? Miksi Jumala on vienyt minulta kaikki voimani ja turvani pois? Uupuihan Jeesuskin ajallisen ristinsä alla, niin että sitä kantamaan laitettiin Simon-niminen mies. Jos Jeesus ei jaksanut kantaa inhimillistä kuormaansa, miksi minun pitäisi jaksaa?
”Autuas se, joka koettelemuksessa kestää. Sen kestettyään hän on saava voitonseppeleeksi elämän. Jumala on sen luvannut niille, jotka häntä rakastavat.” (Jaak. 1:12.) Ensi sunnuntain epistolatekstissä puhutaan vastoinkäymisistä. Ne ovat olleet kaikkina aikoina osa ihmisten, myös Jumalan lasten, elämää.
Sanonta taakkojen kantamisesta pohjautuu erityisesti Paavalin sanoihin: ”Jumalaan voi luottaa. Hän ei salli kiusauksen käydä teille ylivoimaiseksi, vaan antaessaan teidän joutua koetukseen hän samalla valmistaa pääsyn siitä, niin että voitte sen kestää.” (1. Kor. 10:13.) Paavali ei kiellä sitä, etteivätkö kristityn koettelemukset voisi olla äärettömän raskaita; onhan hänen omakin luettelonsa kokemistaan kärsimyksistä mykistävä (2. Kor. 11:23–33). Paavalin pääsanoma onkin siinä, miten me kestämme kärsimyksissämme ja selviämme niistä.
Apostoli kehottaa uskovaisia kantamaan toistensa taakkoja, koska silloin toteutamme Kristuksen lain (Gal. 6:2). Pysäyttävää on myös se, miten Jeesus nuhteli lainopettajia: ”Te panette ihmisten harteille taakkoja, jotka ovat raskaita kantaa, mutta itse ette kajoa niihin edes yhdellä sormella” (Luuk. 11:46). Eikö tässä ole kehotusta meille huolehtia lähimmäisistämme?
Paavali koki vastoinkäymisensä vahvasti omassa ruumiissaan. Hänestä tuntui, kuin Saatanan enkeli olisi rusikoinut häntä pistävällä piikillään. Hän oli useaan kertaa pyytänyt Jumalalta, että pääsisi pois ahdingostaan, mutta Jumalan vastaus oli lohdullinen: ”Minun armoni riittää sinulle. Voima tulee täydelliseksi heikkoudessa.” (2. Kor. 12:9.) Kristuksen tähden Paavali iloitsikin heikkoudesta, vaikeuksista, vainoista ja ahdistuksista. Paavali päättää kuvauksen toteamukseen, joka on puhutellut itseäni kaikista eniten koettelemusten aikoina: ”Juuri heikkona olen voimakas” (2. Kor. 12:10).
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys