Olavi Vallivaara
Psalmi 126 sijoittuu todennäköisesti Babylonian pakkosiirtolaisuuden jälkeiseen aikaan. Muisteltiin aikaa, kun kyyneleet virtasivat Baabelin virtain rannalla. Siellä ikävöitiin vapauden aikaa omassa maassa ja jumalanpalvelusmenoja Jerusalemin temppelissä. Pakkosiirtolaisuudesta vapautuminen oli toteutunut, mutta tulevaisuus ei ollutkaan niin valoisa kuin mitä oli odotettu.
Arkipäivän elämään sisältyivät monet vaivat ja kiusaukset, joita vastaan oli taisteltava kyyneliin saakka. Kaikki eivät jaksaneet luottaa Jumalaan. Martti Luther näki tässä yhtymäkohdan sellaisen ihmisen elämään, joka on hylännyt elävän Jumalan ja joutunut hengelliseen vankeuteen.
Jeesus esitti tuhlaajapoikavertauksen, jossa hän kuvaa hengellisesti kuolleen pojan esimerkillä epäuskoisen ihmisen paluuta Taivaan Isän kotiin. Tuhlaajapoika oli kodin perinnön tuhlannut ja näki vieraalla maalla nälkää, eikä hän saanut edes syödä sikojen ruokaa. Siellä hän muisti oman kodin ihanuuden, jossa aina sai syödä isän pöydän antimia. Murheellisena hän muisteli ja kaipasi takaisin omalle maalle.
Tuhlaajapojan paluu ja isän armahtava rakkaus saivat vaikuttaa suuren elämänmuutoksen, jota kuvastaa isän sanat: “Minun poikani oli kuollut mutta heräsi eloon, hän oli kadoksissa, mutta nyt hän on löytynyt. Niin alkoi iloinen juhla.” (Luuk. 15:24.) Tuhlaajapoika sai kokea kohdalleen parannuksen epäuskosta. Jumala vaikutti hänessä mielenmuutoksen Pyhän Hengen kautta. Jeesus totesi aikanaan, että taivaassakin iloitaan yhdestä syntisestä, joka tekee parannuksen. Parannus on vielä tänäänkin mahdollista. Jumalan palvelijat antavat Jumalan puolesta katuvalle kaikki synnit anteeksi Jeesuksen nimessä ja sovintoveressä. Isän koti on siellä, missä puhtaasti saarnataan evankeliumia, synnit annetaan armosta anteeksi.
Kun Jeesus viimeisen kerran tuli Jerusalemiin, hän puhkesi itkuun kaupungin tulevan kohtalon tähden: “Kunpa sinäkin tänä päivänä ymmärtäisit, missä turvasi on!” (Luuk. 19:41–42.) Monessa kodissa on saatu iloita meidän Herramme tuomasta turvasta. Hän on antanut kasvattajille voimaa ja ymmärrystä kylvää Jumalan sanan siementä lastensa sydämen maaperään.
Joskus kylväjä on saanut iloita kylvötyöstä ja joskus kyynelin kylvää. Itkien on kylväjä jäänyt voimattomana katsomaan, kun nuori sielunvihollisen pettämänä on joutunut synnin vankeuteen. Toisinaan on saatu iloita tuhlaajalapsesta, joka on palannut takaisin Taivaan Isän kotiin.
Kylvötyö ei koskaan mene hukkaan. Kylvötyö voi vielä silloinkin itää, kun kylväjä on päässyt lepoon. Kerran Jumalan valtakunnan kylvötyö päättyy. Siementen Herra palaa sadonkorjuujuhlassa takaisin ja alkaa taivaan suuret juhlat.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys