JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Matkaevääksi

Pyrkikäämme vahvistamaan toisiamme

Matkaevääksi
19.6.2024 14.00

Juttua muokattu:

19.6. 15:32
2024061915321220240619140000

SRK:n arkisto

SRK:n arkisto

Jari Kol­mo­nen

Ih­mis­ten kes­ken tu­lee sil­loin täl­löin eri­mie­li­syyk­siä. Nii­tä saat­taa tul­la esi­mer­kik­si ka­ve­rus­ten tai per­heen­jä­sen­ten kes­ken. Eri­mie­li­syy­det voi­vat ol­la pie­niä tai suu­ria. Pie­net eri­mie­li­syy­det saa usein hel­pos­ti so­vit­tua ja unoh­det­tua, suu­ret eri­mie­li­syy­det vaa­ti­vat pal­jon ar­mol­li­suut­ta ja an­teek­si­an­toa. Eri­tyi­sen ras­kaal­ta eri­mie­li­syy­det tun­tu­vat sil­loin, jos nii­tä on us­ko­na­si­ois­ta Ju­ma­lan las­ten vä­lil­lä. Ju­ma­lan val­ta­kun­nas­sa on ni­mit­täin ole­muk­sel­li­ses­ti läs­nä van­hurs­kaus, rau­ha ja ilo.

Apos­to­li Paa­va­li ke­hot­taa roo­ma­lais­kir­jees­sä, en­si sun­nun­tain Uu­den tes­ta­men­tin lu­ku­kap­pa­lees­sa, Ju­ma­lan lap­sia ra­ken­ta­maan kes­ki­näis­tä rau­haa ja vah­vis­ta­maan toi­si­aan (Room. 14:19). Roo­man seu­ra­kun­nas­sa ja kris­ti­kun­nas­sa laa­jem­min­kin oli ky­sy­mys­tä sii­tä, mitä kris­tit­ty voi syö­dä. Osa kris­ti­tyis­tä pyr­ki seu­raa­maan syö­mi­ses­sään Moo­sek­sen lais­sa ole­via sää­dök­siä ruu­an suh­teen. Paa­va­lin ta­voin oli kui­ten­kin myös mo­nia, jot­ka ei­vät ko­ke­neet Moo­sek­sen lain sää­dök­siä vel­voit­ta­vi­na.

Paa­va­li ke­hot­ti roo­ma­lai­sia toi­mi­maan niin, et­tei­vät he pa­hen­tai­si toi­sia Ju­ma­lan lap­sia. Ky­sy­mys syö­mi­ses­tä liit­tyi myös sii­hen, et­tä osa kris­ti­tyis­tä oli en­nen ol­lut juu­ta­lai­sia, toi­set puo­les­taan oli­vat kään­ty­neet kris­ti­tyik­si pa­ka­naus­kon­nois­ta. Juu­ta­lai­suu­des­ta kään­ty­neil­lä Moo­sek­sen laki oli tut­tua jo lap­suu­des­ta saak­ka, ja myös ruo­kai­lua kos­ke­vat sää­dök­set puh­tais­ta ja epä­puh­tais­ta ruu­is­ta oli­vat sy­väl­le mie­leen juur­tu­nei­ta. Pa­ka­naus­kon­nois­ta kään­ty­neil­lä puo­les­taan ei ol­lut taus­tal­la sa­man­lai­sia vah­vo­ja käs­ky­jä syö­mis­tä kos­kien.

Paa­va­li kir­joit­ti roo­ma­lais­kir­jees­sä use­aan ker­taan, et­tä mi­kään ruo­ka ei ole epä­puh­das­ta, mut­ta jos joku ko­kee tie­tyt ruu­at epä­puh­taak­si, hän­tä ei sii­tä saa pil­ka­ta. ”Hy­väk­sy­kää jouk­koon­ne myös sel­lai­nen, joka on us­kos­saan heik­ko” (Room. 14:1), Paa­va­li kir­joit­ti ai­em­min Roo­ma­lais­kir­jees­sä. Ky­sei­nen ke­ho­tus on pu­hut­te­le­va myös tänä ai­ka­na. Ke­ho­tus si­säl­tää aja­tuk­sen, et­tä Ju­ma­la voi ava­ta us­kon asi­oi­ta ih­mi­sel­le myös pik­ku­hil­jaa ajan ku­lu­es­sa, ja an­taa hei­kol­le voi­maa.

Paa­va­lin aja­tus syö­mi­ses­tä si­vu­seik­ka­na on olen­nai­nen, sil­lä ku­ten Paa­va­li kir­joit­taa: ”Ju­ma­lan val­ta­kun­ta ei ole syö­mis­tä ei­kä juo­mis­ta, vaan van­hurs­kaut­ta, rau­haa ja iloa, jot­ka Pyhä Hen­ki an­taa” (Room. 14:17). Kris­tit­ty saa vai­kei­na­kin het­ki­nä pa­la­ta sii­hen, mitä Ju­ma­la lah­joit­taa lap­sel­leen. An­teek­si­an­ta­mus ja ar­mol­li­suus toi­sia koh­taan syn­tyy, kun kä­sit­tää sen mit­taa­mat­to­man suu­ren lah­jan, jos­ta saa ol­la osal­li­nen.

21.11.2024

Minä odotan Herraa kuin vartijat aamua, hartaammin kuin vartijat aamua. Ps. 130:6

Viikon kysymys