Suviseurojen kuvapalvelu
Suviseurojen kuvapalvelu
Erkki Joensuu
Tahtoisin puhua, mutta pelkään epäonnistuvani. Joskus sanavalintani voivat estää toista kuulemasta ja myös puhumasta. Vieraassa seurassa tai herkästä asiasta keskusteltaessa on hyvä yrittää ajatella, että kaikki osallistujat ovat ystäviä ja asiassaan vilpittömiä. Tämä rohkaisee avoimuuteen ja luo ilmapiirin, jossa etsitään yhteistä hyvää, kuunnellaan, annetaan tilaa, puhutaan tunteista, keskitytään asiaan ja ollaan ymmärtäväisiä. Keskustelutilanteiden puolesta on hyvä myös rukoilla, ”huokaista Jumalan puoleen”.
Hesekielin kirjassa Jumala puhuu Hesekielille: ”Ihminen, nouse. Minä tahdon puhua sinulle” (Hes. 2:1.) Jumala lähettää Hesekelin puhumaan rakastamalleen Israelin kansalle. He elävät pakkosiirtolaisuudessa jumalatonta elämää, mikä johtaa varmaan kuolemaan.
Hesekielin kuulijakunta ei ole helppo. Hänet lähetetään tuttujen, mutta Jumalasta luopuneiden pariin: ”noiden kapinallisten pariin, jotka ovat nousseet Jumalaa vastaan” ja ”joilla on kovat kasvot ja taipumaton sydän”. Hesekiel saa kuulla, kuinka heidän keskellään on kuin ”piikkipensaikossa ja skorpionien seassa.” (Hes. 2:3–6.)
Hesekielin sanoma kuulostaa vastaanottajien korville vastenmieliseltä: ”valituksia ja huokauksia, huutoa ja tuskaa”, vaikka Hesekielille se maistui makealta kuin hunaja (Hes. 2:10, 3:3). Ei ihme, että Hesekiel pelkää ja on vastahakoinenkin. Jumala rohkaisee häntä kuuliaisuuteen: ”Älä pelkää heidän puheitaan, älä säiky heitä” (Hes. 2:6).
Hesekielillä on painava vastuu: ”Ellet sinä puhu hänelle, ellet varoita häntä hänen jumalattomuudestaan pelastaaksesi hänet, hän kuolee syntiensä tähden – ja hänen kuolemastaan minä vaadin tilille sinut” (Hes. 3:18). Hänen vastuunsa rajoittuu kuitenkin Jumalan tahdon julistamiseen: ”Mutta jos sinä varoitat jumalatonta – – sinä pelastat elämäsi” (Hes. 3:19).
Jumala varusti Hesekielin työhön hengellään ja sanallaan: ”Hänen puhuessaan minuun tuli henki, se nosti minut seisomaan, ja minä kuulin hänen puhuvan minulle” (Hes 2:1–2). Jumalan lähettiläänä Hesekiel sai luottaa hengen ilmoitukseen: ”Mene Israelin kansan luo ja puhu, minkä minulta saat puhuttavaksesi” (Hes. 3:4). Matkallaan hän saikin opastusta sekä varoituksen ja nuhtelun saarnaan että evankeliumin julistamiseen (Hes. 34). Jumala vahvisti häntä, ja hänen voimansa lähteenä oli sama elävä sana, syntien anteeksiantamuksen evankeliumi, jota hän itsekin julisti (Hes. 3:3).
Hesekielin kirjan kohta vahvistaa luottamaan siihen, että Jumala antaa oikeat keskustelutilanteet ja sanat, kun haluamme puhua.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys