Anu Tofferi
Anu Tofferi
Ilkka Hakulinen
Näin joulun aikaan lapset esittävät lahjatoiveita. Saamme ja lähetämme joulukortteja ja toivotamme hyvää joulua.
Toivo, toive ja toivotus ovat keskenään läheisiä käsitteitä. Näissä kaikissa ihmisen mieli kurkottaa aivan kuin yli ajan, kohteeseen tai asioiden tilaan, jotka eivät ole vielä näkyvissä. (Room. 8:24.)
On varsin tunnettu lause: ”Niin kauan kuin ihminen elää, hänellä on toivoa”. Tämä on suoraan Raamatusta (Saarn. 9:4).
Ihmisen tärkein toivo on Raamatun mukaan iankaikkisen elämän toivo. Armosta uskomaan päässyt ihminen odottaa autuaallista toivoa ja Vapahtajan Jeesuksen Kristuksen ilmestymistä (Tit. 2:13).
Heprealaiskirjeen kirjoittajan kuva ankkurista toivon vertauskuvana on tunnettu, samoin kuin risti uskon ja sydän rakkauden vertauskuvana. Tuo toivo kiinnittyy niin vahvasti taivaalliseen perintöosaan, että kaikki maallinen jää toisarvoiseksi, kuten Mooseksella, joka katsoi palkan maksua (Hepr. 11:26).
Heprealaiskirjeen kirjoittaja vielä kehottaa: ”Älkää siis heittäkö pois rohkeuttanne, sillä se palkitaan kerran runsaasti” (Hepr. 10:35). Toivon ankkuriköysi voi kuitenkin katketa epätoivoon. Tästä Luther kirjoittaa Herran rukouksen selityksessään: ”Anomme, ettei perkele, maailma ja oma liha pettäisi niin, että joutuisimme epäuskoon, epätoivoon ja muihin suuriin synteihin.”
Vihkipuheessa kerrataan usein kolme suurta elämän peruskiveä: usko, toivo ja rakkaus (1. Kor. 13:13). Ne kaikki ovat itsessään näkymättömiä, mutta näkyvästi ilmenevät toiminnassa.
Nuo kolme liittyvät vahvasti toisiinsa: Uskolla ihminen kelpaa Jumalalle. Uskolla tartumme kiinni toivon ankkuriin, joka on kiinnitetty kotirantaan, iankaikkiseen elämään Jumalan luona taivaassa. Jumalan rakkaus Vapahtajan sovitustyössä on lahjoittanut sen uskon, jossa elävä toivo säilyy.
Jumalan lapsi syntyy Jumalan perheeseen ja hänen valtakuntansa hoitoon veljellisessä ja yhteisessä rakkaudessa. Sekä usko että toivo ovat vain tätä ajallista elämää varten. Rakkaus vie perille.
Vapahtaja rohkaisi jäähyväispuheensa lopulla oppilaitaan, joiden hän tiesi pian joutuvan suuriin kiusauksiin ja epäilyksiin: ”Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon.” (Joh. 14:27.)
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys